טראמפ לנתניהו: "אוהב את פתרון שתי המדינות"
בפתח הפגישה בניו יורק אמר נשיא ארה"ב לנתניהו כי הוא "במאה אחוז עם ישראל", אך שינה את דעתו בנוגע לפתרון המדיני: "מאמין שהפלסטינים רוצים לחזור למו"מ, מתכוון לפרסם תוכנית תוך חודשיים עד 4 חודשים". בנוגע למשבר ישראל-רוסיה, אמר: "אדבר עם פוטין אם זה יהיה מתאים"
שינוי כיוון של נשיא ארצות הברית, שמאמץ את עמדת קודמיו ותומך בפתרון שתי המדינות לשלום בין ישראל לפלסטינים. יממה לפני נאומו בעצרת הכללית, נפגש היום (ד') ראש הממשלה בנימין נתניהו בניו יורק עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. הנשיא אמר לנתניהו כי הוא "במאה אחוז עם ישראל", ואחר כך גילה כי שינה את עמדתו: "אני אוהב את פתרון שתי המדינות. הפלסטינים רוצים לחזור לשולחן ואני רוצה לפרסם את תוכנית השלום תוך ארבעה חודשים".
"נהדר להיות עם נתניהו ונציגיו", אמר טראמפ בפתח הפגישה. "ראש הממשלה מודה לי על מה שעשינו בירושלים באשר לשגרירות. זה משהו שהיה שנוי במחלוקת, אך בסופו של דבר היה מאוד חיובי. אנחנו נדבר על צבא, על מסחר, על הגנה, ואנחנו מאוד בעד מה שישראל עושה כדי להגן על עצמה. הם תוקפנים ואין להם ברירה אלא להיות תוקפניים. זה אזור מאוד קשה בעולם. אז אני רק רוצה שביבי וכל האנשים יידעו - אנחנו איתכם, עם ישראל, ב-100 אחוז". הוא התייחס למשבר בין ישראל לרוסיה בנוגע להעברת טילי ה-S-300 לסוריה, בעקבות הפלת המטוס הרוסי, ואמר כי ידבר עם נשיא רוסיה פוטין, אם זה יהיה מתאים.
נתניהו ענה: "תודה הנשיא דונלד. מדובר בתודה רבת שכבות. תודה על המילים החזקות בעצרת הכללית נגד המשטר המושחת באיראן. אתה מגבה את המילים שלך במעשים חזקים ואני חושב שהעובדה שהטלת סנקציות אמריקניות עצרה את מכונת הכסף של איראן ואת קמפיין ההשתלטות שלה במזרח התיכון. אנחנו גרים במזרח התיכון ונתונים לסכנה הזאת. אני מודה לך על התמיכה שהראית באו"ם. אף אחד לא גיבה את ישראל כמוך ואנחנו מעריכים את זה".
"אני רוצה לומר שאני מעריך את ההגנה הענקית שלך בנוגע לזכות של ישראל להגן על עצמה", הוסיף ראש הממשלה. "כולם צריכים להבין שישראל תעשה מה שצריך כדי להגן על עצמה מתוקפנות איראנית בסוריה, בלבנון, או בכל מקום. אין לנו כל ספק שכשאנחנו עושים כך אנחנו נהנה מתמיכת הנשיא טראמפ. הברית בין ישראל לארה"ב מעולם לא היתה חזקה יותר. היא חזקה מתמיד תחת מנהיגותך ואני מצפה לעבוד איתך ועם הצוות שלך".
בהמשך התייחס נשיא ארצות הברית לשלום במזרח התיכון: "ישראל רוצה להתקדם והפלסטינים רוצים לעשות משהו. הורדתי את הצ'יפ הגדול מהשולחן ונצטרך לעשות עסקה הוגנת. ישראל קיבלה את הצ'יפ הגדול ראשונה ותצטרך לעשות משהו טוב לצד השני. כידוע לכם שילמנו לפלסטינים 550 מיליון דולר בשנה, עכשיו אנחנו משלמים כלום בשנה. שנים המנהיגים הפלסטינים התעללו בנו".
לדברי טראמפ, הפלסטינים רוצים לחזור לשולחן המשא ומתן. בניגוד לדבריו בעבר, אז אמר כי הצדדים יחליטו לגבי הפתרון ("שתי מדינות או אחת? מה שהצדדים ירצו"), הפעם נשיא ארצות הברית נשמע אחרת לחלוטין: "אני אוהב את פתרון שתי המדינות. אני חושב שזה הפתרון הטוב ביותר".
"יש לנו משהו בראש", אמר על התוכנית המדינית, "עסקת המאה" כלשון האמריקנים. "זה מתקדם יפה, אני רוצה תוכנית שתהיה מוצקה, מוסכמת עקרונית על ידי שני הצדדים. אני רוצה לפרסם את התוכנית בחודשיים-שלושה הקרובים. זה מצב מסובך, אבל אני חושב שיש לנו רעיונות מבריקים שלא ניסו בעבר, אבל זה צריך להיות מקובל על שני הצדדים. החלום שלי הוא שזה יושלם לפני סוף הכהונה הראשונה שלי".
פגישת נתניהו וטראמפ ארכה כחצי שעה ואחריה נפגש עם נשיא גוואטמלה ג'ימי מוראלס. בהמשך הערב ייפגש נתניהו עם נשיא פולין אנדז'יי דודה, עם קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ וכנראה גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. אתמול (יום ג') אמר טראמפ בנאומו כי אסור לאפשר לאיראן, "משטר שמאיים להשמיד את ישראל", להחזיק בנשק גרעיני. טראמפ אמר כי "מנהיגי איראן זורעים כאוס, מוות והרס", וכי אזרחיהם זועמים בצדק על השימוש שנעשה בכספם לקידום מזימותיו של המשטר האיראני מעבר לים.
על רקע העברתה של שגרירות ארה"ב לירושלים אמר טראמפ בנאום כי ארה"ב מחויבת להשגת שלום בין ישראל לפלסטינים. "השנה נקטנו צעד משמעותי נוסף במזרח התיכון, כשהכרנו בזכותה של כל מדינה ריבונית לקבוע את עיר הבירה שלה והעברנו את שגרירות ארה"ב בישראל ירושלים", אמר טראמפ. "ארה"ב מחויבת לשלום עתידי וליציבות באזור, בכלל זה הסכם בין הישראלים לפלסטינים. ההכרה בעובדות הברורות קידמה אותנו אל המטרה הזו, לא פגעה בה".
לפני המראתו לניו יורק התייחס נתניהו למשבר עם רוסיה - העברת טילי ה-S-300 לסוריה בשבועיים הקרובים, לאחר הפלת מטוס האיליושין 20 על ידי צבא אסד במהלך תקיפת צה"ל בלטקיה. "סיכמתי עם פוטין שצוותי עבודה של צה"ל והצבא הרוסי ייפגשו בקרוב להמשך התיאום. נמשיך לפעול למניעת ההתבבססות הצבאית האיראנית בסוריה ונמשיך בתיאום הביטחוני בין צה"ל ורוסיה".