שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים פנו להאג: "להוציא את השגרירות האמריקנית מירושלים"

העברת שגרירות ארה"ב לירושלים מהווה לטענת הרשות הפלסטינית הפרה של אמנה ליחסים בינלאומיים מ-1961, והם דורשים מבית הדין להורות לוושינגטון להחזירה לתל אביב. מדובר בפנייה השלישית של הפלסטינים לבית הדין הבינלאומי בחצי השנה האחרונה

הכנות בירושלים להעברת שגרירות ארה
"להוציא מירושלים". אזור השגרירות האמריקנית בבירה(צילום: AFP)

הרשות הפלסטינית הגישה אמש (יום ו') תלונה לבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, נגד ארצות הברית, בשל העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. מבית הדין נמסר כי הפלסטינים טוענים שהמהלך האמריקני מהווה הפרה של אמנה בינלאומית.

 

על פי הרשות הפלסטינית, העברת השגרירות לירושלים נוגדת את "אמנת וינה" ליחסים בינלאומיים משנת 1961, אשר לפיה מדינות ימקמו את שגרירויותיהן רק בשטח שנמצא בריבונות המדינה המארחת. לפי הפלסטינים, ישראל שולטת בירושלים באופן צבאי, אולם בעלותה על העיר שנויה במחלוקת. בתלונה שהוגשה דורשים הפלסטינים מבית הדין להורות לארה"ב לחזור בה מהחלטתה ולהוציא את השגרירות משטח ירושלים.

 

נאום אבו מאזן בפני העצרת הכללית של האו"ם    (צילום: UN Web TV)

נאום אבו מאזן בפני העצרת הכללית של האו"ם    (צילום: UN Web TV)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בנאום שנשא ביום חמישי מעל בימת עצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, אמר הנשיא הפלסטיני אבו מאזן כי "ירושלים אינה למכירה וזכויות העם הפלסטינים אינן נתונות למשא ומתן". אבו מאזן תקף את המדיניות האמריקנית שלדבריו מוטה באופן מובהק לטובת ישראל ואת המהלכים האחרונים בהם נקטה וושינגטון נגד הפלסטינים, בהם סגירת נציגות אש"ף בבירה האמריקנית.

 

"ארה"ב, הכירה בירושלים כבירת ישראל והעבירה את שגרירותה מתל אביב לירושלים. זה הורס את הפרויקט הלאומי הפלסטיני ונוגד את העמדות הבינלאומיות. הממשל האמריקני עדיין מדבר על 'עסקת המאה': מה נותר לממשל הזה להציג לעם הפלסטיני בעוד שהוא מסיר את סוגיות ירושלים והפליטים משולחן המו"מ. מה יש לכם להציע לנו עוד? אפילו ישראל מכירה באש"ף כנציג הרשמי והיחיד של העם הפלסטיני, אך הקונגרס האמריקני הכיר באש״ף כארגון טרור. למה כל העוינות הזאת לעם הפלסטיני אמר אבו מאזן?", אמר אבו מאזן.

 

אבו מאזן התייחס גם לסוגיית התמיכה ההומניטרית לפלסטינים ואמר: "אנו לא רוצים סיוע בסוגיות ההומניטריות מבלי פתרון מדיני. אנו רוצים הגדרה עצמית לעמנו. אין עם שאין לו זכות להגדרה עצמית, אז למה אנחנו לא? יש 13 מיליון פלסטינים בעולם. אנחנו לא נגד אף אחד. אנחנו רוצים לחיות בשכנות עם מדינת ישראל. איפה הפשע בדברים האלה?".

איוונקה טראמפ טקס פתיחת שגרירות ארה
איוונקה טראמפ בטקס חנוכת שגרירות ארה"ב בירושלים(צילום: EPA)

הפלסטינים זעמו על אמירתו של הנשיא האמריקני מול עצרת האו"ם, שלפיה העברת השגרירות האמריקנית לירושלים הייתה צעד של "הכרה במציאות" וכי צעד זה קידם את השלום. נביל אבו רודיינה, דוברו של אבו מאזן, מסר בתגובה כי "נאומו של טראמפ החריף את הוויכוחים וצמצם את ההזדמנויות לשלום. הוא הוסיף כי "ירושלים תישאר בירת המדינה הפלסטינית בגבולות 1967 על אפם ועל חמתם של המתנגדים לכך".

 

גם בחמאס תקפו את נאומו של טראמפ באו"ם וציינו כי דבריו "משקפים יהירות ופנייה לחוקי הג'ונגל, ומגבירים את הכעס נגד הממשל האמריקני".

 

בתחילת החודש הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית על סגירת נציגות הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) בוושינגטון. זאת - עקב התנגדות הפלסטינים לבוא לשולחן המשא ומתן וניסיונם לגרום לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג לפתוח בהליכים נגד ישראל.

 

ממחלקת המדינה נמסר כי "נעשו מאמצים משמעותיים לכינון שלום יציב בין ישראל לפלסטינים, חרף זאת ההנהגה הפלסטינית לא קידמה צעדים לחידוש המשא ומתן עם ישראל וגינתה את תוכנית השלום האמריקנית עוד בטרם הוצגה". עוד נמסר כי ההחלטה התקבלה ברקע מאמציהם החוזרים ונשנים של הפלסטינים להביא לחקירת ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג.

"הפרה של אמנת וינה". בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"הפרה של אמנת וינה". בית הדין הבינלאומי בהאג(צילום: gettyimages)

התלונה אמש היא פנייתם השלישית של הפלסטינים להאג בחצי השנה האחרונה. יום לאחר הודעת מחלקת המדינה על סגירת הנציגות בוושינגטון, הודיע מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, כי הם פנו לבית הדין הפלילי הבינלאומי נגד ישראל בגין "פשעי מלחמה" עקב ההחלטה לפנות את היישוב הבדואי חאן אל-אחמר הסמוך לכפר אדומים.

 

בחודש מאי, שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי נפגש עם התובעת הכללית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, כדי למסור לה בקשה "לחקור את מעשיה של ישראל" בכל הנוגע למפעל ההתנחלויות, למעשיה ברצועת עזה ולגניבת קרקעות. הרשות הפלסטינית דרשה בבקשה לרדוף משפטית את האחראים בישראל לכל הנושאים שהועלו.

 

במשרד החוץ בירושלים הדפו את הפנייה וציינו כי "מדינת ישראל רואה בחומרה את הפנייה הפלסטינית לבית הדין הפלילי הבינלאומי המהווה מהלך ציני שאינו תקף משפטית. הרשות הפל ממשיכה לנצל לרעה את בית הדין למטרות פוליטיות במקום לפעול לקידום משא ומתן מדיני".

תוצאות ההצבעה בעצרת האו"ם שבה גונתה ההכרה האמריקנית בירושלים כבירה ()
תוצאות ההצבעה בעצרת האו"ם שבה גונתה ההכרה האמריקנית בירושלים כבירה

בדצמבר אשתקד גינתה העצרת הכללית של האו"ם את הכרזת הנשיא דונלד טראמפ על הכרה בירושלים כבירת ישראל, שבעקבותיה הועברה הנציגות האמריקנית לבירה. ההחלטה התקבלה ברוב גדול של 128 תומכים לעומת תשעה מתנגדים. 35 מדינות נמנעו, לאחר שטראמפ והשגרירה האמריקנית באו"ם ניקי היילי איימו כי הם "יסמנו ויזכרו" מי יצביע נגד באו"ם. 21 לא השתתפו בהצבעה החשובה.

 

ההחלטה בעצרת הכללית התקבלה לאחר שאותו נוסח החלטה הובא למועצת הביטחון מוקדם יותר באותו החודש, וזכה לתמיכה של 14 מתוך 15 המדינות החברות, אך נדחה בווטו אמריקני.

 

השגרירה היילי אמרה בתום ההצבעה במועצת הביטחון כי "זו הפעם הראשונה שניצלתי את הזכות האמריקנית לווטו. הטלת וטו זה לא משהו שארה"ב עושה לעתים קרובות, אנחנו לא עושים את זה בשמחה אך עושים זאת ללא סייגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שגרירות ארה"ב בירושלים
צילום: AP
מומלצים