העליון הקפיא את גירוש הסטודנטית תומכת ה-BDS
לאחר שערעורה נדחה בבית המשפט לעניינים מנהליים, הסטודנטית לארה אל-קאסם הגישה ערעור נוסף, והשופט עוזי פוגלמן הורה למנוע את הגירוש עד הדיון בעליון. רקטור האוניברסיטה העברית: "לא מפחד מילדה בת 20"
הסטודנטית האמריקנית לארה אל-קאסם, שתמכה בתנועת החרם על ישראל, לא תגורש עד לדיון בעניינה בבית המשפט העליון - כך הורה היום (א') השופט עוזי פוגלמן.
ההחלטה התקבלה בדיון בערעור שהגישה על החלטה של בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב מיום שישי. אל-קאסם (22) התקבלה ללימודים באוניברסיטה העברית, אבל רשות האוכלוסין וההגירה אסרה את כניסתה לארץ בטענה לתמיכה שלה בעבר ב-BDS. המחוזי קבע כי "לא נפל כל פגם בהחלטת רשות האוכלוסין". לדברי השופט ארז יקואל אין עוררין על כך שבין 2014 ל-2017 הייתה אל-קאסם חברה בארגון סטודנטים - ובמשך שנתיים כיהנה כנשיאתו - שלפי רשות האוכלוסין קרא להטלת חרם על החברה הישראלית והביע תמיכה במי שביצעה פעילות חבלנית.
בדיונים קודמים טענה אל-קאסם שאינה קוראת לחרם על המדינה, שכן לא הייתה מבקשת לשהות וללמוד במוסד כאן. היא ציינה שהיא אינה חברה עוד בארגון שאליו השתייכה, אינה תומכת ב-BDS והצהירה כי בתקופת שהותה בישראל לא תקרא לחרם על ישראל או תשתתף בפעילות BDS.
האוניברסיטה העברית הצטרפה להליך לצד אל-קאסם. נציגתם צידדה בדיון בכניסתה לישראל. לאחר ההחלטה הגיבו באוניברסיטה העברית: "האוניברסיטה מצרה על החלטה שלא לאפשר לסטודנטית להיכנס לישראל וללמוד באוניברסיטה העברית תואר שני במשפטים. הסטודנטית החליטה לבוא ללמוד ולחיות בישראל בניגוד לעקרונות החרם ואף הצהירה על התנגדותה לחרם על ישראל".
השר לבטחון פנים גלעד ארדן, כתב היום בטוויטר: "קראתי לאחרונה מאמרים של כותבים שלא עוסקים בתחום, שהסבירו לנו שלתנועת ה-BDS אין שום השפעה ולכן אין צורך להילחם בפעיליה. כדאי לדעת שהעובדה שיש לתנועת החרם פחות ופחות הישגים נובעת גם מכך שהמשרד לנושאים אסטרטגיים מנהל את המאבק נגד ה-BDS עם שותפים רבים באפקטיביות רבה יותר".
הדעות באוניברסיטה חלוקות: "לא מפחד מילדה בת 20"
בעלון אגודת הסטודנטים שחולק הבוקר באוניברסיטה העברית, כתב הרקטור פרופסור ברק מדינה כי "המקרה הזה מדאיג אותי מאוד, ברור שלמדינה יש סמכות לקבוע את מדיניות ההגירה. אבל גם אם יש זכות, השאלה אם זה כדאי, מועיל וחכם. אני חושב שזה טעות - הצעד הזה מחזק את החרם ולא מחליש אותו". מדינה הוסיף: "כל מה שאני יודע הוא שהיא באה ללמוד פה ואני לא פוחד מילדה בת 20 שתבוא ללמוד אצלנו. שרים בממשלה וחברי כנסת התבטאו בצורה חריפה מאוד נגד האוניברסיטה העברית, הסיתו נגדנו והסיתו נגדי באופן אישי".
גלי קרונזון, סטודנטית ליחסים בינלאומיים וסוציולוגיה בקמפוס הר הצופים, אמרה ל-ynet כי היא חושבת שההחלטה לגרש את אל-קאסם הייתה לגיטימית.
"יש רגולציה שאנחנו כמדינה צריכים לעשות. אני לא יודעת אם זה העונש המתאים ביותר במקרה הספציפי הזה, אבל אין ספק שצריך לנקוט צעדים נגד אנשים שמקשים על המדינה שלנו להתקדם כלכלית בזירה הבינלאומית".
יונתן קסלר, סטודנט שנה ב' בתוכנית אמירים ופילוסופיה באוניברסיטה העברית ופעיל בתא מרצ, חשב אחרת: "בעיניי ההחלטה לגרש את לארה הייתה שגויה והיא לאה מקדמת את המאבק בתנועת החרם על ישראל, אלא להיפך - היא מזיקה לאקדמיה הישראלית, פוגעת בתדמיתה ומרחיקה חוקרים ואקדמאים בינלאומיים. מעבר לכך, גירושה של לארה עלול לסגור בפנינו הסטודנטים אפשרויות ללימודים בחו"ל בעתיד"
יובל ברמי, סטודנטית לתואר במזרח תיכון ומדעי המדינה, סירבה להזדהות עם אמירות האוניברסיטה בעניינה של אל-קאסםץ "כתלמידת האוניברסיטה אני מרגישה שהיא מנסה להוביל קו פוליטי אנטי-ישראלי מובהק בפעולותיה האחרונות, כשהשבוע בחרה להצטרף לעתירה ההזויה של פעילת BDS מארגון שזוהה קשר בינו לבין ארגון הטרור חמאס. הקו שנוקטת האוניברסיטה העברית כלפי מדינת ישראל ואפילו כלפי פעילות BDS מובהקת הוא פשוט מעורר רחמים".