ליברמן: "הגענו לרגע - חייבים להנחית מכה הכי קשה על חמאס"
בריאיון מקיף לאולפן ynet מבהיר שר הביטחון כי "שלב האין-ברירה מאחורינו. הפכנו כל אבן, והמצב הזה בלתי אפשרי". הוא כינה את בנט "נער גבעות מרעננה", אמר כי רה"מ צריך לכהן למרות החקירות "עד פסק דין סופי", הבהיר כי לא יסכים לשינוי חוק הגיוס והתייחס גם לחתונת לוסי אהריש: "לא רואה שום בעיה, שיהיה להם מזל טוב"
"הפכנו כל אבן והשלב של אין-ברירה מאחורינו". בריאיון נרחב לאולפן ynet מבהיר הבוקר (יום א') שר הביטחון אביגדור ליברמן כי לאחר חודשים של התפרעויות על הגדר, שיגורי בלוני תבערה והבערת שדות "הגענו לרגע שחייבים להנחית מכה הכי קשה שאפשר על חמאס". צפו בריאיון.
ליברמן ציין כי "לפני שהולכים למלחמה בעזה צריך למצות את כל האופציות האחרות", אך הבהיר כי "עשינו כל מאמץ וניסינו למצות כל אפשרות". הוא לא רצה להתייחס למתיחות עם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, אותו כינה "נער גבעות מרעננה", ואמר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "צריך להמשיך לכהן עד פסק דין סופי". יו"ר ישראל ביתנו נשאל גם על חתונת לוסי אהריש עם צחי הלוי וענה: "מאחל להם מזל טוב". זהו הריאיון במלואו.
- שוב סוף שבוע סוער ואלים. בדרך למלחמה?
"לפני שהולכים למלחמה, חייבים למצות את כל האופציות האחרות, כי כשאתה שולח חיילים לקרב אתה מבין שכמה מהם לא חוזרים הביתה. חובה עלינו למצות כל דרך אחרת, כל אפשרות אחרת. בכניסתי למשרד הביטחון אמרתי - לישראל אין שום זכות, אין אופציה, אין את הלוקסוס לנהל מלחמות יש ברירה. אנחנו יכולים לנהל אך ורק מלחמות אין ברירה. בחודשים האחרונים עשינו כל מאמץ, הפכנו כל אבן והשלב הזה של אין ברירה מאחורינו.
"חמאס הפך אלימות על הגדר לנשק אסטרטגי שבאמצעותו הם מקווים לשחוק את יכולת העמידה ואת ההרתעה שלנו. באמצעות אלימות על הגדר הם רוצים להפעיל לחץ גם על הציבור הישראלי וגם על ממשלת ישראל. הדלקים לא ישנו את המצב. חמאס נחוש להמשיך באלימות עד להסרת המצור באופן מלא בלי להגיע להסדר בנושא שבויים ונעדרים, בלי לוותר על הסעיף המרכזי - השמדת מדינת ישראל - וכמובן בלי פירוז. המצב הזה בלתי אפשרי. הגענו לרגע שחייבים להנחית מכה הכי קשה שאפשר על חמאס, אבל הדבר אני מניח יגיע לקבינט והקבינט יצטרך להחליט".
- כלומר ככל שזה תלוי בך - מבצע צבאי בעזה בלתי נמנע.
"אני חושב שאנחנו הפכנו כל אבן, עשינו כל מאמץ, ניסינו למצות כל אפשרות".
- נציב קבילות החיילים סבור שצה"ל לא מוכן למלחמה.
"לא צריך לנהל את הדיון באולפן ynet. מבחינתי צה"ל נמצא במוכנות שיא מאז 67'. כמובן כשאתה מדבר על המכונה הענקית כמו צה"ל, 700 אלף איש, עשרות אלפי כלים, תמיד יש מה לשפר, תמיד יש מה לסדר ובהחלט יש חלק מהביקורת שאני מקבל חלק עניינית, חלק יש טעויות. מה שאנחנו רואים בפועל, כולל אתמול מאיסמעיל הנייה, שאין שם כוונה להפסיק את האלימות על הגדר. זה לא משנה מה אני אתן. הגענו לאותו רגע שצריך לקבל החלטות. מי שמוסמך לקבל את ההחלטות זה הקבינט, אבל אני עוד פעם רוצה להדגיש שאנחנו מנהלים מדיניות נחושה ועקבית".
- מה היה ביום שישי?
"שבעה פלסטינים מתפרעים הרוגים, 204 פצועים. חשפנו כבר 20 מנהרות, אני מדבר על השנתיים מאז כניסתי".
- היה ניסיון לחטיפה?
"אנחנו לא צריכים לנחש. הייתה באמת אלימות קשה כולל הנחת מטען, כניסה לשטח ריבוני ישראלי, וזה הסתיים כפי שהסתיים. אף אזרח לא נשרט. כמו שאמרתי שבעה מחבלים הרוגים, לפחות שניים מהם מזוהים כפעילים בולטים בזרוע הצבאית של חמאס. הנייה הוביל את המהומות ופעלנו כמו שצריך לפעול".
- הבוקר דווח שביטלת את הזרמת הדלק בניגוד לדעת בכירים.
"אני לא יודע מי זה הבכירים. אנחנו בבוקר אישרנו להכניס ארבע מכליות דלק לתוךרצועת עזה, בערב קיבלנו ארבע שריפות, 14 שיגורים של בלוני תבערה, בלונים עם חומר נפץ, קיבלנו התפרעות של 16 אלף איש על הגדר ולכן כל עוד יש אלימות והתרפעויות - לא יהיו דלקים".
- לישראל יש תוכנית אסטרטגית רחבה?
"הגשתי את התוכנית הזו בשולי דצמבר 2016. יש תוכנית מקיפה, אנחנו לא מאלתרים אלא פועלים לפי משנה סדורה. אני יודע מה צריך לעשות ואיך צריך לעשות וגם מתי".
- נפתלי בנט טוען שחמאס היה מורתע לפני כניסתך לתפקיד.
"אני מציע שכל אחד יטפל בתחומו. אני לא מוכן להתייחס לנער גבעות מרעננה ולא לטוקבקיסט מבית יהודי. אני פועל לפי משנה סדורה. הגשתי מסמך מסודר עוד בסוף 2016 ופרסמתי בכל כלי התקשורת מה תפיסתי לגבי רצועת עזה".
- הטוקביקסט מרעננה יושב לצדך בקבינט.
"אני לא עוסק בפוליטיקה, אני עוסק בביטחון ומה שמנחה אותי אך ורק ביטחון. אני חושב שאני פועל באחריות, שיקול דעת ויש לי ניסיון של יומיים-שלושה בתפקידים הכי רגישים במדינת ישראל".
- בתקנות ההגנה ניתן לדרוש כבר היום עונש מוות למחבלים. מדוע הפרקליטות הצבאית לא עושה שימוש בכלי הזה?
"הפרקליטות הצבאית והשופטים לא כפופים לשר הביטחון. עמדתי ברורה - הבאתי אותה גם לישיבת הקבינט וגם לישיבת הממשלה. מי שקובע מדיניות זה היועמ"ש והוא מתנגד בתוקף. הוא מנחה את הפרקליטות הצבאית כמו שהוא מנחה את הכללית והוא מתנגד. צריך לשנות מדיניות. שינוי מדיניות זו החלטת קבינט. אני שנה וחצי מעלה את הנושא הזה פעם אחר פעם ופעם אחר פעם זה נתקע אי שם. לכן אני מאוד מקווה שעכשיו אנחנו נעשה סוף סוף את הדיון גם בנושא הזה נקבל החלטות".
- ישנה חקירה שמתנהלת באיו"ש על אירוע חריג של יידוי אבנים. מעשה טרור?
"אנחנו עדיין לא יודעים. כל אחד שמדבר כרגע בעיקר מנחש מהרהורי לבו. אני מציע לא למהר, לחכות לסיום החקירה ואז נוכל להתייחס".
- למה מתעכב מינוי הרמטכ"ל?
"זה מתעכב, זה לא יתעכב להרבה זמן. אנחנו מנהלים דיונים מסודרים. אני מקווה שבקרוב אני אדע מי המועמד שלי".
- ההערכה היא שנתניהו רוצה את אייל זמיר. תוכל להתגמש עם העמדה הזו?
"אני לא מכיר שום הערכות. אני מציע לא להתייחס לדברים שכתובים בתקשורת".
- מה יבוא קודם? עימות בעזה או בחירות?
"דווקא בגלל המצב בעזה, באיו"ש, מצב מאוד מורכב בצפון - אני לא חושב שהבחירות כרגע הן הדבר הנחוץ ביותר למדינת ישראל. אני גם לא רואה סיבות למען האמת. אפשר תמיד להמציא תירוצים. חוק הגיוס עבר בקריאה ראשונה ברוב גדול. אין שום בעיה להעביר את זה גם בקריאה שנייה".
- היום תתכנס מועצת גדולי התורה. האם אתה עומד על עמדתך שלא יהיה שינוי?
"כן. אני חושב שגם חבריי נציגי המפלגות החרדיות מבינים שזו האופציה היחידה האפשרית. זו קונסטורקציה שלמה. ברגע שמתחילים להוציא בורג אחד ועוד בורג הכול עלול לקרוס".
- גם במחיר של עוד שנה של כהונה?
"אין שום קשר בין כהונת הממשלה לחוק גיוס. כמו שהוא עבר בקריאה ראשונה וכולם הצביעו בעד ויש רוב מוחלט לחוק הזה, אין שום סיבה לא להעביר אותו בניסוח הזה".
- האם אתה שומע שיש סיכוי שבסופו של דבר הרבנים יתנו הנחיה להתגמש בסיפור הזה?
"הכדור לא נמצא במגרש של הרבנים, אלא של ראשי המפלגות. אם ראשי המפלגות יחליטו שהם רוצים להמשיך אז ימשיכו. אין החלטה סופית לא אצל ראש הממשלה, לא אצל אחרים. כל אחד מסתכל מהזווית שלו. אני אומר מהזווית שלי, מהזווית הביטחונית - הדבר האחרון שנחוץ לנו כרגע זה בחירות".
- לא נראה שלראש הממשלה יש מוטיבציה לפתור את העניין הזה.
"אני לא קורא מחשבות".
- אתה רואה את הניסיונות להעניק חסינות על ראש ממשלה.
"אני מציע לא להפוך כל ספקולציה לעבודה. עמדתי העקרונית היא שדין ראש הממשלה לא יהיה לא כדין בוזגלו ולא כדין ליברמן. ראש הממשלה, בניגוד לכל שר אחר, ברגע שהוא מתפטר זה התפטרות של כל הממשלה ולכן הוא צריך להמשיך לכהן עד לפסק הדין הסופי. במקרה של מדינת ישראל, במקרה של ראש הממשלה, חייב וצריך להמשיך".
- איך הוא יכול לנהל מדינה כשהוא בבוקר בבית משפט ובערב בישיבה ביטחונית?
"לדעתי כל עוד אין פסק דין של בית משפט, אין שום סיבה להתפטרות או פיטורין".
- מחר מושב החורף של הכנסת חוזר. נושא החד-מיניים עולה בעצימות די גבוהה. אתה בעד או נגד פונדקאות?
"אני לא מומחה אוניבסרלי. אני משתדל להתמקד בנושא ביטחון. אני לא מדבר על כל הנושאים. אני חבר בקואליציה, זה עניין לא פרסונלי של פוליטיקאי כזה או אחר. הקואליציה צריכה לגבש עמדה ואנחנו נלך עם הקואליציה".
- פרשת לארה אל-קאסם - זה טוב לישראל להתעקש לכלוא אותה ולגרש אותה ולא לתת לה ללמוד פה?
"אני לא מכיר את הסיפור ולכן אני לא רוצה להתייחס ספציפית. עקרונית היו לא מעט מקרים בשדה תעופה בלי קשר למקרה קונקרטי שלא התנהגנו בחוכמה. לא צריך להיות תמיד צודק, לפעמים צריך וכדאי להיות גם חכם. אני לא מכיר ולא רוצה להתייחס ספציפית למקרה".
בטח ראית את המהומה שהייתה ברשתות סביב החתונה של לוסי אהריש וצחי הלוי והתבטאויות של חברי כנסת
"אני לא רואה בזה שום בעיה, להפך, אנחנו חיים בעולם חופשי, מדינה פלורליסטית ואם בני הזוג מאושרים אז דיינו, אני יכול רק לאחל להם מזל טוב".