נאום הפטריוטים של טראמפ: "כמו בשנות ה-30"
בנאומו באו"ם השתלח נשיא ארה"ב בבית הדין בהאג, במועצת זכויות האדם ובהסכמי ההגירה, ותקף את הגלובליזציה והעברת הסמכויות ממדינות לארגונים בינלאומיים שקובעים את גורלן: "למדינה צריכה להיות ריבונות, רק כך תשרוד הדמוקרטיה. בכולנו יש לב של פטריוט". CNN: הוא נשמע כמו ערב מלחמת העולם השנייה. "פוקס": "באו"ם צחקו, בעולם לא. שם מסכימים עם טראמפ"
בארצות הברית ובעולם מנסים לעכל היום (ד') את נאומו יוצא הדופן של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ אתמול בעצרת האו"ם, שבו דחה בתוקף את הגלובליזציה ואת העברת הסמכויות ממדינות ריבוניות לגופים בינלאומיים וקרא למדינות העולם לאמץ את רעיון הפטריוטיות ולא לאפשר לאחרים לקבוע את גורלן. מבקריו של טראמפ מפרשים זאת כחתירה מסוכנת תחת הרעיון של שיתוף פעולה בינלאומי, אותו רעיון שהביא להקמת האו"ם בעקבות זוועות מלחמת העולם השנייה, ואילו תומכיו בטוחים שהנשיא האמריקני גילה אומץ כשאילץ את מנהיגי העולם לראות את המציאות כהווייתה – ולהבין שדרכם שגויה.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ברשת CNN הליברלית, שנואת נפשו של טראמפ, תקפו אותו על נאומו. "טראמפ עלה באיחור לדוכן הנאומים ובתוך דקות כבר גרם למנהיגי העולם לצחוק", כתב הפרשן ניק רוברטסון על המבוכה שנרשמה בתחילת הנאום. "כשהוא סיים לנאום – מצב הרוח באולם היה קודר בהרבה. טראמפ מציע השקפת עולם שמפרידה בין מדינות. אפשר להניח שיש מי שהאזינו לטראמפ ושמעו הדהוד של שנות ה-30. זה אירוני בהתחשב בכך שהאו"ם הוקם כדי להתגבר על הזוועות שחווה העולם ברגע החשוך ההוא בהיסטוריה".
במגזין "טיים" ציינו כי טראמפ נוהג לומר תמיד שבמשך שנים העולם צחק על ארה"ב, אבל דווקא אמש כשהוא עצמו התרברב בהישגיו-לכאורה בפתח נאומו בעצרת האו"ם – באי הכינוס התפקעו מצחוק והותירו אותו נבוך. "הצחוק הפך עד מהרה לדממה לא נוחה כשטראמפ יצא למתקפה בת 35 דקות על אותם ערכים ממש העומדים בלבו של האו"ם – סולידריות, גלובליזציה וכבוד למוסדות הבינלאומיים ולחוק הבינלאומי", טען הכתב ו"ג הניגן. הוא ציין כי בנאום ניכרה היטב טביעת האצבע של ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, שבמהלך הקריירה הדיפלומטית שלו הפגין את תיעובו למוסדות ולהסכמים הבינלאומיים.
ברשת "פוקס" השמרנית, שאותה טראמפ מחבב מאוד, פורסם מאמר דעה של כריסטיאן וויטון. "טראמפ המשיך להציג המנוגדת לחלוטין לזו של הנשיא הדמוקרטי ברק אובמה, שלעתים קרובות נהג להתפייט על 'סדר עולמי המבוסס על חוקים' – משפט שפשוט אינו משקף את העולם האמיתי. תומכי הגלובליזציה, שמהם הורכב רוב הקהל באולם באו"ם, צחקו כשטראמפ מנה הישגים כלכליים של ממש בזירה הפנים-אמריקנית שיש להם השלכות בינלאומיות, במיוחד הצמיחה הכלכלית המהירה, אבל אמריקנים אסירי תודה ואלה ברחבי העולם שמייחלים שמנהיגיהם יפעלו כפי שפועל טראמפ אינם צוחקים. טראמפ הראה כיצד ארה"ב חותרת למדיניות חוץ שאינה דוגלת בהתערבות, אבל פועלת למימוש אינטרסים לאומיים קריטיים בדיוק כפי שעושות מדינות ריבוניות".
וויטון שיבח את טראמפ על דבריו נגד בית הדין הבינלאומי, וטען כי בית הדין "מעוניין יותר ברדיפת אמריקנים מאשר ברדיפת בריונים". הוא הוסיף: "הרעיונות הבסיסיים האלה של ריבונות ושל הימנעות מהתערבות הם עמודי התווך של התורה של טראמפ. מה שפרוגרסיבים פוטרים כלאומנות ופופוליזם הוא למעשה חזרה לריבונות של מדינות לאום דמוקרטיות. במדינות שלנו אנחנו נחליט מהם החוקים שלנו. אנחנו נחליט למי לאפשר להגר אלינו. אנחנו נחליט איזו תרבות אנחנו רוצים. ואנחנו נקבע את גורלנו. טראמפ נתן צורה ברורה יותר לדחף הפטריוטי היסודי הזה שהולך וגדל באמריקה ובמקומות אחרים בעולם".
הנאום באו"ם: "די להגיד איך לחיות"
בנאומו בעצרת האו"ם אתמול הדגיש טראמפ שוב ושוב את המדיניות הבדלנית שארה"ב מאמצת תחת הנהגתו, ותקף מעצמות יריבות, מדינות ידידות ומוסדות בינלאומיים שלתפישתו ניצלו את וושינגטון. "אנחנו מאמינים שכשמדינות מכבדות את זכויותיהן של השכנות שלהן ומגינות על האינטרסים של בני עמן, הן יכולות לשתף פעולה טוב יותר כדי להבטיח ביטחון, שגשוג ושלום", אמר טראמפ. "כל אחד מאיתנו כאן היום הוא שליח של תרבות ייחודית, היסטוריה עשירה ועם שנכרך יחד בקשרי הזיכרון, המסורת והערכים שהופכים את ארצות המולדת שלנו למקום שאינו דומה לשום מקום אחר על פני כדור הארץ. זו הסיבה לכך שאמריקה תמיד תבחר בעצמאות ובשיתוף פעולה על פני ממשל עולמי, שליטה ודומיננטיות". טראמפ אמר: "אני מכבד את זכותה של כל מדינה באולם הזה לשאוף לשמר את מנהגיה, אמונותיה ומסורתה. ארה"ב לא תאמר לכם כיצד לחיות או לעבוד או לסגוד. כל שאנו מבקשים הוא שבתמורה תכבדו את הריבונות שלנו".
כדי להוכיח את נכונות משנתו הדגיש טראמפ כי במהלך נשיאותו אפשרו קשרי ידידות ושותפות שיצר ישירות עם מנהיגי מדינות אחרות לקדם שינויים שלא קודמו באמצעות גופים בינלאומיים, המכתיבים את התנהלותן של מדינות בעזרת חוקים ותקנות. הוא הזכיר בין השאר את הרגעת המתיחות עם צפון קוריאה, עקירת בסיסיו של דאעש במזרח התיכון, הגברת הלחץ על איראן והידוק שיתוף הפעולה עם מדינות המפרץ נגד הטרור ומימונו.
טראמפ תקף את מוסדות האו"ם ואת התנהלותם, בין השאר את מועצת זכויות האדם, שבמקום להגן על זכויות אדם הפכה במרוצת השנים לכלי ניגוח נגד ישראל. בשנה שעברה, אחרי שלדבריו דרשה שוב ושוב רפורמות במועצה, הודיעה ארה"ב על פרישה ממנה. "מועצת זכויות האדם הפכה למבוכה איומה למוסד הזה, והיא נותנת מחסה למפירי זכויות אדם בזויים בעודה מנגחת את אמריקה ואת ידידותיה הרבות", אמר אמש טראמפ. "לא נחזור עד שתיעשה בה רפורמה אמיתית". הוא תקף גם את בית הדין הפלילי הבינלאומי, ואמר שמאותן סיבות וושינגטון לא תכיר בסמכותו: "בכל הנוגע לארה"ב, לבית הדין הבינלאומי אין סמכות שיפוטית ואין לגיטימיות. בית הדין הבינלאומי טוען לסמכות שיפוטית כמעט בינלאומית על אזרחי כל המדינות, ומפר את עקרונות הצדק, ההגינות וההליך ההוגן. לעולם לא נכפיף את הריבונות האמריקנית לבירוקרטיה גלובלית שלא נבחרה על-ידי העם. ארה"ב נשלטת על-ידי אמריקנים. אנחנו דוחים את האידיאולוגיה של גלובליות ומאמצים את תורת הפטריוטיות".
לא ימשיכו לנצל אותנו
בדבריו על הכפייה וההכתבות שלהן נתונות מדינות ברחבי העולם הזכיר טראמפ גם את ארגון יצואניות הנפט OPEC והאשים את המדינות החברות בו כי הן מרמות את שאר העולם. הוא טען כי ארה"ב מגינה על רבות מהמדינות הללו ולא רק שאינה מקבלת מהן דבר בתמורה – אלא הן גם מנצלות אותה על-ידי כך שהן מוכרות נפט במחירים גבוהים. עוד הדגיש כי ארה"ב לא תצטרף להסכם ההגירה העולמי החדש משום ש"את ההגירה לא אמור להכתיב גוף בינלאומי שאינו נותן דין וחשבון לאזרחינו". הוא תקף: "כאן בחצי הכדור המערבי אנו מחויבים לשימור העצמאות שלנו מהסגת הגבול של כוחות זרים הדוגלים בהתפשטות". טראמפ טען כי גילוי סובלנות להגירה בלתי חוקית רק ממריץ את פעילותן של רשתות הברחה ופשיעה חסרות רחמים ואת הניצול של חלשים: "רק על-ידי חיזוק הגבולות הלאומיים והשמדת כנופיות הפשע נוכל לשבור את המעגל הזה. אנו מכירים בזכותה של כל מדינה באולם הזה לקבוע את מדיניות ההגירה שלה בהתאם לאינטרס הלאומי שלה, ובאותה מידה אנו מצפים ממדינות אחרות לכבד את הזכות שלנו לעשות את אותו הדבר – וזה מה שאנחנו עושים".
טראמפ הדגיש כי ארה"ב תחת הנהגתו לא תחשוש לסטות מהתלם שבו הלכה לצד בעלות בריתה במשך עשרות שנים, וכך למשל לא תמשיך לממן נתח עצום מתקציב כוחות שמירת השלום של האו"ם ולהעביר כספי סיוע למדינות שאינן ידידות אמיתיות של וושינגטון ואינן משרתות את האינטרס שלה: "המדיניות האמריקנית של ריאליזם מוסרי פירושה שלא נישאר שבויים באמונות, באידיאולוגיות מפוקפקות וברעיונות של מומחים-לכאורה שהוכחו כשגויות שוב ושוב במרוצת השנים. זה נכון לא רק בכל הנוגע לשלום אלא גם בכל הנוגע לשגשוג". הנשיא האמריקני הדגיש כי גם יחסי הסחר צריכים להיות הוגנים והדדיים, וכי "ארה"ב לא תאפשר עוד לנצל אותה".
טראמפ טען כי במשך עשרות שנים פתחה ארה"ב את כלכלתה, הכלכלה הגדולה ביותר בעולם, בפני מדינות אחרות, אפשרה לסחורות זרות מכל העולם לנו בחופשיות דרך גבולותיה – אך לא קיבלה בתמורה גישה הוגנת והדדית לשווקים של אותן מדינות. ברמז עבה לסין הוא טען כי מדינות אחדות אף ניצלו את הפתיחות כדי לפגוע בתעשייה האמריקנית וגרמו לגרעון הסחר האמריקני לתפוח לכמעט 800 מיליארד דולר בשנה. הוא הסביר כי זו הסיבה לכך שממשלו מנהל כעת באופן שיטתי משא ומתן חדש על עסקאות "גרועות ומקולקלות" מהעבר, כגון בתחומי הסחר עם מקסיקו. נשיא ארה"ב טען בנאום שלארגון הסחר העולמי התקבלו מדינות שמפירות כל עיקרון שעליו מבוסס הארגון, בעוד ארה"ב ומדינות אחרות מקיימות את הכללים, וציין את הפסדי הענק שנגרמו לארה"ב כתוצאה מכך. "אבל הימים האלה נגמרו", אמר. "לא נסבול עוד ניצול שכזה. לא נאפשר להפוך את העובדים שלנו לקורבנות, לרמות את החברות שלנו ולבזוז את הנכסים שלנו ולהעביר אותם אל מעבר לים. אמריקה לעולם לא תתנצל על כך שהיא מגינה על אזרחיה. כפי שהראה הממשל שלי, אמריקה תמיד תפעל בהתאם לאינטרס הלאומי שלנו".
לכולם יש לב של פטריוט
את נאומו חתם טראמפ בקריאה למדינות העולם לאמץ את רעיון הפטריוטיות ולא להפקיד את גורלן בידי גופים בינלאומיים ומחיקת גבולות. "מדינות רבות חותרות להגשמת החזון הייחודי שלהן, בונות את העתיד שלהן עצמן. העולם כולו עשיר יותר והאנושות טובה יותר בזכות מערך המדינות הזה. כל מדינה מיוחדת מאוד, ייחודית מאוד וזוהרת בחלק העולם שבו היא שוכנת. בתוך כל אחד מהיושבים באולם הזה היום וכל אדם שמקשיב לנו ברחבי העולם כולו יש לב של פטריוט שמרגיש את אותה אהבה גדולה למדינה שלו, את אותה נאמנות עזה למולדתו. התשוקה שבוערת בלבבות פטריוטים ובנשמות של אומות נתנה השראה לרפורמה ולמהפכה, לקורבן ולחוסר אנוכיות, לפריצות דרך מדעיות וליצירות אומנות נהדרות.
"משימתנו היא לא למחוק את זה, אלא לאמץ את זה. לבנות עם זה. מדינות ריבוניות ועצמאיות הן האמצעי היחידי שבאמצעותו שרדה החירות, שבאמצעותו שרדה הדמוקרטיה או שבאמצעותו שגשג השלום. לכן אנחנו חייבים להגן על הריבונות שלנו ועל העצמאות היקרה שלנו יותר מכל דבר אחר. כשנעשה זאת, נגלה דרכים חדשות לשיתוף פעולה שנפתחות בפנינו. בואו נבחר בעתיד של פטריוטיות, שגשוג וגאווה".
בנאומו ציין טראמפ ארבע מדינות שאת דרך התנהלותן הוא מעריך במיוחד: פולין, משום שהיא שומרת מכל משמר על עצמאותה, על ביטחונה ועל ריבונותה; הודו, משום שהיא מקיימת דמוקרטיה במדינה של יותר ממיליארד בני אדם וחילצה מיליונים מהעוני; סעודיה, משום שהמלך סלמאן ויורש העצר בן סלמאן עורכים בה רפורמות עמוקות; וישראל, "שהיא דמוקרטיה משגשגת בארץ הקודש". בתקשורת הליברלית האמריקנית מתחו ביקורת על העובדה שבנאומו שיבח את מדינות המפרץ האוטוקרטיות והחמיא לרודן הצפון קוריאני קים ג'ונג און, אבל תקף את בעלת הברית גרמניה ונמנע מלהזכיר למשל את בעלת הידידה הוותיקה יפן.