שתף קטע נבחר

 

תיעוד מיוחד: טנקים מפגיזים עמדות חמאס - "כך מצופה מלוחמים לפעול"

בשיאה של המתיחות המתחדשת בגבול עזה, צוות ynet התלווה לסא"ל אלעד, מג"ד גזרת נחל עוז. בין מעבר קרני הנטוש שבו כמעט איבד את סגנו לנגד עיניו מרסיס רימון ועד לשכונת סג'עיה שממנה יוצאים רוב המתפרעים, קצין השריון מספר מדוע אינו מאשר כל בקשה לירי צלף וסבור שחקירות מצ"ח סביב תקריות הגדר דווקא מהוות נקודת חוזק לצבא

 

 

תיעוד: טנקים משמידים עמדות חמאס    (צילום: רועי עידן, דובר צה"ל)

תיעוד: טנקים משמידים עמדות חמאס    (צילום: רועי עידן, דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אם נדמה שהעימותים בגבול רצועת עזה חזרו רק בשבועיים האחרונים לפסים אלימים, עבור לוחמי גדוד 9 של חטיבת השריון 401 מדובר בשגרה מבצעית עמוסה שלא נעצרה ולו ליום אחד. "מה שעשיתי בחצי שנה של קו בגבול לבנון לפני כשנה אני עושה ביום אחד כאן, מבחינת כמות האירועים", מסביר מפקד גזרת נחל עוז, מג"ד 9 סא"ל אלעד. "לפעמים אני לא מרגיש בנוח להיכנס להערכת מצב במוצבים או לנוח קצת בחדר, כי בחוץ בטוח קורה כרגע משהו". תיעוד השמדת עמדות חמאס - בפתח הכתבה.

 

כמעט חמישה חודשים הוא תופס פיקוד על הגזרה הצפונית באוגדת עזה, אולי האזור הנפיץ ביותר, זה שנמצא מול העיר עזה עצמה. כמה מאות מטרים בקו אווירי מפרידים בין המוצב הגדודי בנחל עוז לבין בתיה הראשונים של שכונת סג'עייה. מקרים שלא פתחו מהדורות וספק אם בכלל פורסמו, הפכו לשגרת יומם של סא"ל אלעד וחייליו. בין השאר כלי רכב ממוגנים ובהם לוחמים שספגו פגיעות ישירות והושבתו מפגיעת רימוני רסס שהושלכו לעברם. ועדיין, על כתפיו מונחת משימה כמעט בלתי אפשרית: להגיב בעוצמה, במהרה ובנחישות על כל פגיעה בריבונות הישראלית, ובמקביל לדאוג שהחיכוך עם הפלסטינים יהיה מדוד ולא יגלוש לאירוע גדול, רב-הרוגים, שיצית מלחמה.

 

בגזרה הצפונית של אוגדת עזה התרחשו אירועים מכל הסוגים: מתקריות חציית גדר והצתה מצולמת של עמדות צבאיות נטושות, דרך פציעות של חיילים, בהם סגנו של סא"ל אלעד, ועד להפגזת עמדת חמאס מאוישת בשני צלפי הארגון שנהרגו – אירוע שהדליק הסלמה נוספת ועורר ביקורת על הפער שבין יחידות המודיעין לבין הגדודים שבשטח לגבי אימון גדול שקיים חמאס.

סא
סא"ל אלעד. "בחוץ בטח קורה משהו"(צילום: יואב זיתון)

אף שאין בכך רגישות של סיווג בטחוני, לא מפורסמים כאן שם משפחתו של המג"ד או של סגנו, בשל תפקידם הבכיר באזור. התחנה הראשונה שאליה אנחנו נוסעים יחד היא מעבר קרני הנטוש, אולי אחד המקומות המסוכנים בגבול הרצועה. מדובר במתחם תעשייתי רחב ידיים וריק למעט האנגרים גדולים ומסועי דלקים שאינם בשימוש מאז ההתנתקות ב-2005.

 

המתחם הלא פעיל נמצא בשטח שבשליטה ישראלית, אבל ממערב לגדר, כלומר בצד העזתי. על פניו, מגרש משחקים אידיאלי למחבלי גדוד סג'עיה של חמאס. לוחמיו של סא"ל אלעד סורקים את המתחם מדי בוקר בנוהל פתיחת הציר הרגיל. לאורך יתר שעות היממה סורקות תצפיתניות את המרחב הצר יחסית שבין מעבר קרני לבין סג'עיה. כבר זוהו שם חמושים ואלפי מפגינים כבר השתמשו בו כדי לנסות לפלוש לישראל, אבל גם בתקרית הכי קשה שם בשנה האחרונה נמנעה חדירה דרך הבתים הראשונים של סג'עיה הנושקים למתחם המעבר, ומשם בריצה של מספר דקות לעבר בתי הקיבוצים נחל עוז וכפר עזה. באותה תקרית איבד סא"ל אלעד את סגנו, שכמעט וקיפח את חייו.

 

"זה קרה לפני חודשיים", הוא משחזר. "יום שישי עם הפגנה אלימה מאוד, וכמו בכל יום שישי בחודשים האחרונים, כל המפקדים הבכירים בגזרה נשארים בשטח, על הגבול. המפקדים שאמורים באותו סוף שבוע לצאת הביתה, יוצאים רק בשישי בערב או בלילה, בתום הפרות הסדר. אלפי פלסטינים התפרעו באלימות ליד הגדר, וברגע אחד, עם משרוקיות וסימונים מסודרים, הם רצו לעבר מעבר קרני. הם טיפסו על החומה שבמרכז המעבר, בנקודה שבה קשה לנו לראות אותם.

 

"הסמג"ד שלי, רס"ן יהודה, טיפס על סולם שצמוד לחומה כדי להתמקם טוב יותר, ואז אחד המחבלים השליך רימון רסס דרך פתח בחומה. הרסיסים פגעו ברצפה והנתזים עפו חזרה למעלה, פגעו בפלטה הקרמית שבשכפ"ץ של יהודה ואחד מהם חדר לצד החזה שלו. הורדנו אותו לרצפה, והוא הצטער בפני שהוא נפצע. אמרתי לו 'סתום ת'פה. הכול בסדר, רק תחלים ותישאר איתנו, תהיה מטופל מקצועי'".

גדוד 9 (צילום: יואב זיתון)
מעבר קרני. פתיחת ציר כל יום(צילום: יואב זיתון)

סא"ל אלעד הקפיץ את התאג"ד שהמתין בכוננות בינתיים ליד סוללת האדמה הסמוכה. מפקדת התאג"ד, פרמדיקית הגדוד הילה ישראלי, שחצתה בריצה את גדר המערכת, זיהתה שרס"ן יהודה סובל מלחץ בחזה שעלול לסכן את לבו והחליטה להחדיר לתוכו נקז. "באותו זמן המחבלים המשיכו להשליך לעברנו רימונים והילה טיפלה בו תחת אש", ממשיך סא"ל אלעד. "לאחר שייצבה את מצבו היא הובילה אותו למנחת הסמוך, שם צוות 669 קלט אותו והוביל אותו במסוק לבית החולים סורוקה. בהמשך הוסבר לי שהילה הצילה את חיי המפקד שלה".

 

כפי שפורסם בשבוע שעבר ב-ynet, בעקבות התנהלותה החליט מפקד פיקוד דרום אלוף הרצי הלוי להעניק לה תעודת הערכה מיוחדת. "יום קודם הסמג"ד עוד הוביל השתלמות לתאג"ד שכללה תכנים על התמודדות של הצוות הרפואי הגדודי עם תקריות בגבול עזה שכוללות פצועים. כבר למחרת היא יישמה את לקחי ותכני האימון הזה ישירות על הסמג"ד", מוסיף סא"ל אלעד.

 

הרסיס עדיין נותר בגופו של הסמג"ד, אך מצבו השתפר ואם יחזור לכשירות רפואית מלאה, הוא עשוי בתום לימודיו האקדמיים להתמנות למג"ד.

 

כתובת לכל כדור של צלף

אלעד ולוחמיו זכו בחודשים האחרונים לראות כיצד חמאס שולט באופן מוחלט בגובה הלהבות. כמי שמאשר אישית, יחד עם מח"ט הגזרה, כל ירייה של צלף, הוא משתף ברגעי הדילמה: "היה מ"פ שביקש ממני אישור עבור צלף לידו לירות לעבר מסית מרכזי. הייתה לכך הצדקה מבצעית, אבל בעקבות מבט בעיניים שלי על מה שקורה בשטח ואחרי שיחה המח"ט, לא נתנו לצלף אישור לירות, כי ראינו שכוחות חמאס מתחילים לקחת אחורה את המפגינים. הסברתי למ"פ שזה לא הזמן. אנחנו פועלים באיפוק. אתה רוצה שכל כדור שיוצא מצלף יהיה מדויק, ולכן אני אישית מתדרך את הצלפים שמגיעים מיחידות שונות, בכל שישי בבוקר, מעדכן אותם בנהלי הפתיחה באש ובהתפתחויות בגזרה, כדי שכולם נדבר בשפה אחידה".

 

בעמדה הבאה בסיור אנחנו פוגשים צוות טנק בעמדה המשקיפה על אל-בורייג'. בשעת צהריים לוהטת הלוחמים תופסים תנומה במכולת המגורים הממוזגת, אבל ברגע אחד של הקפצה הם מוצאים עצמם תוך 3-2 דקות בתוך טנק המרכבה סימן 4 מעיל רוח, עם פגז נפיץ בקנה ובנק מטרות מוכן מראש.

גדוד 9 (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

מפקד צוות הטנק, קצין צעיר שמארח אותנו, הוא במקרה זה שהפגיז את עמדת חמאס לפני כחודש וחצי ובכך גרם למותם של שני צלפי הארגון שירו לעבר כוח צה"ל. "הוא פעל כמו שצריך, הייתה כאן סגירת מעגל מהירה ונכונה עם התצפיות, ותגובה טובה להסרת האיום", מגבה המג"ד. "כך אני מצפה מלוחמי שינהגו באירועים דומים בעתיד".

 

אבל ביתר תקיפות עמדות חמאס, שתיעוד חלק מהן מתפרסם כאן לראשונה, לא נהרגו או נפגעו פעילי חמאס. הסיבה היא שההפגזה מתבצעת רק אחרי שהעמדה כבר ריקה, ולא בכדי. בפיקוד דרום טוענים שאובדן תשתיות צבאיות מכאיב יותר לחמאס מאשר פגיעה באנשיו. פגיעה בפעילים גם הובילה לרוב, לפי משוואה שקבע חמאס, לפעולות נקמה שמדליקות הסלמה.

 

אם נדרש – פונים למצ"ח

מג"ד שריון שמפקד על גזרה הוא דבר יוצא דופן לאורך הגבולות, ולרוב הבחירה היא במג"די חי"ר. תחת סא"ל אלעד יש שלוש פלוגות חי"ר של גבעתי, ולדבריו, מפקדים מקבילים באוגדת עזה "מתבאסים" אם מורידים להם באופן זמני טנק מהגזרה לטובת טיפולים או אימונים: "הקצינים הבכירים בגזרה מבינים את עוצמת הטנק, בבט"ש וגם בלחימה אם ניכנס לעזה. הטנקים פה יודעים להפוך את הקערה על פני האויב, להשמיד אויב מקרוב או מרחוק, בכל הטווחים".

 

בצל העימותים היומיים על הגדר, מרחפת ההחלטה הטרייה של הפרקליטות הצבאית ולפיה מצ"ח תחקור שתי תקריות מהחודשים האחרונים, שבהן נהרגו מאש צה"ל שני פלסטינים במהלך הפרות סדר. ההנחיה לחקור בציר הפלילי התקבלה לאחר תחקיר מעמיק של מנגנון הבדיקה המטכ"לי, שבו שותפים קצינים קרביים בכירים וגם משפטנים מהפרקליטות הצבאית, ובשל חשד לחריגה מפתיחת הוראות הפתיחה באש.

 

מג"ד אחד כבר מסר גרסתו למצ"ח בשבוע שעבר, ומג"ד נוסף, כמו צלפים מאותן תקריות, עשויים להיחקר כבר ימים הקרובים. בצה"ל בכלל ובמצ"ח בפרט יתייחסו אליהם בעדינות יתרה, בטח באקלים הפוליטי הנוכחי, ולאור התחזקות נפיצות אירועי הגדר בשבועיים האחרונים.

 

"אלה שני אירועי ירי שמתוחקרים מתוך מאות אירועי ירי", מבהיר סא"ל אלעד, שלא נמצא בין הנחקרים. "יש בהם רק חשד לחריגה מהוראות הפתיחה באש. זו נקודת חוזק שלנו. אני שמח שאני בצבא שהקים מנגנון מקצועי ואמין שיודע לתחקר".

 

בנוגע לשאלת ההשפעה של חקירות אלה על התנהלות לוחמיו בשטח השיב סא"ל אלעד: "אני עורך שיחות עם הלוחמים בכל הפלוגות תחתי ואנו יודעים לתת את הגיבוי כאשר הלוחם פועל כשורה, לפי ההוראות שקיבל. אם יש יוצא מהכלל וחריגה במודע מהוראות הפתיחה באש, אז גם את זה אנו מתחקרים באופן מקצועי ובמידת הצורך גם מעמידים לדין משמעתי. אם נדרש אז גם מפנים לחקירת מצ"ח. לשמחתי לא הפניתי לחקירת מצ"ח חיילים ובכל תחקיר שביצענו בצורה מקצועית לא מצאתי פגם בהתנהלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
סא"ל אלעד
צילום: יואב זיתון
מומלצים