"איראן מנסה לתקוע טריז בין אירופה לארה"ב"
היועץ לביטחון לאומי של טראמפ יצא נגד החלטת האיחוד האירופי להקים גוף שיעקוף את הסנקציות על איראן, והבהיר כי "ארה"ב לא תיתן לאף אחד לחתור נגדה". הוא איים על איראן: "אם לא תשתנו, תחוו גיהינום". שר החוץ של איחוד האמירויות: "האירופים מעניקים לאיראן תקווה, אך הם עוד יתקפלו"
שר החוץ של איחוד האמירויות הערביות תקף הלילה (רביעי) את האיחוד האירופי שמנסה להציל את איראן מהסנקציות האמריקניות. בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס בשולי העצרת הכללית של האו"ם אמר השר אנואר גרגש כי "האיראנים סומכים על המדיניות האירופית - ומנסים לתקוע טריז בין המעצמות באיחוד האירופי לבין ארצות הברית".
היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ, ג'ון בולטון, אמר קודם לכן כי "ארצות הברית לא תאפשר לאירופה להתחמק מהסנקציות על הנפט האיראני ולממן אותו בדרכים עקיפות". בכנס שבו השתתף אתמול אמר בולטון כי "הסנקציות יהיו אגרסיביות וחד-משמעיות", וכי "ארה"ב לא תיתן לאיחוד האירופי, וגם לא לאף אחד אחר, לחתור נגדה". בולטון שלח גם מסר מאיים לאיראן: "אם לא תשנו את התנהגותכם, אתם תחוו גיהינום. ארה"ב תרדוף אתכם".
הדברים נאמרו לאחר המתקפה של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמש נגד האיחוד האירופי - בשל תוכניתו להקים גוף שיאפשר את המשך הסחר עם איראן ויעקוף את הסנקציות האמריקניות על ייצוא הנפט האיראני. במסיבת עיתונאים בניו יורק אמר פומפיאו כי הצעד האירופי לא רק שאינו מועיל – אלא אף יעשה את ההפך.
גרגש הוסיף כי "המדיניות האירופית מעניקה לאיראן שביב של תקווה בתחום הסחר, אך בסופו של דבר גם הם יתיישרו עם המדיניות של ארצות הברית כלפי טהרן".
עוד הוא אמר כי הוא מודאג במיוחד מההבדלים בין ארה"ב לבריטניה, גרמניה וצרפת, שנותרו בהסכם הגרעין. "כולם מסכימים שצריך לרסן את תוכניות הטילים ופרויקט הגרעין של איראן, יחד עם השפעתה הגוברת באזור - וצריך להזדרז עם לגשר על הפערים בין המעצמות".
איחוד האמירויות נלחמת במשך שנים לצד סעודיה ובחריין נגד המשטר האיראני, בעיקר דרך צדדים שלישיים בעיראק, סוריה, לבנון ותימן.
המדינות הסוניות מהמפרץ תמכו בהחלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפרוש מההסכם לפני כחצי שנה - וגם בסנקציות שפגעו בכלכלה האיראנית אנושות.
"המחלוקת על איראן אינה מסייעת למצב", אמר שר החוץ גרגש. "להיפך, היא מעניקה לאיראן מרווח נשימה שבזכותו היא מתחמקת מכל הדאגות בעניינה. הסנקציות החדשות של טראמפ שייכנסו לתוקפן בנובמבר עוד יביאו את איראן אל שולחן המשא ומתן".
נשיא ארה"ב טראמפ תקף אתמול את איראן וכינה את הסכם הגרעין "נורא". "אסור לנו לאפשר למדינה שמממנת טרור להשיג את הנשק המסוכן ביותר שקיים על פני כדור הארץ", אמר הנשיא האמריקני.
"אסור לנו לאפשר למשטר שקורא 'מוות לאמריקה' ומאיים על ישראל בהשמדה. אסור להם להשיג את האמצעים לשגר ראש נפץ גרעיני לשום עיר על כדור הארץ. אנו קוראים לכל המדינות לבודד את המשטר האיראני כל עוד תוקפנותו נמשכת".
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר אתמול כי "המאמצים האירופיים לא ישנו את עמדתן של החברות שהחליטו לעזוב את איראן - אבל אנחנו ננסה לפצות על כך".
אמש, במקביל לנאומי המנהיגים בעצרת הכללית של האו"ם, מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה מסמך מקיף על מדיניות הטרור של איראן בשנים האחרונות - מהעבודה על פרויקט הגרעין ועד השחיתות בקרב המנהיגים.
שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני הודיעה שלשום כי האיחוד יקים גוף משפטי שיאפשר את המשך הסחר עם איראן כדי למנוע את קריסתו המוחלטת של הסכם הגרעין בין המעצמות לבין טהרן שנחתם ב-2015. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, נזכיר, הודיע באביב האחרון על פרישתה של ארה"ב מההסכם, שבמסגרתו הסכימה איראן לרסן את תוכנית הגרעין שלה ובתמורה הוסרו מעליה רוב הסנקציות הבינלאומיות שחנקו את כלכלתה. טראמפ טען אז כי מדובר בהסכם גרוע וכי הוא אינו מביא בחשבון את התפשטות זרועותיה של איראן במזרח התיכון ואת תמיכתה בטרור, ועל כן החליט להחזיר את הסנקציות האמריקניות הקשות על איראן.
"למרבה הצער, רק אתמול שמעתי, ולמען האמת התאכזבתי עמוקות לשמוע, גורמים שנותרו בהסכם הגרעין עם איראן מודיעים שהם מקימים מנגנון תשלום מיוחד כדי לעקוף את הסנקציות האמריקניות", אמר פומפאו על התוכנית. "זה אחד הצעדים הכי לא מועילים שאפשר להעלות על הדעת כשמנסים לפעול למען שלום וביטחון אזורי ועולמי. על-ידי חיזוק ההכנסות של המשטר אתם מחזקים את מעמדה של איראן כמממנת הטרור מספר אחת בעולם".
הסנקציות המתחדשות החמירו מאוד את מצבה הכלכלי של טהרן, שהיה עגום ממילא. מאז חידוש הסנקציות הודיעו חברות גדולות רבות כי הן מפסיקות את פעילותן באיראן כדי שלא לספוג עונשים מארה"ב. איראן איימה כי אם לא יימצא פתרון למצוקתה הכלכלית בעקבות הסנקציות היא תפרוש בעצמה מהסכם הגרעין ותחדש במלוא המרץ את תוכנית הגרעין שלה, אך נתנה למנהיגי האיחוד האירופי, הרוצים בשימור ההסכם, זמן לחפש פתרון שיספק אותה.