מרקל לנתניהו: צריך שתי מדינות, ההתנחלויות מקשות
קנצלרית גרמניה קיימה מסיבת עיתונאים עם ראש הממשלה בירושלים. נתניהו: "התוקפנות של איראן מתרחבת גם לאירופה. נעשה כל מה שצריך כדי להגן על עצמנו". מרקל: "הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה ובלבנון מהווה איום על ישראל"
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, המבקרת בישראל, אמרה בצהריים (יום ה') במסיבת עיתונאים בירושלים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "ההתנחלויות מקשות על ביצוע פתרון שתי המדינות לשני העמים". מסיבת העיתונאים נערכה לאחר פגישה בארבע עיניים עם נתניהו. בשעה 19:00 תמריא מרקל לגרמניה. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים.
קנצלרית גרמניה אמרה כי היא ונתניהו שוחחה על הסוגיות המדיניות בין ישראל לפלסטינים, והוסיפה כי היא "תומכת ברעיון שתי המדינות לשני העמים. שמעתי מנתניהו שיש לעודד את הפלסטינים לחזור לשולחן המשא ומתן - וכך אעשה". בשלב השאלות שאל אחד העיתונאים את מרקל מה דעתה על חוק הלאום. היא השיבה: "הנקודה הזו מדאיגה הזו במקצת. כמובן שאנו תומכים במדינה היהודית - אבל גם למיעוטים יש זכויות".
בפתח מסיבת העיתונאים אמר נתניהו כי במפגש עם מרקל "דיברנו על שיתוף הפעולה, חתמנו על הסכמים בנושא אנרגיה ושיתוף פעולה אזורי. יש מעט כלכלות בעולם עם יכולות כמו שלנו - אבל צריכים להילחם במי שמאיים עלינו: האיסלאם הקיצוני ובעיקר כוחות דאעש, איראן וחבריה". הוא המשיך: "זה לא סוד שהסכם הגרעין עם איראן הזרים מיליארדי דולרים בידי מכונת המלחמה שלה במזרח התיכון. התוקפנות של איראן מתרחבת גם לאירופה".
"כל המדינות צריכות לשלב ידיים כדי להפסיק את פעילות הטרור של איראן ברחבי העולם. היא צריכה לסגת מסוריה וישראל תעשה כל מה שצריך כדי להגן על עצמה. נבלום את מאמצי איראן בלבנון וסוריה נגד ישראל". ראש הממשלה הוסיף, בהתייחסו לשואה, כי "לא שכחנו את זוועות העבר, אך התגברנו עליהן והפכנו את הקשר שלנו לחם ובונה. זה לא אומר שאין לנו חילוקי דעות".
בהתייחסה לאיראן, אמרה קנצלרית גרמניה: "אנחנו מסכימים עם ישראל כי יש לעשות הכול כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני - אך יש חילוקי דעות בדרך למנוע זאת ממנה". היא הוסיפה: "האזור שבו אתם חיים שונה מאוד מהאזור שבו אנחנו חיים. אני יודעת שישראל צריכה להגן על עצמה אם תותקף". היא התייחסה גם לאיום בגבול הצפוני, וציינה כי "הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה ובלבנון מהווה איום על ישראל".
מרקל, שדיברה אחרי נתניהו, סיפרה על ביקורה הבוקר ביד ושם: "יש לנו אחריות אמיתית לפשעים בשואה - ונעביר זאת מדור לדור. קיימת אנטישמיות, ובחלקים של גרמניה היא אף נמצאת בעלייה". בשלב שאלות העיתונאים התייחס נתניהו גם הוא לסוגיית האנטישמיות, ואמר כי "פעם היו מאשימים את היהודים בדברים נוראיים כגון הרעלת בארות ועוד. היום ההאשמות האלה מופנות נגד מדינת ישראל".
בהתייחסו לדריכות בדרום, אמר ראש הממשלה כי "המצב בעזה מתחלק לשניים, ניסיון חמאס להתחמש ואבו מאזן ש'חנק' את העברת הכספים מהרשות הפלסטינית לעזה. אבו מאזן מתערב בכל דרך בניסיונות האו"ם להקל על מצוקת תושבי עזה. מנגד, אם חמאס חושב שכתוצאה מהמצוקה הזו הוא יכול לתקוף את ישראל הוא עושה טעות קשה וישראל תפעל בכל העוצמה הדרושה כדי להגן על עצמה ועל אזרחיה".
מוקדם יותר סעדה מרקל ארוחת צהריים בבית הנשיא ריבלין. "אנחנו לא יכולים שלא לערער על ההחלטה שהתקבלה באיחוד האירופי, במטרה לעקוף את הסנקציות שהוטלו על איראן", אמר הנשיא ריבלין למרקל. "זוהי העת להצטרף לסנקציות על איראן - לא לעקוף אותן. את המפלצת האיראנית יש להרעיב - לא להאכיל. זהו התנאי היחיד לשמור את יציבות האזור. אנו מבקשים מגרמניה להתייצב לצדנו בדרישה לפקח על תוכניות הגרעין של איראן, ולא להניח לה להתחמק מהתחייבויותיה".
מרקל אמרה בתגובה לדברי ריבלין על איראן: "אנחנו רוצים למנוע מאיראן להשתמש בנשק גרעיני. השאלה באיזו דרך, האם להמשיך בהסכם או לבנות על סנקציות. אנחנו פועלים לאותה מטרה - לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית". הקנצלרית ציינה כי "אנחנו חושבים שלצד מדינה יהודית דרושה הקמת מדינה פלסטינית - זו התשובה הנכונה. המחויבות שלנו כלפי ישראל עמוקה אבל ישראל היא הדמוקרטיה היחידה באזור וחשוב להדגיש את זה".
את יומה השני והאחרון לביקור בישראל החלה קנצלרית גרמניה ביד שם. היא חתמה בספר האורחים וכתבה כי מדובר ב"פשע שלא היה כדוגמתו". לאחר מכן קיבלה תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה במוזיאון ישראל וסקרה תערוכת חדשנות במוזיאון.
בהמשך השתתפה באירוע "שולחן עגול" עם אנשי עסקים ובהשתתפות נתניהו. במהלך התערוכה הוצגו למרקל ולנתניהו תצוגות חדשנות של פיתוחים שונים, בהם פיתוח מעבדה לניסויים בחלל בתנאים של חוסר כבידה, פיתוח להתמודדות עם שבץ, פיתוח בתחום החקלאות ועוד.