"דרום שחור": תלמידים מביעים הזדהות עם ילדי עוטף עזה
מועצת התלמידים הארצית קראה לתלמידים ברחבי הארץ להגיע לבושים בשחור לבתי הספר. "מפסיקים לשתוק ולהיות אדישים למצב בדרום", אמרה יו"ר מועצת התלמידים. מזכ"לית הארגון הוסיפה: "גם אנשי חינוך ומורים הגיעו עם חולצות שחורות"
בבתי הספר מתקיים היום (ג') יום ההזדהות עם תושבי עוטף עזה, שעליו הכריזה מועצת התלמידים והנוער הארצית. המועצה קראה לתלמידים ברחבי הארץ להגיע לבתי הספר עם חולצות שחורות. מטרת הצעד, לטענת מועצת התלמידים, היא "להעלות את המודעות, ליצור שיח ולהביע תמיכה והזדהות עם תושבי הדרום".
היום צפויים אף להצטרף חלק מהתלמידים לצעדת צעירי עוטף עזה שהחלה ביום ראשון, על מנת להביע הזדהות עמם. בין התלמידים שיצטרפו לצעדה גם תלמידי עירוני ד' מתל אביב. "הדרום בוער. לנו, תלמידים ממרכז הארץ, כואב על שגרת חייהם של תלמידי הדרום שירידה למקלטים הפכה להיות חלק מהשגרה עבורם. אנחנו מצטרפים לצעדה של נוער העוטף במטרה שקולם ישמע והממשלה תחליט לקום ולעשות מעשה", אמרו.
במסגרת הצעדה יצאו ביום ראשון מעל ל-100 תלמידים בכיתות י'-י"ב למסע רגלי לירושלים שצפוי להסתיים ביום חמישי. מטרת הצעדה אף היא להעלות מודעות בציבור למצוקה ולמצב העגום שמהם סובלים תושבי עוטף עזה בכלל, ובני הנוער המתגוררים שם בפרט. התלמידים צעדו תוך שהם מניפים שלטים שעליהם נכתב, בין היתר, "תנו לגדול בשקט".
ליאל מלכביץ', יושבת ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית, אמרה: "אנחנו מפסיקים לשתוק ולהישאר אדישים למצב בדרום. אנשים רבים חיים בפחד וחשש בעקבות המצב בדרום. לא ייתכן כי ריצה למרחב המוגן הפכה לחלק בלתי נפרד משגרת חייהם של תושבי הדרום ועוטף עזה בפרט. לא הגיוני שבני נוער וילדים גדלים למציאות הזו. עלינו, בני נוער מכל רחבי הארץ לתמוך בתושבי הדרום ברגעים קשים אלה. כולי תקווה שיבואו עלינו ימים בטוחים ושקטים יותר".
עמית אביטל, מזכ"לית מועצת התלמידים ונוער הארצית, סיפרה לאולפן ynet על ההשראה ליום החולצות השחורות: "לאחרונה קיבלנו מספר רב של פניות מתלמידי הדרום, בני נוער, שמבקשים לעזרתנו, הם מרגישים שהנושא שקוע, לא מדובר, מוזנח. אז העלינו את זה במסגרת המליאה הארצית ועלו המון רעיונות, אחד מהם הנושא שבלט ביותר, הנושא שגם לא מצריך משאבים רבים, המטרה היא להעלות מודעות".
היא אמרה כי במועצת התלמידים הארצית טרם קיבלו את תמיכת משרד החינוך למהלך, אך אמרה: "אנחנו עדיין מחכים לזה". היא הוסיפה: "קיבלנו את התמיכה של הרבה אנשי תקשורת ואנשי ציבור, וזה כרגע מה שאנחנו צריכים. המטרה היא לחזק את תושבי הדרום. היום לא נגמר, אני עדיין מאמינה שנקבל עוד תגובות".
"אנשים מכל רחבי הארץ הצטלמו עם חולצות שחורות, עם דפים שעליהם כתוב: 'דרום שחור'. זה הגיע לעשרות ואף מאות בתי ספר ברחבי הארץ. בהתחלה קהל היעד שלנו היה בני הנוער אבל לאט לאט ראינו שגם אנשי חינוך ומורים מתכוונים להגיע עם חולצות שחורות".
אביטל מספרת כי כרגע מדובר במחאה של יום אחד. "אנחנו עכשיו מחשבים בדיוק את הצעדים הבאים שלנו, אנחנו לא נוותר, אנחנו כאן עם תושבי הדרום, אנחנו תמיד כאן כדי לתמוך בהם. בביה"ס שלי כל המורים נרתמו, יש מגוון פעילויות בבית הספר. כולם הגיעו בלבוש שחור, מצטלמים ומתייגים דרום שחור באינסטגרם ובפייסבוק"
גל כהן ונבו דנקר, שנמצאים עכשיו במסע מהעוטף לירושלים, סיפרו איך מסתדרים עם הצעידה בתנאי מזג האוויר הקרים. "הולכים גם בגשם, גם בבוץ, נעשה הכול כדי להגיע לירושלים עד 16:30 ביום חמישי". השניים סיפרו על המפגש עם ויקי קנפו, שיצאה בצעדת מחאה לפני 15 שנה בעקבות קיצוץ הקצבאות לאמהות חד-הוריות: "היא נורא התעניינה ורצתה לבוא. זה היה באמת מרתק, חיוני ומועיל".
בני הנוער יצאו הבוקר ממושב לכיש בדרכם אל קיבוץ נתיב הל"ה, שם יעשו את הלילה השלישי במסע. הבוקר בשעה 10:30, לאחר מספר שעות של צעדה, ארגנו לנערים ארוחת בוקר סמוך לבית גוברין. הבוקר הצטרפו אל הצועדים 40 תלמידים נוספים מבית הספר עירוני ד' בת"א שהגיעו במיוחד כדי לתמוך בהם.
מזכ"ל התנועה הקיבוצית ניר מאיר אמר: "אתם עושים בדיוק את מה שאנחנו כל כך גאים בו - לוקחים את היוזמה וצועקים את הצעקה שצריכה להגיע לכל בית בישראל. התפקיד שלכם הוא להגיד לממשלת ישראל 'התבלבלתם, זה לא מצב של עולם כמנהגו נוהג'. אתם חיים שם בשליחות עם ישראל וככה צריכים להרגיש בכל בית במדינה. אנחנו לצדכם בכל עניין ולכל מה שתצטרכו".