דיקטטורות ורוצחים נבחרו למועצת זכויות האדם
4 חודשים אחרי שארה"ב פרשה ממועצת זכויות האדם של האו"ם בשל התנכלותה לישראל, זכו במושב במועצה מדינות כמו סומליה ואריתריאה, המואשמות בכליאת מתנגדים פוליטיים, שעבוד אזרחים והתעללות בנשים. עצרת האו"ם הצביעה בעדן ברוב מוחץ
18 מדינות נבחרו בסוף השבוע לחברות חדשות במועצת זכויות האדם של האו"ם, והעובדה שכמה מהן מואשמות בעצמן בהפרה חמורה של זכויות אדם גוררת ביקורת נוקבת מצד גורמים במערב וארגוני זכויות אדם, ופוגעת עוד יותר באמינותה של המועצה – המעורערת גם כך.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
החברות החדשות במועצה, שבה 47 מושבים, כוללות את בחריין, קמרון, הפיליפינים, סומליה, בנגלדש וארתריאה, המתמודדות עם טענות לפגיעה קשה בזכויות אדם. כדי לאשר את מועמדותן נדרשה תמיכתן של לפחות 97 מ-193 המדינות החברות בעצרת הכללית של האו"ם, וכל השש אושרו עם רוב של 178-160 קולות.
ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מיהר למתוח ביקורת על קבלתן למועצה: "על-ידי כך שהן ממנות למועצה מי שמבצעים הפרות חמורות של זכויות אדם מסתכנות חברות האו"ם בפגיעה באמינותה וביעילותה של המועצה". לואי שרבונה, מנהל המחלקה בארגון העוסקת בענייני באו"ם, אמר כי מדובר ב"הצבעה מגוחכת ששמה ללעג את המילה 'בחירות'".
מועצת זכויות האדם של האו"ם התמודדה לאורך השנים עם ביקורות חוזרות ונשנות על התנהלותה, והושמה ללעג אחרי שלחברה בה נבחרה בין השאר סעודיה, מדינה שבאותן שנים לא אפשרה לנשים אפילו לנהוג בכלי רכב. לאורך השנים ניצלו מדינות ערב והאיסלאם את המועצה כדי לנגח את ישראל, ונגד ישראל התקבלו בה יותר החלטות מאשר נגד כל שאר מדינות העולם גם יחד – עובדה שקוממה אפילו ארגוני זכויות אדם המותחים בעצמם ביקורת לעתים קרובות על הממשלה בירושלים.
ביוני השנה פרשה ארה"ב ממועצת זכויות האדם בטענה שמדובר בארגון צבוע ששם ללעג את זכויות האדם, במיוחד בשל התנהלותו כלפי ישראל. שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, שהודיעה השבוע כי בסוף השנה תפרוש מתפקידה, אמרה אתמול כי ההצבעה שנערכה ביום שישי מסבירה היטב מדוע צדקה ארה"ב כשפרשה מהמועצה.
"הנה שוב זה קורה", אמרה היילי. "מדינות שמצב זכויות האדם בהן עגום התמודדו על מושבים במועצה ללא תחרות. היעדר הסטנדרטים הזה ממשיך לפגוע בארגון. ארה"ב תמשיך לתמוך ברפורמות שיהפכו את מועצת זכויות האדם לאמינה".
כמה מהמדינות שנבחרו אתמול לחברות במועצת זכויות האדם ידועות כמפירות שיטתיות של זכויות אדם: אריתריאה היא דיקטטורה מיליטריסטית הכולאת יריבים של המשטר, והמוני גברים ברחו ממנה בעשורים האחרונים בשל החוק המחייב אותם להתגייס לצבא ללא הגבלת זמן – גיוס שתואר במערב כלא פחות מאשר שיעבוד; בסומליה, שהתמודדה בעשורים האחרונים עם מלחמת אזרחים איומה, מאולצות נשים לעבור מילה, גם בתנאים קשים המסכנים את חייהן; בפיליפינים מואשם הנשיא רודריגו דוטרטה כי במלחמתו בסמים הוא מאפשר לכוחות הביטחון להוציא להורג חשודים ללא משפט, גם כשמדובר בעבריינים קלים יחסית; בחריין מואשמת בכליאת מתנגדי משטר; בבנגלדש המוסלמית נרשמו לאורך השנים שלל מעשי רצח על רקע פוליטי ויש ביקורת קשה גם על היעדר חופש דת מספיק; ובקמרון, כך טוענים ארגוני זכויות אדם, בוצעו מעשים חמורים נגד תושבים חפים מפשע במהלך המלחמה בין הממשלה למורדים.