הבחירות המקומיות ביהודה ושומרון: מאבקים וקרבות צמודים
הקרבות בבחירות לרשויות בבנימין ובגוש עציון צמודים ותוצאותיהם ישפיעו על אופי מועצת יש"ע. בקריית ארבע מתמודד קצין הביטחון מול ראש המועצה. בבית אל מתמודדת לראשונה אישה, ובשומרון דגן צפוי להמשיך לקדנציה נוספת
הבחירות לרשויות המקומיות ברחבי הארץ בעיצומן, ולצד הקרבות בערים הגדולות מתקיימות גם מערכות צמודות בעשרות המועצות והערים ביהודה ושומרון. הקרב במטה בנימין ישפיע על אופי מועצת יש"ע בשנים הבאות: ישראל גנץ, שהיה סגנו של ראש המועצה היוצא אבי רואה, מתמודד מול שילה אדלר, תושב עלי. גנץ, שהוביל את הקו של מאבק אנשי עמונה ומחובר מאוד לצעירים, צירף אליו למטה את היו"ר אביחי בוארון שיסייע לו להיבחר. מנגד, אדלר - שכיהן בשנים האחרונות כמנכ"ל מועצת יש"ע - מוערך על ידי פוליטיקאים וזוכה לתמיכת המבוגרים, בהם אנשי אמנה ופנחס ולרשטיין.
מאבק צמוד מאוד מתרחש בקרית ארבע בין ראש העיר המכהן מלאכי לוינגר מול קב"ט היישוב היהודי אליהו ליבמן. בצד של ליבמן נמצא ישראל ברמסון שהיה סגנו של לוינגר ונחשב מאוד פופולארי בקרב אנשי חברון, בהם פעילי הימין ברוך מרזל, איתמר בן גביר ובנצי גופשטיין. לוינגר לעומתו נחשב ממלכתי יותר, וגייס תמיכה מאנשי הליכוד ומראש הממשלה בנימין נתניהו. בדרום הר חברון צפוי ראש המועצה יוחאי דימרי להמשיך בהליכה לקדנציה נוספת כשמולו מתמודדת שוש אדר.
בבית אל מתמודדת לראשונה (למעט היישוב אורנית) אישה דתייה יעל בן ישר לראשות המועצה מול ראש המועצה המכהן שי אלון. במהלך הקמפיין, השחיתו אלמונים כמה פעמים שלטים של בן ישר וחוררו את פניה. בן ישר אמרה בתגובה: "זו ממש בושה, אך אני רואה שאני מתחזקת בימים האחרונים".
בגוש עציון הקרב הוא בין שלושה וייתכן בו סיבוב שני: שלמה נאמן ראש המועצה המכהן שניצח בבחירות רק לפני כשנתיים בעקבות התפטרות ראש המועצה, נאלץ שוב לעמוד למבחן הבוחרים. אז הוא ניצח את המועמד הצעיר משה סוויל שמתמודד גם הפעם ונחשב למוביל הצעירים. סוויל מחזיק בתפיסה המנוגדת לזמביש וחבריו במועצת יש"ע. המועמד השלישי הוא ירון רוזנטל מנהל בית הספר שדה כפר עציון. הוא גדל בגוש עציון, מחובר גם למבוגרים וגם לצעירים ונחשב למועמד שיכול להפתיע.
באריאל מתמודדים חמישה וצפוי סיבוב שני כשעיקר תשומת הלב היא לקול הרוסי. סביר להניח שהעיר תשמור על צביונה הפלורליסטי עם כל מועמד יבחר. בשומרון צפוי ראש המועצה המכהן יוסי דגן להיבחר לקדנציה נוספת, זאת לאחר שניטרל בהסכם רבני את גרשון מסיקה שרצה להתמודד. מול דגן מתמודד פול גולובנסקי, אך לפי הערכות סיכוייו לא גבוהים.
6.6 מיליון בעלי זכויות הצבעה - עד 22:00 בערב
בשעה 7:00 נפתחו הקלפיות בהתמודדות הגדולה ביותר שנערכה אי פעם בישראל מבחינת משתתפים. מספר שיא של 6,653,808 איש יוכלו להצביע עבור 863 מתמודדים לתפקיד ראש הרשות המקומית וכ-3,400 רשימות למועצות. עד לשעה 14:30 הצביעו כ-30% מבעלי זכות הבחירה. ynet מלווה את יום הבחירות במשדרים ובעדכונים שוטפים.
כ-11 אלף קלפיות נפרסו בכ-4,000 ריכוזים ברחבי הארץ וניתן יהיה להצביע בהן עד לשעה 22:00 בערב. בערים ובמועצות המקומיות ניתן להצביע בפתק צהוב עבור המועמד לראשות הרשות ובפתק לבן עבור רשימה למועצת הרשות. במועצות האזוריות מתקיימת גם הצבעה עבור חברי הוועד המקומי ביישוב, בפתק כחול.
אם אף אחד מהמועמדים לתפקיד ראש הרשות לא יעבור את רף 40% מקולות המצביעים יתקיים לאחר שבועיים סיבוב שני לבחירה זו בלבד, ב-13 בנובמבר, שבו יתמודדו שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הרב ביותר.
אחת המטרות העיקריות שהציב משרד הפנים, האחראי על ניהול הבחירות המקומיות, היא העלאת שיעור ההצבעה, שנע באופן מסורתי סביב 50%, נמוך משמעותית מזה שבבחירות לכנסת, שעומד על כ-70% בממוצע. לצורך כך, לראשונה מאז 1989 נקבע יום הבחירות לרשויות המקומיות כיום שבתון.