חזר מ-3 שנות שבי בסוריה: "התאסלמתי כדי לזוז"
היפני ג'ומפיי יסודה חזר השבוע הביתה אחרי הגיהינום שעבר: "השובים אסרו עליי להשמיע קול, אפילו של נשימה. לא אכלתי 20 יום כדי שלא יהיה רעש. התאסלמתי בשביל להתפלל – זה עוד 5 הזדמנויות ביום לזוז"
ג'ומפיי יסודה, העיתונאי היפני שהוחזק בשבי בסוריה על-ידי חמושים במשך יותר משלוש שנים, התייצב בסוף השבוע לראשונה לפני עיתונאים וסיפר להם על הגיהינום שעבר. יסודה סיפר בין השאר כי בשלב מסוים אמר לשוביו שהם מוזמנים להפוך אותו לחירש אם הם חושדים שהוא מצותת לשיחותיהם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
יסודה, בן 44, סיפר כי הרגע ההוא היה אחד הרגעים האפלים ביותר שחווה עד לשחרורו ב-25 באוקטובר. היה זה לדבריו גיהינום פיזי ונפשי שנמשך 40 חודשים. "אמרתי להם לקרוע את עור התוף שלי ולהרוס לי את האוזניים אם הם כל כך לא רוצים שאשמע אותם", סיפר העיתונאי העצמאי.
חנוט בחליפה שחורה, אחרי שזקנו המאפיר כבר קוצץ, קד יסודה בפני העיתונאים ומצלמות הטלוויזיה ואז החל להשיב על שאלות. הוא אמר כי הוא מקבל אחריות מלאה לתוצאות מעשיו – החלטתו לנסוע לסוריה בשיאה של מלחמת האזרחים שם. "אני מבקש להתנצל בפני מי שפעלו לשחרורי ודאגו לי ולהביע את הערכתי להם", אמר. "אני מצטער מאוד שההתנהלות שלי אילצה את ממשלת יפן להתערב בעניין הזה".
יסודה נפל בשבי כמעט מיד אחרי שנכנס לסוריה ברגל מטורקיה ביוני 2015. מאז הוא הועבר שוב ושוב בין מתקני מעצר. באחד המתקנים לא הותר לו להשמיע שום רעש, אפילו לא קול נשימה מהאף או קול של שחרור מִפרקים. התוצאה הייתה שהוא כמעט לא היה יכול לזוז. "לפי ההיגיון שלהם העובדה שאני משמיע רעש פירושה שזזתי כדי שאוכל לשמוע מה קורה, ולכן בכל פעם שהשמעתי רעש כלשהו הם התחילו לעשות דברים כמו לענות חטופים אחרים ולכבות את האורות", סיפר.
לדבריו בשלב מסוים לא אכל במשך 20 יום כדי להימנע לגמרי מתנועות. כתוצאה מכך רזה וסבל מבחילות. אחר כך התאסלם משום שההתאסלמות אפשרה לו חופש תנועה רב יותר. "כמוסלמי אתה חייב להתפלל חמש פעמים ביום", הסביר. "כיוון שיכולתי לזוז רק פעמיים ביום, בזמן הארוחה, ההתאסלמות נתנה לי עוד חמש הזדמנויות לזוז".
הנפילה בשבי בסוריה לא הייתה הראשונה של יסודה במזרח התיכון. בשנת 2004 הוא נפל בשבי בעיראק ואז נמתחה עליו ביקורת ביפן משום שהממשלה היפנית נאלצה לנהל משא ומתן על שחרורו. חזרתו הביתה הפעם, שזכתה לכותרות גדולות בכלי התקשורת ביפן, הציתה מחדש את הדיון הציבורי בנוגע לדיווח מאזורי מלחמה, דבר שיש הרואים בו הרפתקה חסרת אחריות ואילו אחרים מחשיבים למעשה עיתונאי אמיץ.
"ההתנהלות שלי עשתה צרות לממשלת יפן ולאנשים רבים, וזה אך טבעי שימתחו עליי ביקורת", אמר אתמול. עם זאת הוא הגן על הצורך לדווח מהשטח באזורי מלחמה. "מדינות הורגות אנשים במלחמה. בהחלט יש צורך במידע כדי שאנשים יחליטו אם זה מתקבל על הדעת. מידע למען המטרה הזו צריך לבוא לא רק מהמדינות המעורבות אלא גם מצד שלישי".
ראש ממשלת יפן שינזו אבה הודה לקטאר ולטורקיה על שיתוף הפעולה שלהן שאפשר את שחרורו של יסודה, אולם הממשלה בטוקיו טענה כי היא לא שילמה כופר תמורת שחרורו. כלי תקשורת ביפן דיווחו כי יסודה הוחזק על-ידי ג'בהת א-נוסרה, אבל יסודה טוען כי לא נמסר לו מה זהותם של שוביו ואין לו מושג מה אפשר את שחרורו לפתע. כשנשאל אם בכוונתו לשוב ולדווח משדה הקרב השיב יסודה שהוא אינו יודע.