שתף קטע נבחר
 

אנחנו? נאו-נאצים? מה פתאום

מיליוני גרמנים נעלבים מההשוואה חרף תמיכתם או העלמת העין שלהם מהפוגרום נגד המהגרים בעיר קמניץ. ככה זה כשמסרבים להביט במראה

 

הפגנה של הימין הקיצוני בעיר קמניץ בגרמניה (צילום: EPA)
הפגנות הימין הקיצוני בקמניץ(צילום: EPA)

רוחות רעות מנשבות ברחבי גרמניה. בימים אלה מתאוששת הרפובליקה הפדרלית משבוע קשה נוסף עם היוודע ההיקף המדאיג של פרעות הדמים שביצעו פעילי ימין קיצוני ונאו-נאצים כנגד כל בעלי "חזות שאינה גרמנית" שהלכו ברחובות העיר קמניץ שבמדינת סקסוניה (מזרח גרמניה). מי שסבר שמדובר במתקפה על מהגרים ממוצא מוסלמי בלבד, גילה עד מהרה שגם מסעדה יהודית בעיר הותקפה. "פוגרום, ציד מהגרים, מצב חירום", כינו זאת כלי התקשורת במדינה.

 

 

חבית הנפץ של הימין הקיצוני בגרמניה רוחשת וגועשת עשורים רבים, ולבטח אין מדובר בתופעה חדשה, לא בקמניץ ולא בשאר רחבי גרמניה. בכל פעם מצפים מנהיגי התנועות הללו בדריכות לגפרור שיצית מהומות, והנה קרה זה שוב: ערב לפני פרוץ המאורעות האלימים נרצח אזרח גרמני בן 35 על ידי מהגרים בעלי רקע עירקי וסורי. הרצח היווה תירוץ מצוין למנהיגי התאים הימניים הקיצוניים בעיר לקחת את החוק לידיים, לאחד שורות ולהביא להתלקחות אלימה, מסוכנת ומתוכננת היטב.

 

ברשתות החברתיות ובשלטים בהפגנות רחבי העיר עלו סיסמאות כגון "על כל אזרח גרמני מת - מהגר מת", או "גרמניה לגרמנים - זרים החוצה!" ו"תקשורת השקרים". מפגינים המצדיעים במועל יד נראו ונשמעו בכל קמניץ ורבים חשו שהעיר נמצאת על סף מלחמת אזרחים.

 

משום מה תפסו האירועים את התקשורת בהפתעה. "כיצד קורה זה שוב במחוזותינו?", תהו העיתונים והעיתונאים. "כיצד יתכן שבגרמניה של 2018 צדים מהגרים לאור יום, המשטרה אינה ערוכה כיאות ומצויה בכוחות מדוללים וחסרי אונים אל מול המון אלים, ואיש אינו עושה כלום כנגד זה?".

 

לא ברורה התדהמה הגרמנית. מי שהקשיב ברצינות לדברי המפגינים שנענו למיקרופונים שהוגשו להם מצא בעיקר המוני "אזרחים מודאגים" (כפי שהם קרויים בעגה הגרמנית), "תושבים מן השורה", "נורמליים", שהדגישו שאינם מעוניינים להיקרא נאו-נאצים או ימנים קיצוניים – הם אף נעלבו כשהשאלה הופנתה אליהם – אבל עדיין התעקשו שאם המדינה לא מבצעת את המוטל עליה על מנת להגן על ביטחון אזרחיה, פירוש הדבר כי עלינו, האזרחים, להגן על עצמנו בכוחותינו שלנו.

 

אלה מן הסתם עמדות אנטי-דמוקרטיות בעליל שחותרות תחת אושיות המדינה והחוק, אבל נדמה שבגרמניה כיום לא מחזיקים בהן נאו-נאצים בלבד. עמדות אנטי-ליברליות ואנטי-דמוקרטיות מסוג זה הן כבר זמן רב כבר לא מנת חלקם של עשבים שוטים וניתן למצוא אותן במרכז השיח הפוליטי-חברתי. 

 

ההפגנות בקמניץ בעקבות הרצח    (צילום: רויטרס)

ההפגנות בקמניץ בעקבות הרצח    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לא מדובר במיעוט החושב כך אלא ככל הנראה במיליונים. מי שצעד בהפגנות בקמניץ לצד נאו-נאצים הביע באופן מעשי וגלוי את תמיכתו בהם, גם אם אינו מגדיר עצמו ככזה. מי ששתק ולא עשה מאומה למנוע רדיפת בני אדם ברחובות רק בגלל מוצאם, צבע עורם או דתם - כאילו הצביע ברגליו בעד חזרתה של גרמניה אל עבר הפשיזם, אותו עבר אפל ונורא שממנו לכאורה מנסים גרמנים רבים להתנקות.

 

היה כאן עוד מחדל שערורייתי של רשויות אכיפת החוק בקמניץ: צו המעצר נגד רוצחי האזרח הגרמני ערב המאורעות - לכל הדעות מסמך סודי ואסור לפרסום - הודלף בניגוד לחוק ובקלות בלתי נסבלת למדיות החברתיות ומשם למנהיגי תנועת "פגידה" (פטריוטים אירופים נגד האסלאמיזציה של המערב) ולנציגיהם בפרלמנט הגרמני, מפלגת האלטרנטיבה לגרמניה (AfD), האופוזיציה הגדולה ביותר בפרלמנט הגרמני שגרפה בבחירות הכלליות האחרונות 13%.

 

הקשר בין פעילים ימנים קיצוניים ונאו-נאצים לבין גורמים במשטרה וברשויות הביטחון והמודיעין בגרמניה, המזוהים עם עמדות אנטי-דמוקרטיות אלה, הוא נושא לחקירה רצינית ומעמיקה שלא סובלת דיחוי. התופעה מוכרת במיוחד בסקסוניה שבה ה-AfD פופולרית במיוחד: בעיר צוויקאו (Zwickau) הסמוכה לקמניץ התגלה ב-2011 תא טרור נאו-נאצי (NSU) שפעל במשך עשור ללא כל הפרעה או התערבות מצד המשטרה או רשויות המודיעין. פעיליו הביאו לרציחתם של תשעה מהגרים מרקע טורקי ויווני ושוטרת גרמנייה.

 

הגרמנים הרבים כל כך שעומדים עדיין מוכי הלם ותדהמה מול המאורעות בקמניץ ושואלים כיצד זה קרה להם - מוטב שיביטו אל המציאות נכוחה. המציאות הזאת מהדהדת לא רק בגרמניה, אלא באירופה כולה והיא בהחלט כואבת. נדרש רק הרצון להביט במראה ולהכיר בה.

 

  • עדי קנטור היא חוקרת בתוכנית לחקר אירופה של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)
עדי קנטור
צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)
מומלצים