שפחת המין של דאעש שזכתה בנובל: "למחבלים מגיע משפט צדק"
נדיה מוראד ברחה משבי דאעש, וזכתה בפרס נובל לשלום על פעילותה למען נשים. בנאום בוושינגטון אמרה מוראד שהפרס לא יעזור לקורבנות תקיפה מינית: "צריך מאמץ בינלאומי. יש לעולם אחריות מוסרית". על הג'יהאדיסטים ששבו אותה: "קחו אותם למשפט, אל תוציאו להורג"
כלת פרס נובל לשלום נדיה מוראד, שהייתה בעבר שפחת מין של דאעש, רוצה לראות את הג'יהאדיסטים עומדים למשפט - ולא מתים. מוראד הייתה אחת מ-7,000 נשים וילדות מהמיעוט היזידי שהוחזקו בשבי דאעש בעיראק לפני ארבע שנים. בניגוד לאחרות היא הצליחה להימלט.
אחרי שלושה חודשים שבהם נאנסה ועברה עינויים מוראד ברחה והגיעה לגרמניה, שם הפכה לפעילה בולטת למען נשים ולמען המיעוט היזידי. נשים מבוגרות יותר שנותרו בשבי, והגברים, הוצאו להורג במתקפה של דאעש, שהאו"ם הגדיר כרצח עם.
"עבורי הפירוש של הצדק הוא לא להוציא להורג את כל אנשי דאעש שביצעו את הפשעים האלה נגדנו", אמרה בנאום אתמול במועדון התקשורת הלאומית בוושינגטון. "צדק עבורי זה לקח את אנשי דאעש לבית המשפט ולראות אותם מודים בפשעים שביצעו נגד היזידים, ולהעניש אותם על הפשעים האלה". רבים מאנשי דאעש נהרגו בשדות הקרב בעיראק ובסוריה. מי שכן הועמדו לדין בדרך כלל נאשמים בעבירות טרור.
בסוף השבוע הכריזה ועדת הנובל באוסלו שהזוכים השנה בנובל לשלום הם מוראד, והרופא הקונגולזי דניס מקווגי. הוועדה נימקה שהפרס מוענק להם "על המאמצים לסיים את השימוש בתקיפה מינית כנשק במלחמה".
מוראד אמרה שהפרס הוא כבוד גדול עבורה, ושהיא רוצה לחלוק אותו עם קורבנות של תקיפות מיניות ועם מיעוטים נרדפים כמו היזידים והכורדים. היא מתכננת להשתמש בכספי הפרס כדי לסייע לקורבנות של אלימות, בעיקר נשים. מוראד אמרה שהפרס גורם ליזידים רבים לחשוב על קרובי המשפחה שלהם שגורלם לא ידוע, ועל כ-1,300 נשים וילדים שעדיין בשבי.
מוראד אמרה שהיא מנסה להגן על אנשים שנרדפו ועל קורבנות של תקיפה מינית במזרח התיכון וברחבי העולם – אך לא יכולה לעשות זאת לבדה. "פרס אחד ואדם אחד לא יכולים להשיג את היעדים האלה. אנחנו צריכים מאמץ בינלאומי", אמרה מוראד. "אני קוראת לכל הממשלות להילחם ברצח עם ובתקיפות מיניות. העולם צריך לשאת באחריות המוסרית והמשפטית שלו, ולהבטיח דין וחשבון הוגן והולם".
באשר למצב בעיראק אמרה מוראד שהיא מקווה שבקרוב תהיה לעיראק ממשלה חדשה, אחרי חודשים של מבוי סתום. "התקווה שלנו היא שבקרוב תקום ממשלה חדשה בעיראק, ונוכל לעבוד איתה כדי להבטיח שהאזורים שסבלו יותר מכולם – כמו סינג'אר (מוקד המיעוט היזידי בצפון עיראק) – ייבנו מחדש כדי שהאנשים יוכלו לחזור לבתיהם".
כשנשאלה על תנועת Me Too, והפוטנציאל שלה להביא לשינוי בעולם, אמרה מוראד שהיא מקווה שקולן של כל הנשים שהותקפו מינית יישמע. "התקווה שלי היא שנשמע ונקבל את כל הנשים שמדברות על התקיפות המיניות שהן עברו, ושהן ירגישו בנוח לחשוף את הסיפורים שלהן וירגישו בטוחות לדבר על מה שעברו".