שתף קטע נבחר

 

הדיונים על פסקת התגברות רחבה: "צריך ללחוץ על כחלון בכל הכוח"

ראשי מפלגות הקואליציה דנו בפסקת ההתגברות. למרות תמיכת כחלון בפסקה הצרה לא נמצא לה רוב בקואליציה, שתומכת דווקא בפסקת התגברות רחבה - אליה הוא מתנגד נחרצות. יו"ר הקואליציה: "אני אדבר איתו על הנושא". מכולנו נמסר: "ממתינים לשמוע את עמדת ראש הממשלה בנושא"

כחלון ושקד. "צריך ללחוץ על כחלון בכל הכוח" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
כחלון ושקד. "צריך ללחוץ על כחלון בכל הכוח"(צילום: אוהד צויגנברג)

פורום ראשי מפלגות הקואליציה התכנס היום (א') כשעל סדר היום - פסקת ההתגברות הצרה, שמטרתה לאפשר לכנסת לחוקק מתווה לפתרון בעיית המסתננים בצורת חוק עוקף בג"ץ. לאחר שגורמים בקואליציה, וגם היועמ"ש אביחי מנדלבליט, הביעו התנגדות למהלך, נרשמה הסכמה לחקיקה של פסקת התגברות רחבה. זאת בעיקר בגלל שהמתנגד העיקרי, שר האוצר משה כחלון, לא היה נוכח.

 

ראשי סיעות הקואליציה, יחד עם שרת המשפטים איילת שקד ויו"ר הקואליציה דודי אמסלם (הליכוד), התכנסו היום ודנו במשמעויות של פסקת התגברות צרה לעניין חוק המסתננים בלבד. בין היתר עלתה גם עמדתו של מנדלבליט, שהבהיר בשיחות שקיים עם ראשי מפלגות הקואליציה כי זו האפשרות הרעה ביותר והזהיר את השרים שמא ייצרו משבר חוקתי.

 

מלבד מנדלבליט מתנגדים לפסקה הצרה גם המפלגות החרדיות, אשר הבהירו כי אם ניתן יהיה לחוקק פסגת התגברות צרה לעניין פתרון בעיית המסתננים, יש לחוקק פסקה כזו גם בחוק הגיוס ובכך לפתור את הכנסת מלחוקק חוק גיוס חדש כפי שהורה בג"ץ. היחידים שהביעו תמיכה בפסקת ההתגברות הצרה היו השרים נפתלי בנט ואיילת שקד, שיזמו את ההצעה ותמכו בה.

 

כחלון נגד פסקת ההתגברות

כחלון נגד פסקת ההתגברות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עם זאת, במהלך הישיבה נרשמה בקרב סיעות הקואליציה הסכמה לחקיקה של פסקת התגברות רחבה. אבל יו"ר כולנו, שר האוצר משה כחלון, שמתנגד נחרצות לעניין זה, לא נכח בישיבה ולפיכך גם עמדתו בעניין זה לא נשמעה שם.  ממפלגת כולנו נמסר: "ממתינים לשמוע קודם את עמדתו של ראש הממשלה בנושא".  

 

במהלך הדיון פנתה שקד לראשי המפלגות ואמרה: "צריך ללחוץ על כחלון בכל הכוח להסכים לפסקת התגברות רחבה". אמסלם הוסיף: "אני אשב עם כחלון ואדבר איתו על האפשרות לחוקק פסקת התגברות רחבה".

 

עם תום הדיון אמרה שקד ל-ynet: "העברנו את פסקת ההתגברות בוועדת שרים לחקיקה לפני מספר חודשים, אנחנו מצפים מכחלון ליישר קו עם הקואליציה ולתמוך בה בהצבעה במליאה".

 

פסקת ההתגברות מאפשרת לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בית המשפט העליון. פסקת התגברות צרה היא כזאת הנוגעת למקרה ספציפי, כמו חוק המסתננים, ואינו משליך על נושאים נוספים. פסקת התגברות רחבה כוללנית יותר ומאפשרת השלכה של הפסקה על מגוון חוקים במדינה.

 

מעבר להיקף הפסקה נרשמה מחלוקת גם בנוגע לרוב שיידרש בכנסת כדי לאשר את החוק שנפסל בבג"ץ. בנט ושקד מעוניינים לקבוע שרוב של 61 ח"כים יוכל לעקוף ולאשר מחדש חוקים שנפסלו. במערכת המשפט מוכנים "להתפשר" על רוב של 70 או 75 חברי כנסת. לטענתם, רוב בסיסי של 61 יעקר באופן אוטומטי את סמכותו של בג"ץ כמגן המיעוט ויעניק כוח אדיר גם לקואליציית מינימום.

 

"היום כדאי ומשתלם להיות מחבל"

נושא נוסף שעלה על סדר היום של ראשי המפלגות היא הצעת החוק של סיעת הבית היהודי, בהובלת היו"ר בנט, שלפיה ישראל תוכל לגרש משפחה של מחבל מהמקום שבו היא מתגוררת ביהודה ושומרון ולהעבירה למקום מגורים אחר, זאת בתוך שבעה ימים בלבד. על פי ההצעה לא משנה אם המחבל רצח או ניסה לרצוח ופצע. לבקשתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ההצבעה לא עלתה לוועדת השרים לחקיקה והדיון בה יתקיים בישיבת הקבינט המדיני ביטחוני הערב.

 

במהלך הישיבה הסביר בנט את החוק: "היום כדאי ומשתלם להיות מחבל. המשפחה שלו מקבלת 13 אלף שקלים כתמיכה, הוא מקבל תנאי מלון בכלא. אם הוא מת אז הוא מקבל הלוויה מלכותית - כי גופתו תמיד חוזרת".

בנט וליברמן. "צריך לשנות את המשוואה, אבל בינתיים לא קורה כלום" (צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא) (צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא)
בנט וליברמן. "צריך לשנות את המשוואה, אבל בינתיים לא קורה כלום"(צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא)

בנט תקף בדיון את מדיניות שר הביטחון אביגדור ליברמן, שלדבריו אינה מרתיעה מספיק מחבלים. "צריך לשנות את המשוואה. אבל בינתיים לא קורה כלום ולכן צריך להרים את הנושא הזה ולטפל בו בחקיקה", הוסיף בנט.

 

היועצים המשפטיים הביעו התנגדות נחרצת ליוזמה. במהלך ישיבת ראשי המפלגות הם אמרו כי היא מעוררת קשיים ממשיים ועשויה להוביל למשברים בינלאומיים. "לא ניתן להעניש את משפחתו של המחבל על עבירה שלא נעשתה על ידם", הוסיפו.

 

נתניהו אמר בישיבה שיעביר את הנושא לדיון בקבינט, שם יוכרע גורלו של החוק או שתיקבע רשימה אחרת של כלים להרתעת מחבלים. בין האפשרויות שהועלו: קיצור מועדי העמדה לדין, הריסת בתי מחבלים בטווחי זמן קצרים יותר ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
משה כחלון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים