3 שבועות לבחירות: יתרון 11% לדמוקרטים
הרוב בקונגרס בסכנה: לפי סקר חדש, 53% יצביעו בבחירות האמצע למועמד דמוקרטי, רק 42% לרפובליקני. המוטיבציה בקרב הדמוקרטים אדירה: 77% סבורים שלבחירות חשיבות גדולה, הרפובליקנים דרוכים פחות. שיעור האהדה לטראמפ עלה ב-5%, אבל הוא עדיין הנמוך ביותר לנשיא ערב בחירות האמצע מאז 1946
סקר חדש של רשת ABC ושל "וושינגטון פוסט" מחזק את ההערכות שהדמוקרטים צפויים לרשום הישגים נאים בבחירות אמצע הכהונה ב-6 בנובמבר. לפי הסקר, 53% מהמצביעים מתכוונים להצביע למועמד דמוקרטי במחוז הבחירה שלהם ורק 42% מתכוונים להצביע למועמד רפובליקני.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
נוסף על כך, יותר דמוקרטים מרפובליקנים, 77% לעומת 63%, סבורים שבחירות אמצע הקדנציה הקרובות חשובות יותר מבחירות האמצע הקודמות – עובדה המלמדת על התכונה והמוטיבציה האדירות במחנה הדמוקרטי. לפי הסקר, 77% מהמצביעים הרשומים מצהירים כי יצביעו במערכת הבחירות הזו. באוקטובר 2014, חודש לפני הפעם הקודמת שבה נערכו בחירות באמצע כהונתו של נשיא, הצהירו רק 65% שהם בטוחים שיצביעו.
שלושה שבועות לפני שהאמריקנים ילכו לקלפיות כדי להצביע בבחירות לקונגרס ולשורת תפקידים נוספים, כגון תפקידי מושלות במדינות שונות בארה"ב, פרשנים מעריכים כי הדמוקרטים יצליחו לכל הפחות לצמצם את היתרון הרפובליקני בבית הנבחרים האמריקני, אם לא לחולל מהפך. בסנאט לעומת זאת גדולים סיכוייהם של הרפובליקנים לשמור על הרוב הדחוק שלהם.
לפי הסקר של ABC וה"פוסט", בקרב נשים יש יתרון מובהק לדמוקרטים: 59% מהן מתכוונות להצביע למועמד דמוקרטי ורק 37% למועמד רפובליקני. הסקר מלמד גם ש-45% מהמצביעים הרשומים מאמינים שהדמוקרטים יעשו עבודה טובה יותר בטיפול בבעיות המרכזיות של ארה"ב, ו-37% נותנים את אמונם דווקא ברפובליקנים.
הסקר מחזק לכאורה את תחושתם של פוליטיקאים דמוקרטים שבבחירות הקרובות הם מסוגלים לנצח ולהעניש את הנשיא דונלד טראמפ על התבטאויותיו, שלדבריהם מפלגות את ארה"ב וזורעות בה שנאה. עם זאת, חשוב לזכור כי היתרון הדמוקרטי בסקר מבוסס על נתונים בפריסה ארצית, וכי אין פירוש הדבר שהדמוקרטים אכן יצליחו לכבוש די מושבים בסנאט ובבית הנבחרים כדי למחוק את השליטה הרפובליקנית בקונגרס. לשם המחשה, אפשר שחלק גדול מדי מהתמיכה בדמוקרטים מגיע ממחוזות בחירה גדולים הידועים גם כך כמעוזים דמוקרטיים, ולפיכך לא יביאו לשינוי דרמטי בחלוקת המושבים בקונגרס.
ארה"ב בוחרת 2018 - סיקור נרחב:
- הדרך לניצחון בבחירות עוברת בארץ הכורים
- נזק או תועלת? אובמה מתגייס לעזור בבחירות
- היסטוריה בארה"ב: טרנסית ניצחה בפריימריז למושלות
- המוסלמית הראשונה: פלסטינית בדרך לקונגרס
הבחירות נערכות כשברקע שיפור בשיעור האהדה לטראמפ, אחד הנשיאים הכי שנויים במחלוקת בהיסטוריה האמריקנית. שיעור התמיכה בו עומד כעת על 41%, עלייה של 5% מאז אוגוסט. 49% מביעים שביעות רצון מהטיפול שלו בכלכלה האמריקנית – וזו הפעם הראשונה ששיעור האמריקנים המרוצים ממנו בהיבט זה גבוה משיעור האמריקנים שאינם מרוצים. טראמפ יכול להרגיש מסופק מנתון נוסף: שיעורם של המצביעים שרוצים שהקונגרס יישלט על-ידי הדמוקרטים, כך שיוכל לבקר ביעילות רבה יותר את הנשיא הרפובליקני, ירד מ-60% באוגוסט ל-54% כעת.
טראמפ: "חברים קוראים לי 'הנשיא'. תשתחררו!"
עם זאת, 54% מהאמריקנים עדיין מצהירים כי הם מתנגדים לנשיא טראמפ, וב-ABC ציינו כי עובדה זו עלולה לפגוע ברפובליקנים בבחירות האמצע משום ש-64% מהמצביעים הצהירו כי חשוב להם מאוד שהמועמד אשר לו הם יתנו את קולם יהיה שותף לדעתם על טראמפ. שיעור האהדה לטראמפ הוא הנמוך ביותר של נשיא מכהן ערב בחירות האמצע מאז הארי טרומן ב-1946. מפלגתו של טרומן הפסידה אז 54 מושבים בבית הנבחרים.
הלילה העניק טראמפ ריאיון לתוכנית "60 דקות" ברשת CBS וחזר בו מטענתו המפורסמת ששינויי האקלים בעולם הם תרמית ותו לא. הפעם אמר טראמפ כי הוא אינו יודע אם האדם הוא שגורם לשינויי האקלים, והעלה את האפשרות שהאקלים ישתנה שוב והמצב יחזור לקדמותו. "אני חושב שמשהו קורה. משהו משתנה והוא ישתנה שוב בחזרה", אמר טראמפ. "אני לא חושב שזו תרמית. אני חושב שסביר להניח שיש הבדל, אבל אני לא יודע אם הוא מעשה ידי אדם".
בריאיון דיבר טראמפ על שורה של נושאים המעסיקים את ארה"ב והעולם, ובין אמר ש"סביר להניח" שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין אך נתן את ההוראה לשלוח סוכנים רוסים למבצעי הרעלה במדינות אחרות. טראמפ אמר כי הוא חש בנוח בבית הלבן, כמעט שנתיים אחרי שהתמנה לנשיא, למרות הסערות הפוליטיות שליוו את תקופת כהונתו. "היה קצת סוריאליסטי לומר 'אני נשיא ארה"ב'", הודה. "אפילו החברים שלי, הם לא קוראים לי דונלד, הם קוראים לי אדוני הנשיא. ואני אומר: 'אולי תשתחררו?'. למדתי את העבודה. למדתי. עכשיו אני בהחלט מרגיש כמו נשיא ארה"ב".
טראמפ סיפר כי בשנתיים האחרונות גילה שהעולם הפוליטי בוושינגטון הבירה קשוח אפילו יותר מעולם העסקים: "וושינגטון די.סי היא מקום אכזרי, אכזרי: ההתקפות, הלכלוכים, הדיבורים מאחורי הגב. תמיד נהגתי לומר שהאנשים הכי קשוחים הם החבר'ה מהנדל"ן במנהטן ובלה בלה. עכשיו אני אומר שהם סתם ילדים".