האחים שגרו יחד ונרצחו בטבח בבית הכנסת: "היו בלתי נפרדים"
האחים דייוויד וססיל גרו במוסד למבוגרים מוגבלים שכלית והגיעו יחד בכל שבת לבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג. ד"ר ג'רי רבינוביץ' רץ להציל פצועים - ונרצח. אירווינג יונגר "היה האבא והסבא הנפלא ביותר". דניאל שטיין זכה רק לאחרונה לנכדה חדשה. מלווין ווקס "מילא כמעט כל תפקיד חוץ מחזן". נרצחי הטבח
דייוויד וססיל רוזנטל, אחים בני 54 ו-59, הם בין 11 הנרצחים בטבח בבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג. השניים אהבו ללכת בכל שבת בבוקר לבית הכנסת, והתמידו בכך. "הם הלכו בכל שבוע ללא יוצא מן הכלל", סיפרה ל"פיטסבורג פוסט-גאסט" כריס שוף, סגנית נשיא בית "אשיבה" - מוסד למבוגרים הסובלים ממוגבלות שכלית, שבו התגוררו יחד שני האחים.
"אם הם היו כאן עכשיו, הם היו אומרים שהם היו בדיוק היכן שהם היו אמורים להיות", היא הוסיפה. "הם אהבו את החיים ואת כל הסובבים אותם. הם אהבו את הקהילה שלהם, הם בילו הרבה זמן ב'עץ חיים' והם אף פעם לא פספסו שבת שם".
ססיל ודייוויד גרו יחד באותו החדר. דייוויד עבר למוסד בשנת 1992, וססיל הצטרף אליו שנה לאחר מכן. "הצחוק של ססיל היה מדבק", אמרה עוד המנהלת שוף. "דייוויד היה כל כך אדיב והייתה לו נפש מאוד עדינה. יחד, הם דאגו אחד לשני. הם היו בלתי נפרדים. יותר מהכל הם היו אנשים טובים עם אמונה גדולה וכבוד גדול לכל הסובבים אותם".
הסטודנט דייוויד דהפליס לקח חלק בתוכנית "Best Buddies" שמצוות סטודנטים למבוגרים עם מוגבלות שכלית בקהילה - והוא נשלח לססיל. "בפעם הראשונה שפגשתי אותו ראיתי שהוא מחזיק לוח שנה בעברית", סיפר דהפליס. "אמרתי לו - 'אה, גם אני יהודי!', וכך החלה החברות בינינו". כחלק מהתוכנית ההתנדבותית, השניים נפגשו פעמיים בחודש ונהגו להשתתף באירועים, לצפות בהצגות ועוד. ססיל נהג להתקשר לדייוויד במהלך השבוע. הם בילו יחד שנתיים.
"הוא דיבר הרבה על ההורים שלו", סיפר דהפליס. לדבריו, הוריהם של ססיל ודייוויד גרים בפלורידה, ונהגו להטיס את האחים לבקר אותם במשך כמה שבועות, לרוב בתקופת חגים. דהפליס תיאר את ססיל כאדם אדיב ואכפתי. הוא דאג לחוסים האחרים והוא היה נוזף בהם אם היו רצים במסדרונות או עושים משהו אסור. "הוא היה המבוגר האחראי", מספר דהפליס. הוא ציין כי היהדות הייתה מקור העניין הגדול ביותר עבור ססיל. "הוא הלך כל שבת, הוא כל כך אהב ללכת לבית הכנסת".
ססיל הצטרף לקהילת 'עץ חיים' זמן קצר אחרי שהשניים הכירו. הם היו נפגשים לעתים קרובות אחרי התפילה והולכים לאכול יחד. "הוא אהב לאכול", מספר דהפליס, שאף לקח אותו כמה פעמים לחדר האוכל בקמפוס האוניברסיטה - שם הוא נהנה מאוד מהבופה. "למרות שהוא אהב אוכל, הוא תמיד היה בדיאטה. אני זוכר שב-2016 היינו יחד במסיבה והוא שב לשולחן עם ערימה של עשר עוגיות על הצלחת. אמרתי לו - 'ססיל, זו הדיאטה שלך?', והוא בתגובה הצמיד את האצבע לפיו ואמר: 'ששש, אל תספר לצוות".
ד"ר ג'רי רבינוביץ' (66) היה רופא משפחה. הוא התפלל במניין של הקהילה הפרוגרסיבית "דור חדש" במתחם 'עץ חיים'. אחיינו של רבינוביץ', נדב אסטרין (28), תושב שכונת בקעה בירושלים, סיפר בשיחה עם ynet כי דודו התפלל בחדר אחר, וכששמע את הירי הוא רץ לתוך התופת כדי לנסות לסייע לפצועים - ונרצח.
"הוא הלך לתפילה, שמע יריות, וכרופא – יחד עם אדם נוסף מהקהילה שהוא אח בבית חולים - רץ לכיוון היריות לראות אם מישהו נפצע וצריך עזרה. שם הוא נהרג. חוץ ממנו ומהאח - אף אחד מהקהילה הפרוגרסיבית לא נפגע. הוא הקריב את חייו כדי לעזור לאנשים", אומר אסטרין.
נרצח נוסף הוא אירווינג יונגר (69). "הוא היה האבא והסבא הנפלא ביותר", סיפרה טינה, שכנתו של יונגר בשנים האחרונות. "הוא תמיד דיבר על הבת שלו ועל הנכד שלו, לא הייתה לו מילה אחת רעה להגיד על אף אחד".
יונגר היה בעל עסק קטן ואימן קבוצות נוער בפוטבול. הוא היה פעיל מאוד בקהילה, שרק לאחרונה עברה להתפלל ב"עץ חיים". "הוא הלך כל יום, הוא היה גבאי בבית הכנסת, הוא לעולם לא פספס יום", סיפרה השכנה. "הוא היה מגיע הביתה, אולי אוכל משהו קטן - וחוזר". השכנה הייתה אמורה לשאת הרצאה בכנסיה שלה הבוקר, אך האבל היה גדול מדי. היא ושכניה העלו זכרונות אודות יונגר. הם סיפרו כמה הנאה הוא חווה מדברים קטנים בשכונה - כמו לחלק ממתקים ב"האלווין". "הוא היה כל כך אדיב", היא אמרה. "הוא היה אדם נפלא, נפש נפלאה".
דניאל שטיין (71), היה ההרוג הראשון שזוהה על ידיד הרשויות. בני משפחתו סיפרו כי הוא הגיע לתפילת שבת בבוקר בבית הכנסת של קהילת "עץ חיים", וכשנודע להם על הירי במקום ולא הצליחו ליצור עמו קשר, הבינו שהוא בין הנרצחים. שטיין היה בעבר נשיא בית הכנסת של הקהילה הקונסרבטיבית. משפחתו וחבריו של שטיין תיארו אותו כאדם אדיב. סטיבן האלי, אחיינו של שטיין סיפר לאתר החדשות המקומי Tribune-Review כי דודו "תמיד היה מוכן לעזור. כולם אהבו אותו. לאחרונה נולד לו נכד שאהב אותו מאוד. זה יהיה אובדן עצום עבור התינוק שיגדל ללא סבא. הוא היה פעיל מאוד ועשה הכול. בכל שבת הוא הגיע לבית הכנסת לתפילה. מאוד קשה לנו כרגע".
מלווין ווקס (88) היה בין חברי הקהילה שהתפללו בקומה התחתונה של המבנה וחבריו תיארו אותו כעמוד תווך בקהילה - "שמילא כמעט כל תפקיד חוץ מחזן". חברו, מיירון, סיפר כי הם היו נשארים לאחר התפילה ומספרים אחד לשני בדיחות. "רוב הזמן הבדיחות היו נקיות, אבל לא תמיד, רק רוב הזמן", הוא סיפר. מיירון, שאושפז בשבועות האחרונים בבית החולים בשל דלקת ריאות, לא נכח בתפילה בשבת בבוקר. "מלווין התקשר לאשתי וביקש ממנה את מספר הטלפון שלי בבית החולים כדי שהוא יוכל להתקשר ולדבר אתי. פשוט איש מתוק".
חברת קהילה נוספת סיפרה כי אשתו של מלווין נפטרה לפני כשנתיים. "הוא תמיד הגיע לתחילת התפילה ב-9:45", סיפרה. "אני מכירה מעט אנשים שנמצאים שם כל כך מוקדם, הוא אחד מהם". היורה, כאמור, הגיע לבית הכנסת בשעה 9:51. הוא פתח בירי ללא הבחנה מרובה AR-15. מכר נוסף אמר כי ווקס, וכן הנרצחים ריצ'רד גוטפריד ודניאל שטיין, היו "הלב הדתי" של הקהילה. "הם הובילו את התפילות, הם החיו את התורה. הם עשו כל מה שהיה צריך, יחד עם הרב, כדי שהתפילות יתקיימו". בין הנרצחים גם ניצולת השואה רוז מלינגר (97).
"טליתות מגואלות בדם"
הרב אלישר אדמון, מפקד זק"א בפיטסבורג, הגיע לזירת הטבח. המראות שפגש בבית הכנסת מהקשים שראה בחייו. "עשיתי סיור בזירת הטבח ביחד עם מפקד ה-FBI המקומי. המראות היו מזעזעים. היורה רץ אחרי המתפללים לכל פינה ופינה. הוא תפס את היהודים באמצע התפילה. המחזות היו מצמררים. אתה רואה גופות שרועות על הרצפה על טליתות מגואלות בדם. ספרי קודש שנפלו בין הספסלים תוך כדי הבריחה מהיורה.
"הוא תפס כל אחד בפינה אחרת, הוא לא נתן להם לברוח", סיפר הרב אדמון. "גופה אחת הייתה במטבח, גופה אחרת ביציאת החירום, אחרת במדרגות. המראה הקשה ביותר היה של בעל ואישה שישבו ביחד עם ספסל, אחד ליד השני ושניהם הרוגים. בחייהם ובמותם לא נפרדו. זה היה מאוד קשה. זה הזכיר לי את הפיגוע הנורא במרכז הרב בשנת 2008. גם אז היה מדובר ביורה בתוך בית תפילה. לירות ביהודים מאמינים באמצע תפילה? זה נורא. טרגדיה גדולה". מתנדבי זק"א הגיעו לבית הכנסת ופעלו בתיאום עם מפקדי ה-FBI. הם קיימו סיור ראשוני בזירה, ספירה וזיהוי ראשוני של הגופות.
הרב אדמון סיפר כי בבית הכנסת התפללו שלוש קהילות, כל אחת בחדר אחר. "קהילה אחת הצליחה לברוח מהדלת האחורית. מהגילאים של המתים אפשר להניח שהוא ירה באנשים עם בעיית ניידות. הצעירים יותר הצליחו להימלט. לפי ה-FBI היורה היה בפנים 20 דקות עד שהמשטרה הגיעה. 20 דקות זה הרבה זמן".
מתי גולדשטיין, מפקד היחידה הבינלאומית של זק"א, אמר "מרגע קבלת הדיווח על הפיגוע הקשה, אנחנו בקשר רצוף עם מתנדבי זק"א באזור ואנשי הקהילה היהודית. כעת הזירה נסגרה עד לסוף הפעילות של ה-FBI. בהמשך ייכנס הצוות לאיסוף הממצאים ופעילות של 'חסד של אמת' ודאגה להבאתם לקבורה".
מתנדבים מיחידת חוס"ן - חירום וסיוע נפשי - של איחוד הצלה המריאו אתמול לארה"ב כדי לסייע לנפגעי החרדה והטראומה הנפשית. המשלחת יצאה בשיתוף משרד התפוצות. חובשת איחוד הצלה ומנהלת יחידת חוס"ן, מרים באלין, שמובילה את המשלחת אמרה: "אנו נוסעים להעניק טיפול לאלו שהיו עדים לאירוע ולקהילה באמצעות כלים אשר משמשים אותנו כאן בישראל פעמים רבות. כמו כן, מטרתנו להעניק לקהילה תחושת סולידריות מצד תושבי ישראל".