מורה בתיכון ומדריך שחייה לנוער: סוכנת הפלילה 28 חשודים בפדופיליה
סוכנת משטרה התחזתה בצ'אטים לנערה והביאה למעצרם של גברים בני 21 עד 44 מרחבי הארץ. אחד מהם תועד בשיחת סקייפ: "כולם עושים את זה, גם בגיל 11". אלו המלצות המשטרה להורים
סוכנת של המשטרה הפלילה 28 חשודים מרחבי הארץ בעבירות של מעשה מגונה בקטין והטרדה מינית. הסוכנת התחזתה בצ'אטים שקיימה ברשת לנערה בת 13, ובעקבות כך נעצרו הלילה (בין שני לשלישי) 26 מהחשודים, בהם מורה בתיכון מאזור חיפה ומדריך שחייה לנוער מהדרום.
"את שומעת אותי?" שאל אחד החשודים את הסוכנת. "מה שהבאתי לך, כאילו אין לך ממה לפחד או להתבייש, כולם עושים את זה, גם בגיל 11, 12, 13. רוצה לנסות? אני אלמד אותך? גם נראה לי ששלחתי לך תמונה של ה*** שלי, לא? וכמובן זה נשמר בינינו".
מפקד היחידה המרכזית של מרחב נגב, סגן-ניצב איתן עמר, סיפר כי השוטרת, בעלת חזות נערית, הופעלה במשך יותר מחצי שנה מול גברים מקריית שמונה ועד אילת. מטרתה הייתה לאתר עברייני מין ולאסוף ראיות נגדם. לדבריו, רוב מכריע של החשודים ביצעו עבירות שוב ושוב מול הסוכנת.
במשטרה ציינו כי היחידה עמדה מאחורי מבצע קודם שבו הופללו ונעצרו יותר מ-20 חשודים, אולם קרוב למחציתם שוחררו. בשל כך ביקשו במשטרה לאסוף ראיות משמעותיות יותר נגד החשודים שהופללו, ובין היתר ביקשו לאתר כאלה שחוזרים לבצע עבירות.
עוד אמרו במשטרה כי הסוכנת עברה הדרכה שנגעה לגבול שבין הדחה לפעולה ללא הדחה, היא הונחתה להיזהר מפיתוי של החשודים ונקיטת יוזמה ופנייה אליהם. "היינו יותר תגובתיים", ציין מפקד הימ"ר, סנ"צ עמר. "כמו כן, השתמשנו באמצעים טכנולוגיים הרבה יותר מתקדמים כדי שנוכל לזהות את החשודים".
לצורך הפעולה בתיק, שלווה על ידי פרקליטות מחוז דרום, פתחה המשטרה פרופיל פיקטיבי באתרי אינטרנט רבים. "המטרה הייתה להביא אותם לסקייפ", ציין מפקד הימ"ר. "בשיחות הסקייפ הם ביצעו מול הסוכנת מעשים מגונים, ביקשו ממנה להתפשט ולבצע בעצמה מעשים מגונים ואף הציעו לה להיפגש".
"אולי את סמויה שמנסה לתפוס מבוגרים"
בשיחה נוספת שערכה הסוכנת אמר לה אחד החשודים: "מה איתך? אני שמח לשמוע אותך. אני הולך איתך אחרי שקודם כל שמעתי אותך, יעני אולי את יודעת איזה שוטרת, איזה סמויה שמנסה לתפוס יעני אנשים מבוגרים שמתחילים אם קטינות או משהו כזה, מאיפה לי לדעת. אני חס וחלילה אפול בפח ככה על משהו כזה".
כאמור, בקרב החשודים שגילם נע בין 21 ל-44 מורה מתיכון באזור חיפה, מדריך שחייה לנוער מאזור הדרום וגם עובד עירייה. "מדובר באנשים נורמטייבים שטענו בפני הסוכנת שיש להם בנות בגיל הזה, וזה לא הרתיע אותם", ציין סנ"צ עמר.
הוא הוסיף כי "רוב השיחות בוצעו באתרים רגילים, משם עולים דרגה עד שמגיעים לסקייפ 'אחד על אחד'. מהסקייפ קפצו לטלפונים והתכתבות בוואטסאפ. מבחינתי זו עבודה ערכית, זה מרתיע, הם יודעים שיש פעילות ברשת". מפקד הימ"ר פנה לציבור ההורים: "תסכלו על מה הם מדברים בצ'אטים. הכול נגיש והכול זמין. צריך לעודד שיח עם הילדים. להיות חבר בקטע הזה".
חוקרי יחידת הסייבר של המשטרה ריכזו כמה המלצות להורים בנושא גלישה בטוחה:
חפשו בעזרת מושג המפתח parental control כלים שונים למניעת חשיפה של ילדים לחומרים מיניים ולבקרה עליהם.
קבעו פילטרים לצמצום הסיכון לקבלת תוצאות המכילות חומרים למבוגרים, כולל פורנוגרפיה, בעזרת מנועי חיפוש כמו google, yahoo, ו-bing.
קבעו את רמת הפרטיות של המשתמש בהגדרת החשבון באתרי מדיה חברתית פופולריים כמו יוטיוב ופייסבוק.
עקבו אחר הפעילות של הילדים באינטרנט בעזרת אפליקציות ייעודיות לטלפונים חכמים ולטאבלטים.
השתמשו באפליקציות ובשירותים לסינון תכנים שמציעים ספקי אינטרנט באתרים שלהם.
מנעו pop ups (חלונות צצים) בהגדרות הדפדפן לצמצום האפשרויות שהקטינים יגיעו לתוכן בלתי רצוי בטעות.
דאגו שהמחשב יהיה במקום מרכזי בבית.
הקפידו שהטלפון או הטאבלט יישארו בלילה מחוץ לחדר הילדים.
הגיעו עם הילדים להסכמה לגבי האתרים והאפליקציות המתאימים להם ועל היקף זמן הגלישה.
הסבירו לקטינים את ממד אובדן השליטה ברשת: ברגע שלחצו על כפתור "שלח", אין דרך חזור, לא ניתן למחוק את התוכן מהרשת והתפוצה של התמונה/סרטון כבר לא בשליטתם.
הנחו את הקטינים להימנע מהזנת פרטים אישיים ומזהים בפרופיל וממסירתם בשיחות.
הורו לילדים לא להיפגש עם מישהו שהכירו ברשת, ודאי שלא בלי אישור הורים.
למדו את הקטינים כי זהויות ברשת יכולות להיות שקריות והורו להם לא לפתוח הודעות, מיילים, קישורים וכו' מאנשים שאינם מכירים.
הימנעו מאיומים, כמו ניתוק האינטרנט, בשיחות עם הילדים כדי שלא יחששו לשתף אתכם במקרה שנפגעו או שהם זקוקים לעזרתכם.
הכי חשוב: עודדו את הילדים לשתף אתכם או כל מבוגר אחר שהם סומכים עליו במקרה שהם או מישהו מחבריהם נפגעו ממישהו ברשת או חשו אי-נוחות.
במידה ויש חשש או ספק להיבט פלילי – ניתן לפנות לכל תחנת משטרה ולהגיש תלונה.
במקרי חירום (סיכון חיים או פגיעה פיזית חמורה) יש לפנות במיידי למוקד 100 של המשטרה.