נתניהו דוחה את פינוי הכפר חאן אל-אחמר, ליברמן מתנגד
על רקע גל מחאה ואזהרות מצד התובעת בבית הדין בהאג, החליטו בירושלים לדחות את פינוי הכפר הבדואי-פלסטיני - אף שקיבלו אור ירוק מבג"ץ. גורם מדיני: "נמצה את המשא ומתן". ליברמן: "ההחלטה התקבלה למרות התנגדותי הנחרצת"
עימות בצמרת המדינית-ביטחונית על רקע החלטה לדחות את פינוי הכפר הבדואי-פלסטיני חאן אל-אחמר שהתקבלה על דעת ראש הממשלה בנימין נתניהו. גורם מדיני אמר כי "הכוונה היא לנסות למצות את המשא ומתן ואת ההצעות שהתקבלו מגורמים שונים, כולל בימים האחרונים". שר הביטחון אביגדור ליברמן מתנגד להחלטה, ומלשכתו נמסר: "ההחלטה לדחות את הפינוי התקבלה למרות התנגדותו הנחרצת של שר הביטחון".
כוחות הפינוי במינהל האזרחי בצבא במשטרה ובמג"ב שהתכוננו לפינוי קיבלו אמש (שבת) הודעה כי הפינוי שאמור היה להתבצע בימים הקרובים נדחה למועד לא ברור. על-פי גורם מדיני בכיר, עולה כי פינוי חאן אל-אחמר נדחה עד להודעה חדשה. "הכוונה היא לנסות למצות את המשא ומתן ואת ההצעות שהתקבלו מגורמים שונים, כולל בימים האחרונים", ציין אותו גורם מדיני.
בתחילת החודש שעבר דחה בג"ץ את עתירות תושבי קהילת חאן אל-אחמר נגד פינויים. "מתגובת המשיבים עולה כי קיים חשש של ממש להפרות סדר המוניות ואלימות בעת ביצוע צווי ההריסה, במיוחד מצד שוהים שאינם מתושבי המקום, ונוכח קריאות ברשתות החברתיות להגיע למקום ולמחות, אף באופן אלים, נגד מימוש צווי ההריסה", כתב אז השופט חנן מלצר בפסק הדין. "אין לנו אלא להביע תקווה כי הצווים יבוצעו בדרכי שלום, ללא התנגדות פיזית, כך שיתאפשר גם פינוי מסודר של התכולה בכל מבנה".
עתירת התושבים הבדואים הוגשה אחרי מאבק משפטי ארוך שנמשך שנים, שבסופו אישר כאמור בית המשפט למדינה להרוס את הכפר ולהעתיק את התושבים שלו לשטח חלופי שנמצא על אדמות ליד המזבלה בעיירה השכנה עיזריה. שבט הג'האלין, שמקורו ליד ערד, התיישב באזור שבין מעלה אדומים ליריחו בשנות ה-50 – עוד כשהשטח כולו היה בשליטה ירדנית. כיום מבני הקהילה כוללים בעיקר פחונים ואוהלים וכן בית ספר הצמיגים שנבנה מתרומות. בחאן אל-אחמר מתגוררים 180 איש.
בחודש שעבר קיבלו תושבי המאחז הבלתי-חוקי שליד היישוב כפר אדומים הודעה שלפיה עליהם להרוס את כלל המבנים במקום. בצו שנמסר על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים בעקבות פסיקת בג"ץ, נקבע כי המתחם נבנה ללא האישורים הנדרשים ודחה עתירות שהוגשו נגד הכוונה לביצוע אכיפה במקום. בהודעה לתושבים צוין אז: "ככל שתמנעו מלעשות כן, יפעלו רשויות האזור לממש את צווי ההריסה בהתאם לפסיקת בית המשפט ולכל דין".
ההחלטה להרוס את היישוב עוררה גל תגובות חריפות בארץ ובעולם. התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, פרסמה ביום רביעי האחרון אזהרה שלפיה אם תמשיך ישראל בהריסת הכפר הפלסטיני-בדואי חאן אל-אחמר בגדה המערבית - ייתכן שהדבר יוגדר כ"פשע מלחמה". "פינוי בכוח בעת הזו נראה בלתי נמנע", כתבה בנסודה - והוסיפה: "הריסת הרכוש ללא צורך צבאי והעברת אוכלוסייה בשטח כבוש מתאימות למאפיינים של פשע מלחמה".
יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, מסר בתגובה: "חאן אל אחמר יפונה. מדובר בבנייה בלתי חוקית שהריסתה אושרה בבג"ץ. במדינת חוק אוכפים את החוק גם אם הקהילה הבינלאומית מתנגדת ומאיימת. מפלגת הבית היהודי תוודא שאכן כך יקרה".
תנועת רגבים שהובילה את המאבק המשפטי לפינוי חאן אל-אחמר תקפה בחריפות את החלטת ראש הממשלה לדחות את הפינוי עד להודעה חדשה: "ראש הממשלה נתניהו, במשך שנים ארוכות אתה מיישם בפועל מדיניות של אכיפה בררנית כלפי ההתיישבות ביו"ש, וזה לא מאגניב בכלל", אמרו ברגבים בקריצה לנאומו בכנסת בפתיחת מושב החורף.
לדבריהם, "פסקי הדין בעמונה ובעפרה, בבית אל ובנתיב האבות, מומשו ככתבם וכלשונם, ומדינת ישראל פעלה כמדינת חוק, אבל מול מאחז הדגל של הרשות הפלסטינית שפועלת במוצהר על פי תכנית אסטרטגית להשתלט על אזורים בשליטה ישראלית, נתניהו תפס רגליים קרות. אם הוא לא יתעשת בהקדם, הרי שההפסד הצורם במאבק על שטחי C ומול הצעדים החד צדדיים של הרשות הפלסטינית, יהיה רשום בספרי ההיסטוריה על שמו. ראש הממשלה לא יכול להפנות אצבע מאשימה לעבר בג"ץ, אלא אך ורק כלפי עצמו".