5,000 צועדים לגבול: שיירת המהגרים בדרך לארה"ב
כבר יותר משבוע צועדת שיירת מהגרים מהונדורס בדרך לארה"ב. הם החלו כקבוצה של 200 איש, ועד שהגיעו למקסיקו גדלו ל-5,000. טראמפ מאיים לשלוח צבא ולסגור את הגבול, אבל הם לא נכנעים: "מחר נתעורר ונמשיך ללכת". מקסיקנים טובים מציעים להם בדרך מזון, בגדים וטרמפים
השיירה של אלפי מהגרים – רובם מהונדורס – שעושה בימים אלה את דרכה לארצות הברית חרף הצהרתו של הנשיא דונלד טראמפ כי לא יאפשר לה להיכנס, החלה לנוע אמש (יום א') מגבול גואטמלה לתוך עומק מקסיקו, למרות אזהרותיה של הממשלה המקסיקנית כי המהגרים מסתכנים בגירוש. מקסיקו שלחה לעברם מאות שוטרים אבל לא נתנה הוראה לחסום את דרכה של השיירה אלא רק לשמור על הסדר באזורים שבהם היא עוברת, והמהגרים מבהירים כי אין להם שום כוונה לפנות לאחור.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
השיירה, נזכיר, יצאה לדרך לפני קצת יותר משבוע מהעיר סן פדרו סולה שבהונדורס. בתחילה היו בה פה פחות מ-200 איש, אבל במהלך נדודיה בגואטמלה, בדרך למקסיקו, היא הלכה ותפחה, וכעת צועדים בה כ-5,000 מהגרים המבקשים להגיע לארה"ב. הם מסבירים כי כל רצונם הוא לברוח מהאלימות, מהעוני ומהשחיתות במדינות מרכז אמריקה, ורבים מהם אומרים כי הם חשים בטוחים יותר לנדוד צפונה בקבוצה גדולה כזו מאשר בקבוצות קטנות.
מהגרים מנסים אמנם לעשות את הדרך צפונה לארה"ב כל העת, אבל השיירה הזו חסרת תקדים בגודלה, ומייחדת אותה גם הספונטניות שלה: התעצמותה התאפשרה בעיקר בזכות שמועות עליה שעברו מפה לאוזן. נשיא ארה"ב טראמפ איים כי אם מדינות מרכז אמריקה לא יעצרו את השיירה, הוא יפסיק את הסיוע האמריקני להונדורס ולגואטמלה וישלח את הצבא האמריקני לסגור את גבול ארה"ב עם מקסיקו.
אמנם בשבוע שעבר חסמה משטרת מקסיקו את הגבול המוסדר והרשמי בין מקסיקו לגואטמלה, אבל רבים מהמהגרים מצאו דרכים חלופיות והסתננו למקסיקו, למשל דרך נהרות. הממשלה המקסיקנית הצהירה כי בכוונתה לנהל רישום של המהגרים שייכנסו לשטחה ולאפשר להם להגיש בקשה למקלט, וכי כל מי שינסה לעקוף את ההליך הזה עלול להיות מגורש. אלא שגודלה של השיירה מציב מבחן גדול למקסיקו, וייתכן שתתקשה מאוד לעמוד בו. מקסיקו כבר פנתה לאו"ם בבקשה שיעזור לה.
בדרכם צפונה משתמשים הצועדים בתרמילים ככריות ובשקיות זבל כאוהלים. הלילה הם השתרעו באלפים על מדרכות, ספסלים וכיכרות ספוגי גשם בעיר טפצ'ולה שבדרום מקסיקו, מותשים מעוד יום של צעידה בשמש הקופחת. חלקם הצטופפו תחת גג מתכת בכיכר המרכזית של העיר, אחרים שכבו חסרי כוחות באוויר הפתוח, כשרק יריעות פלסטיק דקות מגינות עליהם מהגשם. לחלקם לא היה אפילו את המחסה הזה.
טראמפ: בשיירה יש "מזרח-תיכוניים בלתי ידועים"
"אנחנו הולכים לישון כאן ברחוב כי אין לנו שום דבר אחר", אמר חוסה מחייה, בן 42, אב לארבעה מהעיר סן פדרו סולה בהונדורס. "אנחנו חייבים לישון על המדרכה, ומחר נתעורר ונמשיך ללכת". אדלה אצ'ברייה, אם חד-הורית בת 52 שלה שלושה ילדים, פרצה בבכי. "אחד מהאנשים שצועדים איתי הלך לחפש כמה חתיכות פלסטיק. התרגלנו לישון ככה, לדאוג אחד לשני. אנחנו לא רוצים שיפרידו אותנו".
למרות הקושי העצום, המהגרים מנסים לשמור על מורל גבוה. בדרכם אתמול הם נתקלו באזרחים מקסיקנים טובים שהציעו להם מזון, מים, בגדים וטרמפים. "אנחנו הולכים לעשות את זה, אנחנו הולכים להתקדם כל עוד הם לא יעצרו אותנו", אמר אחד המהגרים בשיירה, נער בן 17 שצעד עם חבר ילדות. רבים מהצועדים פתחו אתמול בשירה, וקבוצות גדולות של מהגרים קראו: "אם תשלחו אותנו אחורה – נחזור לפה! אנחנו לא פושעים, אנחנו עובדים".
טראמפ רואה במאבקו בשיירה קלף מנצח לקראת בחירות אמצע הכהונה שייערכו בארה"ב בעוד שבועיים, והוא ניצל את המאבק הזה כדי להאשים את הדמוקרטים בקביעת חוקי הגירה חלשים. הנשיא הנבחר של מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור העלה אתמול את האפשרות שארה"ב, קנדה ומקסיקו יגבשו תוכנית משותפת למימון הפיתוח של אזורים עניים במרכז אמריקה ובדרום מקסיקו: "כך נוכל להתמודד עם תופעת ההגירה, כי מי שעוזב את העיר שלו לא עושה את זה מתוך הנאה אלא כי אין לו ברירה".
היום תקף טראמפ בטוויטר את הרשויות במקסיקו, וטען כי בין המהגרים שעושים את דרכם בשיירה לארה"ב יש גם "מזרח תיכוניים בלתי ידועים": "למרבה הצער, נראה שמשטרת מקסיקו וצבא מקסיקו אינם מסוגלים לעצור את השיירה שנמצאת בדרך לגבול הדרומי של ארה"ב. פושעים ומזרח-תיכוניים בלתי ידועים נמצאים בין אנשי השיירה. הוריתי למשמר הגבול שלנו ולצבא להיות בכוננות והודעתי להם שמדובר באירוע חירום לאומי. חייבים לשנות את החוקים!".
טראמפ הוסיף שגואטמלה, הונדורס ואל סלבדור לא עוצרות את ההסתננות של אזרחיהן לארה"ב והודיע: "עכשיו אנחנו נפסיק, או נפחית משמעותית, את הסיוע הזר האדיר שהן מקבלות באופן שגרתי".