החשש באינדונזיה: 7,000 הרוגים ברעש ובצונאמי
קרוב ל-2,000 גופות כבר חולצו, אבל בבוץ ובהריסות קבורים עוד כ-5,000 נעדרים. החיפושים יימשכו עוד ארבעה ימים, ומי שלא יימצא – יוכרז מת
1,763 גופות כבר חולצות מההריסות באי סולאווסי שבאינדונזיה, ובצהריים (יום א') הודיעו הרשויות כי ההערכה היא שמספר הנעדרים מאסון רעידת האדמה והצונאמי שפקד את אזור העיר פאלו לפני כשבוע וחצי עומד על כ-5,000.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הרשויות באינדונזיה מסרו כי החשש הוא שאלפי בני אדם קבורים בהריסות בשכונות פטובו ובלרואה בעיר פאלו, שתי השכונות שספגו את המכה הקשה ביותר ברעידת האדמה ב-28 בספטמבר, רעידה שעוצמתה הייתה 7.5 דרגות.
הרשויות הודיעו גם כי החיפושים יימשכו עד 11 באוקטובר, עוד ארבעה ימים, וכי מי שלא יימצא עד אז יוכרז מת. אתמול חילצו אנשי ההצלה 34 גופות ממקום אחד.
רבים מהנעדרים קבורים עדיין בבוץ ובהריסות בדרום פאלו, אזור שבו התחוללה בעקבות רעידת האדמה "התנזלות קרקע", תופעה גיאולוגית שמתרחשת כשאדמה חלשה הנמצאת קרוב לפני השטח קורסת. בתופעה זו קרקע לא מלוכדת הרוויה במים מתנהגת כנוזל צמיג בשל עומס יתר או תנודות עזות: לחלל שבין הגרגרים מחלחלים מים, והם גורמים להחלשת אחיזתם זה בזה כך שהקרקע מתחילה להתנהג כנוזל.
70 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם בעקבות הרעש, ובאופן נדיר פנתה אינדונזיה בבקשה לסיוע בינלאומי. אינדונזיה אינה ששה בדרך כלל להיתפש כמי שמסתמכת על סיוע מבחוץ כדי להתמודד עם אסונות, והשנה היא כבר סירבה לקבל סיוע כשרעידות אדמה היכו באי לומבוק. הפעם היא הודיעה בעצמה כי היא זקוקה לעזרה, במיוחד למטוסים, גנרטורים, אוהלים, מים וציוד רפואי.
רעידות אדמה חזקות הן דבר נפוץ באינדונזיה, ובעבר גרמו רעידות לאסונות עצומים. בשנת 2004 גרמה רעידת אדמה לצונאמי שפגע ב-13 מדינות לחופי האוקיינוס ההודי, והרג 226 אלף איש – בהם 120 אלף באינדונזיה. בעקבות האסון ההוא הוכנסו לשימוש מערכות התרעה מפני צונאמי, ונראה שברעידה לפני כשבוע וחצי המערכות האלה כשלו.
הסוכנות המטאורולוגית והגיאופיזית BMKG פרסמה אזהרת צונאמי אחרי הרעידה, אבל הסירה אותה בחלוף 34 דקות. עם זאת, גורמים רשמיים מעריכים שהגלים פגעו כשהאזהרה הייתה עדיין בתוקף.