בצל המשבר עם רוסיה, נתניהו יוצא לאו"ם
ראש הממשלה יקיים בבוקר ישיבת קבינט שתעסוק במשבר מול רוסיה, ולאחר מכן ימריא לניו יורק. הוא צפוי להיפגש שם עם נשיא מצרים א-סיסי, לדון עם טראמפ במו"מ מול הפלסטינים ולנאום בעצרת הכללית: "יחשוף מידע שנוגע לאיראן"
ברקע המתיחות מול מוסקבה בעקבות הפלת מטוס הביון הרוסי בשבוע שעבר, ייצא היום (יום ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו לניו יורק שם ישתתף בעצרת האו"ם. הוא אמור לשאת את נאומו בעצרת הכללית ביום חמישי ב-21:15 (שעון ישראל), אולם הלו"ז צפוי להשתנות והוא ככל הנראה יעלה לנאום מוקדם יותר. גורמים בסביבת ראש הממשלה שנחשפו לראשי פרקים של נאומו אמרו כי "הוא צפוי לחשוף מידע שנוגע לאיראן".
עוד לפני המראתו יתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני בלשכת ראש הממשלה לישיבה שתעסוק במתיחות עם רוסיה וכוונתה להעביר לידי סוריה את מערכת הנ"מ המתקדמת S-300. ישיבת הקבינט תימשך שעה ובמסגרתה יימסר לשרים עדכון בנושא. אתמול שוחחו נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בטלפון. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות הרוסית RIA, פוטין אמר לנתניהו כי "הצעד נועד כדי להגן על הצבא הרוסי".
ישראל תתגבר על ה-S-300, אבל חובה לפתור את המשבר עם רוסיה | פרשנות
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "נתניהו הביע בשיחה את ביטחונו באמינות תחקיר צה"ל ובמסקנותיו, והבהיר שוב כי האחריות לתקרית המצערת מוטלת על הצבא הסורי שהפיל את המטוס, ועל איראן שתוקפנותה מערערת את היציבות". עוד אמר ראש הממשלה כי "העברת מערכות נשק מתקדמות לידיים לא אחראיות תגביר את הסכנות באזור", וכי "ישראל תמשיך להגן על ביטחונה ועל האינטרסים שלה".
נמסר כי סוכם להמשיך את ההידברות בין הצוותים המקצועיים ואת התיאום בין הצבאות בערוצים הצבאיים, וכי ראש הממשלה חזר והביע את תנחומיו על מות החיילים הרוסים.
במקביל, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון בולטון, אמר כי הוא מקווה שרוסיה תשקול שנית את העברת המערכת לידי המשטר הסורי - צעד שלדבריו יגרום ל"הסלמה משמעותית" של המצב באזור. עוד אמר בולטון כי "איראן היא זו שאחראית לתקיפות בסוריה ולהפלת המטוס הרוסי".
אתמול בבוקר דווח כי רוסיה תעביר בשבועיים הקרובים את מערכת הנ"מ S-300 לסוריה בעקבות הפלת מטוס הביון בשבוע שעבר. שר ההגנה סרגיי שויגו אמר כי ההעברה תתבצע למרות בקשותיה של ישראל בעבר שלא להציבה בשל פעילותה באזור.
"בשנת 2013 הסכמנו לעצור את העברת המערכת לסוריה בעקבות בקשת הישראלים. אך המצב השתנה, ולא באשמתנו", אמר שויגו בתקיפות. עוד הוסיף כי רוסיה תפעיל אמצעי שיבוש אלקטרו-מגנטיים כדי למנוע תקשורת לוויינית מול חופי סוריה.
שויגו ציין כי כוחות המשטר כבר הספיקו להתאמן על מערכת ה-S-300. זוהי לא הפעם הראשונה שהרוסים מעלים את האפשרות להצבת המערכת בעקבות תקיפות משמעותיות בסוריה - אך הפעם ההודעה מתפרסמת על רקע ממצאי התחקיר הרוסי שפורסם שלשום ותקף את ישראל בחריפות.
אין זה הצעד המשמעותי היחיד שמהווה מסר לישראל. מלבד שיבושי הלוחמה האלקטרונית במרחב הצבא הרוסי גם "יספק מערכות שליטה טובות יותר לכוחות ההגנה האווירית הסוריים", מסר שר ההגנה, "מסוג שמסופק (כרגע) רק לכוחות הצבא הרוסי". כך יוכל לפי הרוסים להיווצר שילוב טוב יותר בינם לבין הסורים, ולאפשר לכוחות אסד לקבל מידע טוב יותר על מטרות.
"הדבר החשוב ביותר הוא שכך יתאפשר לכוח ההגנה האווירית הסורי לזהות כלי טיס רוסיים", אמר. ייתכן שכך גם ייחשפו מטוסים ישראליים שנקלטים במכ"מ הרוסי לאש סורית. הנשיא ולדימיר פוטין שוחח בטלפון עם מקבילו הסורי בשאר אסד ועדכן אותו בעניין הצבת המערכת, אך בקרמלין ציינו כי "מטרת הצבת המערכת היא הגברת הביטחון של הצבא הרוסי ואין כל קשר למדינה שלישית".
קמפיין באו"ם למאבק באנטישמיות: "מחובתנו להילחם"
כבר היום, בסמוך לנחיתתו של נתניהו בארה"ב, צפויים לנאום בעצרת הכללית נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.
מחר צפוי נתניהו להיוועד עם טראמפ לפגישה שבה ידונו במאמצים לחדש את המו"מ עם הפלסטינים, על רקע צעדי הענישה שהטיל הממשל האמריקני על הרשות. בהמשך היום יתקיים אירוע של מועצת הביטחון של האו"ם בהשתתפות טראמפ. גורם ישראלי ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס אישר כי נתניהו צפוי לפגוש בארה"ב גם את נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.
בעקבות כינוס העצרת הכללית והגעתן של משלחות רבות, יזמה המשלחת הישראלית לאו"ם בראשות השגריר דני דנון קמפיין למאבק באנטישמיות שבו צפויים לקחת חלק ראשי מדינות מכל העולם. הקמפיין כולל סרטון תמיכה של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שבו הוא מתייחס לאנטישמיות בעולם ומציג אותה כ"איום על ערכי הדמוקרטיה, השלום החברתי והיציבות. מחובתנו להילחם בה בחזרה".
השגריר דנון קשר בין תופעת האנטישמיות לבין תנועת החרם נגד ישראל: "לצערנו, האנטישמיות בעולם עדיין חיה ונושמת. חילול קברים יהודיים, התפשטות BDS בקמפוסים, קריאות להשמדת ישראל ועוד הם חלק מהביטויים שמגבירים את להבות השנאה נגד העם היהודי ומתודלקים ללא הפסקה על ידי מדינות עוינות. זוהי דרך נוספת להשתמש במדיה החברתית החדשה כנגד התופעה הישנה והמסוכנת בתוך הזירה הדיפלומטית בה אנו פועלים למען ישראל".