נשיא מצרים: "התנאים להסכם ידועים. אין זמן לבזבז"
הנשיא המצרי דיבר על הזכות של הפלסטינים למדינה, שבירתה מזרח ירושלים. "הערבים מוכנים להושיט את ידיהם לשלום", הוא אמר
נשיא מצרים, עבד אל פתאח א-סיסי, התייחס בנאומו אמש (יום ג') בעצרת האו"ם לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא אמר כי התנאים הסופיים להסכם בין הצדדים ידועים. "אין זמן לבזבז על ויכוח", הוא אמר. "מה שנדרש הוא רצון פוליטי לחדש את המשא ומתן ולהשיג הסכם באמצעות הנחישות הזו".
א-סיסי, שלא הזכיר במפורש את השם ישראל בנאומו, אמר: "אני שב וחוזר על מה שאמרתי פעמים רבות בעבר, גם על דוכן זה, הערבים מוכנים להושיט את ידיהם לשלום. עמינו זכאים להפוך את הדף הטראגי הזה של ההיסטוריה והעם הפלסטיני זכאי ליישם את זכויותיו הלגיטמיות".
נשיא מצרים, שדיבר בנאומו על כמה סכסוכים אזוריים ביבשות אפריקה ואסיה, אמר: "איננו יכולים לדבר על הסדר של שלום לסכסוכים כעקרון יסודי של האו"ם וכסמן לאמינות, מבלי להזכיר את הסוגייה הפלסטינית. זוהי דוגמה מושלמת לכישלון המערכת הבינלאומית למצוא פתרון צודק לסכסוך, על בסיס הלגיטימיות הבינלאומית של החלטות האו"ם, אשר מבטיחות הקמת מדינה פלסטינית עם מזרח ירושלים כבירתה".
עדיין לא ברור אם הנשיא המצרי ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. עם זאת, גורם ישראלי רשמי מסר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי נשיא מצרים ייפגש בניו יורק עם ראש הממשלה. העיתונאי יאסר רזק, יו"ר מועצת המנהלים של העיתון המצרי הממסדי "אחבאר אל-יום", דיווח מניו יורק כי הפגישה נקבעה ליום רביעי. נתניהו וא-סיסי נפגשו בפעם הראשונה בפומבי בספטמבר אשתקד, גם אז בניו יורק. בחודש שעבר נודע ל-ynet כי נתניהו נפגש לאחרונה בחשאי עם א-סיסי שוב. המידע הגיע ממקור דיפלומטי זר, אולם בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס.
קודם לכן אמר מלך ירדן, עבדאללה השני, כי "רק פתרון שתי המדינות יוכל לענות על צורכי הישראלים והפלסטינים". עבדאללה הוסיף כי "מה יכול להיות העתיד של מה שחלק מציעים: מדינה אחת, דו-לאומית, שמבוססת על שלילת שוויון אנשיה? זוהי המציאות המכוערת והלא-דמוקרטית של פתרון המדינה האחת". עוד אמר כי "נמשיך להתנגד לכל ניסיון לשנות את הזהות הערבית נוצרית והאיסלאמית של ירושלים".
גם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס בנאומו לנעשה במזרח התיכון. הוא אמר כי ארצו מחויבת להשגת שלום בין ישראל לפלסטינים. "השנה נקטנו צעד משמעותי נוסף במזרח התיכון, כשהכרנו בזכותה של כל מדינה ריבונית לקבוע את עיר הבירה שלה והעברנו את שגרירות ארה"ב בישראל ירושלים", אמר טראמפ.
הוא הוסיף כי "ארה"ב מחויבת לשלום עתידי וליציבות באזור, בכלל זה הסכם בין הישראלים לפלסטינים. ההכרה בעובדות הברורות קידמה אותנו אל המטרה הזו, לא פגעה בה". שעה קלה אחרי טראמפ נאם באו"ם נשיא צרפת עמנואל מקרון, ובתשובה לטראמפ אמר כי "רמיסת הזכויות הלגיטימיות" של הפלסטינים וקידום יוזמות חד-צדדיות לא יפתרו את הסכסוך הישראלי-פלסטיני: "אין פתרון אמין חלופי לפתרון שתי המדינות".
מי שעוד הזכיר את ישראל בנאומו הוא נשיא איראן חסן רוחאני. הוא האשים את ישראל בפשעים נגד הפלסטינים ובאפרטהייד: "ישראל המצוידת בארסנל גרעיני ומאיימת בבוטות על אחרים בהשמדה גרעינית היא האיום המבהיל ביותר על שלום האזור והעולם ועל יציבותם". נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר בנאומו בעצרת האו"ם כי ארצו תומכת בפלסטינים. "מי שנותר אדיש לסבל הפלסטינים רק מגביר את כוחם להיאבק. גם אם כל העולם יעמוד מנגד, אנחנו נעמוד לצד הפלסטינים וזכותם על ירושלים", אמר.