הפסקת המימון האמריקני: סוף לניתוחים מצילי חיים לילדי עזה
הפסקת המימון האמריקני להכשרת רופאים פלסטינים ולסיוע בהליכים רפואיים מצילי חיים עלולה לחרוץ את דינם של רבים מהם. על ההחלטה להפסיק להעביר כספי תמיכה ליוזמות שלום אמר נשיא ג'יי סטריט: "זו בושה"
הכשרת רופאים פלסטינים וניתוחים מצילי חיים לילדים מעזה עלולים להיפסק נוכח החלטתו של ממשל טראמפ לעצור מימון נוסף שהועבר עד כה במסגרת הסיוע לפלסטינים - הפעם ליוזמות שמטרתן לקרב ביניהם ובין ישראלים. גורמים רשמיים בממשל בהווה ובעבר אמרו ביום שישי ל"ניו יורק טיימס" כי מדובר בתוכנית המימון האחרונה שארה"ב עדיין תקצבה.
בין הארגונים שעלולים להיפגע קשות מהפסקת הסיוע לפעילויות "עם לעם" הם מרכז פרס לשלום וחדשנות, שמפעיל תוכניות לקבוצות כדורגל משותפות לישראלים ופלסטינים, הכשרת רופאים פלסטינים וניתוחים מצילי חיים לילדים פלסטינים מעזה ומהגדה.
גוף נוסף שעלול להיפגע: יוזמת ז'נבה הפלסטינית (קואליציית השלום הפלסטינית) שהפעילה פרוייקט שהפגיש 500 צעירים ישראלים ופלסטינים לפעילויות שלום, ללמוד על הסכסוך ולהציע דרכים לפתור אותו.
שגריר ארה"ב בישראל לשעבר דן שפירו אמר שהחלטת ארה"ב היא טפשית. "התוכניות האלה בונות קהלים שתומכים בעשיית שלום ורואים בארה"ב פרטנר. אין בכך שום הגיון. הפלסטינים שמשתתפים בפעילויות כאלה סופגים לעתים ביקורת מהצד שלהם על כך שהם מקדמים 'נורמליזציה' עם ישראלים. הם היו די אמיצים לעשות זאת, אך עכשיו ארה"ב נוטשת אותם, את הפלסטינים שפועלים בדיוק כפי שאנו רוצים".
ג'רמי בן עמי, נשיא ג'יי סטריט: "הקיצוץ של ממשל טראמפ במימון קבוצות המקדמות שלום ודו-קיום בין ישראלים לפלסטינים הוא בושה. אין דבר מרושע והרסני יותר מאשר פגיעה בפעילות המסורה של הארגונים שמנסים לשבור מחסומים, לבנות הבנה בין הצדדים ולמנוע אלימות".
גם בארה"ב התבשרו פעילי יוזמות שלום על הפסקת המימון. כך למשל טים רייזר, יועצו של הסנאטור הדמוקרטי פטריק לייהי, אמר כי הוא התבשר בשבוע שעבר מצד גורמים בסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי כי "התוכנית לניהול סכסוכים" שיזם הסנאטור לא תקבל יותר את המימון הממשלתי בסך 10 מיליון דולר.
לפי רייזר, אנשי הסוכנות אמרו כי לא רצו לקצץ בתקציב של התוכנית המיועדת לפלסטינים - אבל היו חייבים ליישר קו עם הבית הלבן שפועל בשבועות האחרונים לשלילת כל התקציבים לרשות הפלסטינית. כעת הכסף האמריקני יגיע אך ורק לתוכניות שיפגישו בין צעירים יהודים וצעירים ערבים ישראלים - בניגוד לכוונת הקונגרס. עם זאת, תוכניות הכוללות פלסטינים שכבר מומנו וממשיכות בשנים הבאות - לא ייפגעו.
שליחו המיוחד של הנשיא האמריקני למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי הוא "מאמין בחשיבות בניית הקשרים בין ילדים ישראלים לפלסטינים - אך כל עוד הרשות תמשיך לגנות את יוזמת השלום של הנשיא מבלי שנחשפו אליה, כולם יפסידו". גרינבלט הוסיף כי הוא "מקווה שהרשות הפלסטינית תחליט להוביל את מאמצי השלום".
ביום שישי אמר חתנו של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר, כי למנהיגים הפלסטינים "הגיע" להפסיד את הסיוע הכספי לאחר שהכפישו את הממשל.
קושנר הוסיף כי הנשיא דווקא שיפר את הסיכוי להגעה לשלום בכך שהסיר את "האמיתות השקריות" שסובבות את המשא ומתן במזרח התיכון: "היו יותר מדי אמיתות שקריות שנוצרו, ושהיה צריך לשנות. כל מה שאנחנו עושים זה להתמודד עם דברים שאנחנו רואים אותם ולא לפחד לעשות את הדבר הנכון. כתוצאה מכך, יש סיכוי רב יותר להשיג שלום אמת".
המהלך הנוכחי הוא האחרון בשורת צעדים שבהם נקט הממשל האמריקני נגד הפלסטינים. ביום שני האחרון הודיעה ארה"ב על סגירת נציגות אש"ף בוושינגטון. ממחלקת המדינה האמריקנית נמסר כי נעשו מאמצים משמעותיים לכינון שלום יציב בין ישראל לפלסטינים, אך עם זאת ההנהגה הפלסטינית לא קידמה צעדים לחידוש המשא ומתן עם ישראל וגינתה את תוכנית השלום האמריקנית עוד בטרם הוצגה.
בנוסף, לפני שבועיים הורה הממשל על ביטול המימון לכל קרנות סיוע האו"ם לפליטים הפלסטינים, בהן אונר"א. מאוחר יותר פורסם כי כספי הסיוע האמריקנים יקוצצו גם מקרנות סיוע לטיפולים אונקולוגיים בבתי חולים במזרח ירושלים. בחודש שעבר הודיע הממשל גם על קיצוץ של 200 מיליון דולר בכספי הסיוע לפלסטינים, בעקבות בחינה מחדש של היקף הסיוע. בהודעה שנמסרה לחברי הקונגרס נכתב כי התקציב יועבר לנושאים בעלי עדיפות גבוהה יותר בהתאם לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב ומשלם המסים האמריקני.