הרמטכ"ל הבא: ליברמן בחר באלוף אביב כוכבי
שר הביטחון אביגדור ליברמן בחר בסגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי, למועמדו לתפקיד הרמטכ"ל הבא של צה"ל. השם יועלה ביום ראשון לוועדה המייעצת למינוי תפקידים בכירים ואז יובא לאישור הממשלה. אתמול אמר לקצינים החדשים: "אל תקבלו כל נורמה קיימת, אל תיצמדו למנהג - הנהיגו"
שר הביטחון, אביגדור ליברמן, הודיע הבוקר (יום ו') כי בחר בסגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי (54), למועמדו לתפקיד הרמטכ"ל הבא של צה"ל. זאת בתום הליך בחירה סדור שקיים השר ליברמן בשלושת החודשים האחרונים. שמו של כוכבי יועלה ביום ראשון בפני ועדת השופט אליעזר גולדברג ובכפוף לאישורה יביא שר הביטחון את מינויו לאישור הממשלה.
ליברמן הודיע על החלטתו לראש הממשלה, בנימין נתניהו ולרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט. אף שליברמן ונתניהו דנו במינוי, טרם נמסר מהם כי הגיעו להסכמה לגביו. ראש הממשלה גם טרם פרסם הודעת תמיכה. שר הביטחון שוחח גם עם שלושת המועמדים הנוספים לתפקיד הרמטכ"ל, הודה להם על "התמודדות מקצועית, מכובדת, מפרגנת וג'נטלמנית".
שר הביטחון ליברמן בחר באלוף אביב כוכבי בתום הליך בחירה ארוך, שכלל התייעצות עם עשרות אישים, בהם ראשי ממשלה לשעבר, שרי ביטחון ורמטכ"לים בעבר. שר הביטחון קיים התייעצויות עם הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, עם קצינים במטכ"ל ועם קצינים בכירים לשעבר, שחלקם שימשו כמפקדיהם של ארבעת המועמדים.
ליברמן, כך לפי הודעת לשכתו, הגיע להחלטה כי אלוף כוכבי הוא המתאים, המובהק והמנוסה ביותר לכהן כרמטכ"ל. "אלוף כוכבי ניחן במנהיגות, תעוזה, יצירתיות ויכולות פיקוד מרשימות. השילוב הייחודי של התפקידים הרבים שמילא בצה"ל, יכולותיו הפיקודיות המוכחות בעיתות חירום ושיגרה, ההערכה הרבה לה הוא זוכה בצה"ל ומחוצה לו כאוטוריטה מקצועית וההצלחה הרבה שבה ביצע את משימותיו לאורך השנים, כל אלה הופכים אותו למתאים ביותר להובלת צה"ל בשנים הקרובות".
בתחילת החודש התבטא כוכבי בנוגע למשימות הביטחון של ישראל, ואמר בטקס זיכרון לחללי חטיבת גבעתי כי "אתגר הביטחון נותר בעינו לאורך השנים. המציאות משתנה בקצב מסחרר. היעדר משילות לאורך מרבית הגבולות וחוסר יציבות נמצאים על סיפה של מדינת ישראל מצפון, מדרום ובמרכז. מולם עלינו להיערך בנחישות ליצירת מענה רלוונטי ויצירתי. על כך אנו שוקדים, על שכלול ופיתוח תוכניות שיסכלו את מזימות האויב ויביאו להכרעתו הברורה והמובהקת ביום פקודה".
כוכבי השתתף אתמול בטקס סיום קורס קציני יבשה בבה"ד 1 ואמר: "המשימה המוטלת על כולנו הופכת מורכבת מיום ליום. מצב עניינים מסוג זה, נודע מקום מכריע למקוריות ולחדשנות. לשם כך, אל תסתפקו בקיים ואל תקבלו דבר כמובן מאליו. דבקו במטרה, אך הטילו ספק בשיטה והטילו ספק גם בדרך. אל תקבלו כל נורמה קיימת, אלא הציעו אלטרנטיבה. אל תיצמדו למנהג הנוהג אלא הנהיגו".
המועמד המוביל שסומן מההתחלה
כוכבי היה המועמד המוביל מתחילת הדרך, וסומן למעשה לתפקיד החייל מספר אחד עוד כשפיקד על הצנחנים. נדמה שהקריירה הצבאית שלו נתפרה היטב למידותיו של רמטכ"ל בפוטנציה: הוא גדל כגדודיונר בחטיבת הצנחנים שבה הצטיין כמפקד בכל הדרגים, התבלט בגדודי 890 ו-101 שהצמיחו מאות מפקדים בכירים ובהם רמטכ"לים, וצבר ניסיון מבצעי רב כלוחם וכקצין ברצועת הביטחון בדרום לבנון.
בתפקיד היוקרתי ביותר, מח"ט הצנחנים, הוא הוביל את לוחמיו בהצלחה להשמדת קיני המחבלים במחנה הפליטים בלאטה בשכם בשיאה של האינתיפאדה השנייה, ובהמשך בחומת מגן, עם מעט נפגעים מקרב פקודיו ביחס לכמות גדולה של אויב שחוסל, בעומק מעוזי הטרור בגדה. לאחר מכן פיקד על אוגדת האש (98) שנחשבת לאוגדה הסדירה המובחרת בצה"ל, תחתה פועלות חטיבות הצנחנים בסדיר ובמילואים וכן יחידות עילית.
המסלול הצבאי של כוכבי התחכך היטב גם עם הזירה הדרומית, כאשר פיקד על אוגדת עזה בשני אירועי השיא שלה בעשור הקודם: ההתנתקות ב-2005 וחטיפת גלעד שליט כשנה לאחר מכן, אולי "הכתם" היחיד בקריירה של כוכבי. בין לבין דחף למבצע גשמי קיץ בשטח העזתי, בשנה שאחרי הנסיגה מהרצועה.
בתפקידו הראשון כאלוף שימש כראש אמ"ן, תחנה משמעותית בדרך לרמטכ"לות, ועשה זאת במבצעי עמוד ענן וצוק איתן. לאחר המלחמה בקיץ 2014 נשמעה בצבא ומחוצה לו לא אחת ביקורת על כך שצה"ל לא ידע היכן נמצאים חלקים גדולים ממשגרי הרקטות של חמאס, שירו לאורך כ-50 ימי המבצע אלפי רקטות לעבר ישראל. גם קרבות האגו עם בין אמ"ן לשב"כ באותה התקופה לא הוסיפו נקודות זכות לכוכבי, וגם לא לעבודה המודיעינית.
יחד עם זאת, איכות המודיעין הטקטי ללוחמים בשטח, מרמת הצוות ועד לרמת החטיבה, זינקה דרמטית בצוק איתן, מטרות רבות נוצרו תוך כדי לחימה וקיצורי דרך רבים הזרימו תוך דקות מודיעין לכוח שבסימטה בסג'עיה. נקודה נוספת לחובתו של כוכבי באמ"ן: הארגון התקשה לחזות את תופעת האביב הערבי ונפילת המנהיגים הותיקים, בהם מובארק.
לאחר מכן הוקמו יחידות חדשות באמ"ן ופותחו שיטות וטכנולוגיות שסייעו לנטר מגמות בעולם הערבי. המודיעין השתפר בתקופת כוכבי גם בפעילויות הרבות והחשאיות לסיכול התעצמות חיזבאללה, ובימיו תרם אגף המודיעין רבות למאמץ המודיעיני הבינ"ל במזה"ת נגד דאעש. בהתאמה גם גדלו תחתיו עוצמות הסייבר ההתקפי של צה"ל.
לאחר צוק איתן קיבל כוכבי את הפיקוד על תחנה משמעותית נוספת עבור קריירה של רמטכ"ל: פיקוד הצפון, בתקופה נפיצה של שיא מלחמת האזרחים בסוריה. כוכבי הוביל את תפיסת הרתעת גורמי האיסלאם הקיצוני בגולן הסורי בשילוב חיזוק התמיכה בגורמים מתונים מעבר לגבול (לפי פרסומים זרים) והענקת סיוע הומאנטירי נרחב לאוכלוסיית בני המקום הסמוכה לגבול.
תפיסה זו אפשרה מחד לחזק את המכשול בגבול באמצעים מתקדמים, לבסס את האוגדה המרחבית החדשה בגולן והכי חשוב: לשמור על שנים של שקט ברמה מבלי שהכאוס בצד השני יפלוש. בניגוד למועמדים האחרים, כוכבי נחשב לכריזמטי מאוד, בעל יכולת שכנוע, התנסחות רהוטה וחדה תוך שימוש במטבעות לשון צבאיות שטבע בעצמו.
"ככזה, נחשב כוכבי לא כסחבק (הוא עדיין צנחן) אבל כן כאיש של אנשים, עם גישה יותר אנושית וחמה וזיכרון של פרטי פקודיו וצרכיהם", סיפר ל-ynet קצין ששירת עם כוכבי בפיקוד הצפון, "היסודיות שלו מתאפיינת גם בפרטים הקטנים אליהם הוא יורד בהכנות למבצעים ובתחקירי אירועים. לצורך העניין, הצניעות, השקט והמופנות של מחליפו באמ"ן, הרצי הלוי, רחוקים לא אחת מאופיו של כוכבי".