יאללה, לסגור את ביה"ס לצניחה, חיל חינוך וגל"צ
לאחר התפוגגות ההדרגתית של פיקציית צבא העם, הגיע הזמן שצה"ל יתייעל, יקצץ ויתמקד במה שחשוב. יעסוק נא הצבא בלימוד מקצוע החיילות נטו
מתגברים הקולות המדברים על שינוי הכרחי במבנה הצבא ותפקודו. אפילו גורמים בצה"ל מודים שאין צורך בכל חייבי הגיוס על רקע הבזבוז המשווע בעודף החיילים. במקביל אנחנו רואים שריונאים ותותחנים שעוסקים בעבודות שיטור (מחסומים וסיורים) ביהודה ושומרון ועוד כהנה וכהנה כיסי אבטלה של כוח אדם מיותר.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
כל זמן שישראל שולטת ביהודה ושומרון רצוי שיוקמו שלוש חטיבות מרחביות של שוטרי משמר הגבול, שיתמחו בסוג עבודה זה – בין השאר משום שמדובר באנשים מבוגרים יותר שמטבע הדברים יותר מיושבים בדעתם - ואת החיילים יאמנו למשימות שלשמן הם התגייסו. בנוסף, הגיע הזמן לסגור יחידות וחיילות שנחשבים פרות קדושות בציבור הישראלי.
הראשון שצריך להיסגר הוא חיל החינוך. יתכבד נא משרד החינוך ויחנך את תלמידי ישראל. אם בשנים הראשונות לקום המדינה עוד היה היגיון להחזיק מורות חיילות באזורים שונים במדינה, להחזיק בסיסים לשיקום נוער ולהשלים בגרויות לחיילים, היום הדבר מיותר לחלוטין.
זה יאפשר גם את הוצאתם מהצבא של כל הגופים והארגונים הבאים למכור את מרכולתם האידיאולוגית, מימין ומשמאל. בנוסף, אפשר יהיה להפסיק את קומבינות הספורטאי/אמן המצטיין - מישהו זוכר איזה שירות עשה בן שהר שעל שמו עבר חוק בכנסת ולאן הגיע העילוי ככדורגלן? - ואת הטריקים והשטיקים האחרים, כולל סחר הסוסים של גיוס החרדים. יעסוק נא הצבא בלימוד מקצוע החיילות נטו.
את תחנת הרדיו גלי צה"ל היה צריך לסגור כבר לפני שנות דור, וזאת מבלי לפגוע בכל האנשים הנפלאים שיצאו ממנה לתקשורת הישראלית. איזה צבא בעולם מחזיק תחנת רדיו שמתעסקת בענייני אקטואליה פוליטיים ואחרים כשברקע מתנהל מאבק אינסופי על אופי הפלייליסט ואיזון הדוברים מימין ומשמאל?
פרה קדושה נוספת שהגיע הזמן לשחוט היא בית הספר לצניחה. צה"ל מחזיק מערך צניחה - כולל השטח שעליו הוא יושב - יקר להחריד, ללא שום שימוש מבצעי ומיותר לחלוטין. די להזכיר שבכל שנות קיומה של המדינה התבצעו בסך הכול שתי צניחות מבצעיות של כוחות גדולים, וגם זה היה לפני יותר מ-60 שנה (המיתלה וא-טור במבצע קדש ב-1956).
את אנשי היחידות המיוחדות שרוצים לאמן בצניחה אפשר לשלוח לקורס בבית ספר אזרחי בארץ או בכל מדינה ידידותית אחרת. הייתי לוחם בסיירת הצנחנים ועד לפציעתי בקרב והשחרור מהצבא בתום שירות של 15 חודשים הספקתי לצנוח 17 פעמים. זאת משום שהסיירת ישבה אז בתל-נוף ואת רוב הצניחות ביצענו על בגדי א' בפלמחים, לפני היציאה הביתה.
אלה רק כמה שינויים דרושים בתפיסה של צה"ל, שהתרחק דה-פקטו מחזון צבא העם. הדגש צריך להיות מחד על התמקצעות ארוכה באופן משמעותי ותגמול נדיב של המתגייסים, ומאידך לא לגייס את מי שאינו רוצה בכך. כמורה תיכון בגמלאות אני משוכנע שחלקו הגדול של הנוער עדיין מאמין בצורך של המדינה בצבא חזק שנלחם את המלחמות הנכונות.
אני מצדד בדעתו של ב. מיכאל שגורס שצריך לעבור מחוק "שוויון בנטל", שאליו לא נגיע לעולם, לחוק "שוויון בפטור". מי שרוצה להתגייס ישרת זמן יותר ארוך כדי שיוכל להתמקצע ובתמורה יתוגמל ביד רחבה מאוד (מאוד). מי שלא רוצה - שייהרג באוהלה של תורה או ייפול ברחבת ה-16. לבריאות. שינוי כזה גם ייתן, סוף סוף, מענה לבעיה שלא נפתרה מאז קום המדינה, אי-גיוסם של ערביי ישראל.
- מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com