בג"ץ דחה את עתירת משפחת גולדין: "היקף ההתערבות מצומצם בסוגיות מדיניות רגישות"
בהחלטת בג"ץ בעניין עתירת משפתו של סגן הדר גולדין ז"ל, מצמצם בית המשפט את התערבותו בסוגיות רגישות. עוד נקבע כי "אין להתערב בשיקול דעתו של המפקד הצבאי לגבי עיתוי השבת גופות מחבלים"
בג"ץ דחה אתמול (יום ה') את עתירת משפחתו של סגן הדר גולדין ז"ל וקיבל במלואה את עמדת המדינה כי החלטות הקבינט מיושמות. בהחלטה קובע בג"ץ כי היקף התערבותו בסוגיות ביטחוניות ומדיניות רגישות - מצומצם: "בשל היקף ההתערבות המצומצם בשיקולי המשיבים בסוגיות רגישות ומורכבות, הכורכות שיקולים מדיניים, ביטחוניים, הומניטריים ומוסריים, דין העתירה להידחות".
הוריו של חלל צה"ל סגן הדר גולדין ז"ל, שגופתו מוחזקת יותר מארבע שנים בידי חמאס, עתרו וביקשו להורות למדינה למלא אחר החלטת ועדת השרים לענייני ביטחון להביא להסדר שיכלול את השבתם של אברה מנגיסטו והישאם אל-סייד, שמוחזקים בידי חמאס, וכן יאפשר להביא לקבורה את גופות גולדין ואורון שאול ז"ל. בין היתר אחת ההחלטות של הממשלה קבעה כי גופות מחבלים יוחזקו בישראל וכן לאסור ביקורים של תושבי עזה בישראל או ימנע כניסה של בני משפחתו של אנשי חמאס לצורך קבלת טיפולים רפואיים.
המדינה ציינה בתגובה לעתירה כי היא ממלאת אחרי החלטות הקבינט גם בכל מה שנוגע להכבדת תנאי הכליאה של אסירי החמאס וכן מפעילה "מנופי לחץ" על אסירי חמאס. בסופו של דבר קבעו השופטים כי העתירה מיצתה את עצמה ולכן היא צריכה להימחק. "שעה שהמשיבים נקטו את האמצעים הדרושים על מנת להבטיח את יישום החלטת הקבינט, אין להתערב בשיקול דעתו של המפקד הצבאי לגבי עיתוי השבת גופות מחבלים שאינן עומדות בקריטריונים הקבועים בהחלטה - ואין להכפיפו ל'ביקורת' של העותרים", נכתב בפסק הדין על ידי השופט ניל הנדל.
"הסעדים שביקשו העותרים אינם מגלים עילה להתערבות בהתנהלות המשיבים – ולו משום שמיצו את עצמם בעקבות ההתפתחויות שמאז הגשת העתירה. עתירה זו דרשה את יישום החלטות הקבינט, ואלה גבולותיה. לפיכך, ובשל היקף ההתערבות המצומצם בשיקולי המשיבים בסוגיות רגישות ומורכבות, הכורכות שיקולים מדיניים, ביטחוניים, הומניטריים ומוסריים, דין העתירה להידחות".
המשפחה עתרה לבג"ץ עוד פעמיים, ובבין היתר ביקשה למנוע צפייה במונדיאל מאסירי חמאס ולמנוע הפיכת הלוויות מחבלים לפסטיבל. בעתירה שנדחתה טענו בני המשפחה כי הממשלה אינה מיישמת את החלטת הקבינט בעניין אי-החזרת גופות מחבלים, ביטול ביקוריהם של תושבי עזה בהר הבית, מניעת כניסת בני משפחות של אנשי חמאס מעזה לישראל לצורך קבלת טיפולים רפואיים והחמרת תנאי אסירי חמאס מרצועת עזה.
לעניין מניעת כניסת בני משפחות אנשי חמאס מעזה לישראל לצורך קבלת טיפולים רפואיים, קבע בג"ץ בין היתר כי גם אם נמצא כי "סגירת שערי עזה בפני אנשי החמאס ומשפחותיהם התנהלה בעצלתיים, כפי שהודו המשיבים, ראש זה של העתירה מיצה את עצמו לאחר שהנושא הוסדר עם התערבות ראש המטה לביטחון לאומי בשלהי 2017". במענה לטענת משפחת גולדין כי האיסור על כניסת אנשי חמאס צריך להיות גורף, קבע בג"ץ כי "יהיה אשר יהיה האיזון הראוי בין השיקול שעניינו מתן טיפול רפואי במקרים חריגים לשיקול של קידום השבת האזרחים והחללים המוחזקים בידי חמאס אין בסיס לטענת העותרים כי החריגים בהם הכירו המשיבים חוטאים להחלטת הקבינט".
לעניין סוגיית החמרת תנאי אסירי חמאס, קבע בג"ץ כי "החלטת הקבינט עוסקת באסירי חמאס מרצועת עזה, להבדיל מאסירים מהאזור, כך ששלילת ביקורי המשפחות מאסירים אלה (ובבחינת צעדים נוספים על ידי המשיבים) מיישמת במלואה את החלטת הקבינט". בג"ץ הזכיר כי חוקיות ההחלטה למנוע ביקורים עדיין מהווה סוגיה תלויה ועומדת בעתירה אחרת שבה טרם ניתנה החלטה. לעניין מניעת ביקורים מעזה להר הבית, קבע בג"ץ כי אין עילה להתערב בסוגיה.
משפחת גולדין הגיבה אמש להחלטה: "אנו מברכים על כך שבעקבות עתירותינו הממשלה החלה ליישם את החלטות הקבינט ועל כן העתירה הפכה ללא רלוונטית. יחד עם זאת, אנחנו ממשיכים לעמוד על המשמר - על הממשלה והעומד בראשה, בנימין נתניהו, מוטלת האחריות להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת להפעיל מנופי לחץ על חמאס ולהשיב את הבנים הביתה, כפי שראש הממשלה התחייב גם באו"ם. אנו מקווים שלא נצטרך להשתמש שוב בכלים משפטיים כדי שהממשלה תממש את החלטותיה - מספיק לנו להלחם באויב בעזה שלקח לנו את הדר".