בעטיפה מנומרת: הצבא שהשיק מותג קונדומים לחייל
אוגנדה: הקונדום הצבאי "אולזיני" נועד למנוע מחיילים באזורי מלחמה להידבק ב-HIV מנשים מקומיות ואז לחזור הביתה ולהדביק את נשותיהם. הרמטכ"ל: "כדי להגן על המדינה החייל צריך להגן קודם על עצמו"
צבא אוגנדה השיק לאחרונה מותג קונדומים משלו המיועד לחייליו, כשמטרתו למנוע מהם להידבק ב-HIV – הנגיף שאם לא מטפלים בו גורם למחלת האיידס. ברשת BBC הבריטית דווח כי מפקד הצבא, לאופולד קיינדה, הסביר לחיילים שהקונדום הושק כיוון ששום חייל אינו יכול להגן על ארצו אם הוא לא מגן קודם לכן על עצמו.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הקונדום מוגש לחיילים באריזה מנומרת כמדי צבא, ושמו הרשמי הוא "אולזיני" (בסווהילית – "הגנה").
במשרד הבריאות של אוגנדה הסבירו את ההחלטה: "התפקיד של חייל מזמן לו אתגרים רבים. לפעמים חיילים הולכים לאזורי לחימה ושם הם נפגשים עם נשים למטרות עינוג. הם חייבים להגן על חייהם כדי שלא להדביק את נשותיהם כשהם חוזרים הביתה".
בשני העשורים האחרונים חלה התקדמות במאבק ב-HIV באוגנדה. הממשלה פעלה ביתר שאת לשכנע את הציבור לגשת ולהיבדק, משום שמומחים מעריכים שמי שיודעים שהם נשאים נוטים יותר להימנע מהתנהגות מינית המסכנת אחרים. בשנות ה-90 עמד שיעור הנשאים באוגנדה על מספר דו-ספרתי, ואילו בשנים האחרונות הוא נע בין 6% ל-7.5%. כיום כמיליון וחצי מ-40 מיליון תושבי אוגנדה הם נשאי HIV, מהם כ-100 אלף ילדים בני פחות מ-15.
למרות הירידה בשיעור הנדבקים, אוגנדה עדיין נתקלת בקשיים גדולים בכל הנוגע למאבק ב-HIV. נשאים עדיין נאלצים להתמודד עם סטיגמות קשות, אף שכיום יש טיפולים יעילים מאוד לנגיף, היכולים לאפשר לנשא לקיים אורח חיים כמעט רגיל ולזכות לתוחלת חיים קרובה מאוד לזו של מי שאינם נשאים.
מומחים הזהירו לאורך השנים כי האפליה באוגנדה מקשה את הניסיון להפחית את שיעור ההידבקות. רבים מהאוגנדים עדיין רואים בהידבקות ב-HIV עדות להתנהגות מינית בלתי אחראית וסיבה לבושה. תופעה ידועה באוגנדה, למשל, היא אמהות הסובלות מאיידס ומניקות את תינוקותיהן במקומות ציבוריים וכך חושפות את ילדיהן להידבקות, רק משום שהן אינן רוצות ששימוש בבקבוק או בתחליף חלב יגרום לאחרים לחשוד שהן נדבקו בנגיף.