פרשן "פוקס" והבחירות לקונגרס הצילו את סגן שר המשפטים של טראמפ
נשיא ארה"ב מתעב את רוד רוזנשטיין, האחראי על חקירת קשרי הקמפיין של הנשיא עם רוסיה, והוא היה קרוב מאוד לפטר אותו. אבל בשיחה חברית עם איש הטלוויזיה שון האניטי השתכנע טראמפ שמהלך כזה יהיה יותר מדי אפילו עבור המצביעים הרפובליקנים, ואלה עלולים להתנקם בו בבחירות האמצע
אם זה היה תלוי בדונלד טראמפ וגחמותיו, רוד רוזנשטיין מזמן היה מפוטר בבושת פנים מתפקידו כסגן התובע הכללי למען יראו ויראו. ברוזנשטיין רואה טראמפ את אבי אבות הטומאה במשרד המשפטים: הוא היה זה שמינה את התובע המיוחד רוברט מולר לחקור לעומק את הקנוניה שהייתה או לא הייתה בין הנשיא ואנשיו לבין הקרמלין כדי להטות את תוצאות הבחירות ב-2016.
רוזנשטיין הוא גם סגנו של שר המשפטים והתובע הכללי, ג'ף סשנס, מינוי מובהק של טראמפ, מה שלא הפריע לו להשמיץ אותו, לזלזל בו על שאינו יודע מה קורה במשמרת שלו, ולהטיל ספק ביושרתו משום שמיד אחרי שנכנס לתפקיד פסל עצמו מלעסוק בענייני חקירת הפרשה הרוסית כי שיקר בעבר לגבי פגישותיו עם השגריר הרוסי בארה"ב. טראמפ רתח מזעם ואמר שאם היה יודע שסשנס יפסול עצמו מלעסוק בעניין, הוא בכלל לא היה ממנה אותו.
כשסשנס הרחיק עצמו, רוזנשטיין הפך להיות השחקן הראשי בזירה. הוא זה שהחליט על מינוי התובע המיוחד מולר, שעד כה הראה לציבור האמריקני כי הוא פועל ללא מורא, ללא משוא פנים ובעיקר בלי להתחשב ברצון הפוליטיקאים ובלחצים שמנסים להפעיל עליו. למורת רוחו של טראמפ הצליח מולר להגיש כתבי אישום נגד מקורבו של הנשיא, פול מנפורט, שהיה ראש מטה הבחירות שלו. אמנם כתבי האישום לא נוגעים לחקירה הרוסית אבל הלחץ שהם הפעילו על מנפורט גרמו לו לשתף פעולה עם חוקריו ולספר כל מה שידוע לו על המעורבות הרוסית, אם ידוע לו.
גם עורך דינו הפרטי של טראמפ, מייקל כהן, זה ששילם בשמו של טראמפ דמי שתיקה לשתי נשים שטענו שהיה להן רומן עם הנשיא, הפך עד מדינה וככל הנראה אמר לחוקריו דברים שטראמפ לא היה רוצה שיחשפו. בעיני אמריקה הדמוקרטית מולר הוא כוכב זוהר שעושה מלאכתו נאמנה בשירות האומה. עבור טראמפ מולר הוא צייד מכשפות, וכך גם רוזנשטיין, שמאחורי גבו מכנים אותו הנשיא ואנשיו בכינויים הגובלים בגזענות.
בשבוע שעבר נכנס לזירה גורם חדש, משנה משחק, שגרם לטראמפ להשתולל עוד יותר: נחשף מידע בתקשורת שלפיו רוזנשטיין הציע להקליט בסתר את הנשיא, ולהשתמש בהלקטה כדי להפעיל את סעיף 25 לחוקה הקובע כי אם רוב חברי הקבינט וסגן הנשיא סבורים שאינו כשיר - יש להעביר אותו מתפקידו. הנשיא היה נחוש להיפטר מרוזנשטיין, וקיווה שזה יביא לסופה חקירת הפרשה הרוסית, או לפחות לפסק זמן בעבודתה.
רוזנשטיין היה מוכן להתפטר, אלא שהקולגות שלו לחצו עליו שלא יעשה זאת כי זה יפגע בחקירה. וזה היה הרקע לדרמה שהתחוללה במשך כמה שעות בוושינגטון הרשמית אתמול (ב') בצהריים: רוזנשטיין זומן לבית הלבן ובכיר בבית הלבן העריך כי הוא בא למסור מכתב פיטורים. התקשורת עצרה את נשימתה כדי לראות איך הסיפור יתפתח וכבר עסקה בספקולציות לגבי מי יהיה המחליף ומה המשמעות של המהלך. מנגד צצו דיווחים שלפיהם רוזנשטיין לא יגיש מכתב התפטרות אלא זומן בהיעדרו של הנשיא (הנמצא בעצרת האו"ם בניו יורק) וזאת כדי לשמוע מראש הסגל ג'ון קלי שהוא מפוטר.
אבל דבר מהשניים לא קרה. רוזנשטיין אמנם נפגש עם קלי, וגם נכח בחלק מישיבת קבינט, אבל יצא מהבית הלבן כלעומת שבא: לא מפוטר, לא מתפטר. הוא עשה דרכו חזרה לבניין משרד המשפטים והתיישב מחדש על כסאו.
מאחורי הקלעים בחשו בכירים במפלגה הרפובליקנית. הם חששו שטראמפ נחוש לפטר את רוזנשטיין ולחצו עליו לא לעשות זאת, בטענה שזה יזיק להם במערכת בחירות האמצע שתתקיים בנובמבר. יותר מכל הם חששו כי אחרי שטראמפ יערוף את ראשו של רוזנשטיין, הוא ילך על הראש של מולר, ועל מהלך כזה, של פיטורי התובע המיוחד, לא יוכלו רבים מהרפובליקנים לעבור לסדר היום. גם עבור חלק מהבוחרים שלהם, הם יודעים, זהו צעד שיתפרש כטבח במשרד המשפטים.
טראמפ בדרך כלל לא מקשיב לרפובליקנים. לטענתו הוא יודע טוב יותר מהם להתנהל פוליטית ותמיד שולף את הטיעון המנצח מבחינתו: הוא מזכיר להם שהוא ניצח בבחירות לנשיאות בלעדיהם, למרות המאמצים שלהם לבחור במישהו אחר במקומו. אבל דווקא חברו הטוב, שדרן "פוקס ניוז" שון האניטי, שהוא גם ידיד משפחת טראמפ, היה זה שהצליח למנוע את פיטורי רוזנשטיין, לפחות בשלב זה: הוא הבהיר לטראמפ בשיחה חברית (הם מרבים לשוחח בטלפון), שהנזק שייגרם בבחירות האמצע לא שווה את זה. על האניטי חושב טראמפ שהוא מבין בפוליטיקה. הוא גם מפחד מבחירות האמצע יותר מכולם כי גם הוא יודע שהן יהיו משאל עם על תפקודו.
בסיומן של כמה שעות של אי-בהירות לגבי גורלו של רוזנשטיין הבהירה דוברת הבית הלבן שטראמפ ייענה לבקשתו של רוזנשטיין וייפגש עמו ביום חמישי הקרוב לאחר שיחזור מניו יורק. היא הוסיפה שהשניים שוחחו על הפרסומים האחרונים, כולל על הצעתו של רוזנשטיין להקליט בסתר את הנשיא.
אם טראמפ ידחוק ברוזנשטיין להתפטר, זו יכולה להיות מכה למפלגה הרפובליקנית בבחירות האמצע. על אחת כמה וכמה אם הוא יפטר אותו. בינתיים מוחזק רוזנשטיין כבן ערובה. גורלו לא ידוע, אבל החקירה הרוסית ממשיכה במלוא התנופה.
פורסם לראשונה 24/09/2018 23:36
רוזנשטיין וטראמפ
צילום: AFP
מומלצים