"לסלק אותה מביה"ס": בת 9 לא עמדה בהמנון
אישי ציבור באוסטרליה קראו להשעות את הארפר נילסן מבית הספר, לאחר שסירבה לעמוד לצלילי ההמנון. לדבריה, מילותיו "מתעלמות מהאוסטרלים הילידים שהיו כאן לפנינו זה 50 אלף שנה"
הארפר נילסן, ילדה אוסטרלית כבת 9, הפכה מטרה למתקפות של פוליטיקאים ואישי ציבור - כיוון שסירבה לעמוד לצלילי ההמנון הלאומי. כך דיווחה השבוע רשת CNN. על פי הדיווח, אחרי התקרית התעוררה סערה ואישי ציבור קראו להשעותה מבית הספר.
נילסן מתגוררת עם משפחתה במדינת קווינסלנד. לדבריה, ההמנון לא מכבד את אוכלוסיות הילידים ביבשת. בהתייחס לשם ההמנון - "צעדי קדימה אוסטרליה הנאה", ובהתייחס לשורה הפותחת שלו, "אוסטרלים הבה כולנו נגיל, שכן הננו צעירים וחופשיים" - טענה נילסן כי אלו ביטויים המשקפים רק את האדם הלבן ביבשת. "כשאומרים, 'הננו צעירים', מתעלמים מהאוסטרלים הילידים שהיו כאן לפנינו, זה 50 אלף שנה".
אוכלוסיית הילידים מהווה 2% מכלל האוכלוסייה באוסטרליה, אך תוחלת החיים בקרבה נמוכה הרבה יותר ושיעור תמותת התינוקות - גבוה בהרבה.
הצהרותיה של הילדה והחלטתה לא לעמוד בהמנון עוררו סערה. הסנאטורית הימנית השנויה במחלוקת, פאולין הנסון, אמרה כי בתי הספר האוסטרלים הפכו כר ל"שטיפות מוח" לילדים. היא קראה להשעות את נילסן מבית הספר. "הויכוח הוא על מי שאנחנו כאומה. לפנינו ילדה שעברה שטיפת מוח, הייתי נותנת לה בעיטה", הצהירה בהודעה ששידרה כסרטון. "הילדה הזו מידרדרת במורד השביל הלא נכון, אני מאשימה את ההורים שלה בעידוד הכיוון הזה".
ראש הממשלה האוסטרלי לשעבר טוני אבוט אמר כי על הילדה "לנהוג לפי הכללים. עמידה בהמנון מהווה סימן להרגלים נכונים". אבוט מונה ליועץ מיוחד לענייני ילידים של ראש הממשלה החדש, סקוט מוריסון.
חבר המפלגה הלאומית-ליברלית בקווינסלנד, ג'רוד בלייג'י, הגדיר את נילסן "פרחחית", וטען: "בושה להוריה על שהשתמשו בה ככלי פוליטי, עליה להפסיק את המחאה המטופשת ולעמוד ולשיר בגאווה את ההמנון הלאומי שלה". הוא צייץ בטוויטר כי זהו צעד שלא מכבד את הווטרנים, ותיקי המלחמות האוסטרלים. גם הוא טען כי יש להשעותה אם תמשיך לעשות כן.
בשיחה עם CNN אמר האב מרק נילסן כי הוא "נדהם וגאה" מבתו על הדרך שבה נקטה מחאה ועל כך שעוררה מחלוקת הלאומית. "אני נדהם מיכולתה להבחין בעוולות ומהאומץ לנסות לתקן אותן. לי אין יכולות כאלה. לראות מישהי צעירה כל כך עושה זאת - זה באמת מדהים, אני פשוט גאה מאוד", אמר.
נילסן אמר כי בני משפחתו היו המומים מהתגובות החיוביות שהגיעו אליהם מכל רחבי אוסטרליה, כולל בקהילה המקומית, אך הוסיף כי קיבלו גם כמה מכתבי שנאה. ואולם הוא הדגיש כי למתנגדים לצעד יש זכות להביע דעה. "אנשים יכולים להגיד מה שהם רוצים, אבל לקרוא לה חוצפנית בלי לפגוש אותה באמת - זה נראה קצת תלוש מהמציאות. אבל שוב, אני מגן על זכותם לומר מה שהם מרגישים".
בהצהרה מטעם מחלקת החינוך של קווינסלנד נמסר שבית הספר מעולם לא הציע שנילסן תושעה בשל סירוב לעמוד בהמנון. למעשה, בית הספר ניסה לכבד את רצונה על ידי מתן חלופות, כגון לא לשיר את ההמנון. "בית הספר סובלני ומעודד נקודות מבט מגוונות של כל התלמידים ובני משפחותיהם", נמסר.