בארה"ב הצביעו גם על להט"ב, מריחואנה ומירוצי כלבים
האמריקנים שהגיעו לקלפיות לא הצביעו רק למועמדים לקונגרס, אלא גם על שלל יוזמות. במסצ'וסטס היה משאל העם הראשון בארה"ב על זכויות טרנסג'נדרים, בפלורידה קיבלו מיליון אסירים לשעבר את זכות ההצבעה בחזרה. עוד על סדר היום: מירוצי כלבים, התחממות גלובלית והפלות
ב-37 מדינות בארה"ב הצביעו הלילה לא רק למועמדים לקונגרס ולתפקידים ציבוריים נוספים, אלא על שלל נושאים אחרים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בחירות האמצע בארה"ב – סיקור נרחב :
מחקירה עד הדחה: מה יעשה בית נבחרים דמוקרטי?
סחף דמוקרטי בקרב נשים וצעירים בבחירות
פלסטינית ראשונה בקונגרס: "תקווה בתקופה חשוכה"
הסרסור מת במהלך הקמפיין - וזכה בבחירות
במשאל העם הראשון בארה"ב על זכויות טרנסג'נדרים דחו הלילה הבוחרים במסצ'וסטס ניסיון לפגוע בזכויותיהם. הם אישרו חוק מ-2016 שאוסר על אפליה על בסיס מגדרי במקומות ציבוריים. הוא קובע בין השאר שכל אדם רשאי להשתמש בשירותים ובמלתחות בהתאם להגדרתו את עצמו, ולא לפי המין שמופיע בתעודת הלידה שלו.
התוצאה במסצ'וסטס הייתה הקלה גדולה לפעילי זכויות הלהט"ב, שחששו שאם החוק יבוטל יתחיל בארה"ב גל של צעדים לביטול זכויות של טרנסג'נדרים. חלק מהזכויות כבר נמצאות תחת מתקפה פדראלית ואיום של ממשל טראמפ. "כשמאיימים על זכויות טרנסג'נדרים ברמה הלאומית אנחנו בהחלט חייבים לשמור על הזכויות שלהם שהשגנו ברמת המדינה", אמרה קרול רוז, מנהיגת האגודה האמריקנית לחירויות האזרח במסצ'וסטס.
פעילים לזכויות האזרח השיגו ניצחון גדול גם בפלורידה, שם אישרו הבוחרים להחזיר את זכות הבחירה ליותר ממיליון אסירים לשעבר. פלורידה שללה עד כה את זכות ההצבעה ממורשעים, גם בעבירות קלות. הדבר עלול להשפיע בעתיד בצורה דרמטית על המדינה שנחשבת "מתנדנדת", ושלא פעם נחשבת למדינה החשובה ביותר להבטחת ניצחון בבחירות לנשיאות.
לפי ההחלטה שאושרה במשאל העם בבחירות האמצע, מורשעים שנשלחו לכלא יקבלו מיד את זכות ההצבעה בחזרה כשיסיימו לרצות את עונשם. כולם יקבלו את זכות ההצבעה בחזרה, חוץ ממורשעים בעבירות מין ורצח. התומכים בהצעה טוענים שהמערכת הנוכחית בפלורידה נוקשה מדי. היא דורשת מהאסירים לשעבר לחכות לפחות חמש שנים עד שיסיימו לרצות את העונש, לפני שבכלל יוכלו להגיש בקשה למושל ולקבינט.
כ-1.5 מיליון תושבי פלורידה נפגעו מההחלטה הזו בבחירות האמצע. כמעט כל המדינות בארה"ב מאפשרות למורשעים להצביע בבחירות אחרי שהעונש שלהם הסתיים, או במקרה שנגזר עליהם מאסר על תנאי. הווארד סיימון, נציג האגודה לחירויות האזרח בפלורידה, אמר שההחלטה הלילה תסיר "כתם מכוער" מחוקיה של פלורידה.
תושבי פלורידה גם אישרו צעד שנועד להפסיק את מירוצי הכלבים במדינה, המעוז האחרון של ה"ספורט" הזה בארה"ב. לפי ההחלטה פלורידה תאסור על הימורים במירוצי הכלבים החל מ-2021. מירוצי הכלבים מתקיימים כיום בפלורידה ובחמש מדינות אחרות בארה"ב, ותקוות פעילים למען זכויות בעלי חיים היא שההיקף שלהם יהיה קטן מדי כדי לשרוד. מגישי ההצעה לביטול ההימורים על המירוצים אמרו שהתחרויות האלה אכזריות. הם הזכירו שמדי שבוע ממתים בממוצע בפלורידה שני כלבים שהתחרו במירוצים ממחלה או מפציעה.
במישיגן הפכו הבוחרים את מדינתם לראשונה במערב התיכון של ארה"ב שמאשרת שימוש במריחואנה "למטרות הנאה". בקלפיות קבעו תושבי מישיגן שהמדינה תאפשר לבני 21 ומעלה לקנות מריחואנה לצריכה אישית. כרגע יש עשר מדינות בארה"ב שמתירות צריכה אישית של מריחואנה. צעד דומה בצפון דקוטה נכשל.
מיזורי ויוטה הפכו למדינות ה-31 וה-32 בארה"ב שמאפשרות שימוש במריחואנה למטרות רפואיות. "במדינות במערב ובצפון מזרח ארה"ב נסללה הדרך ללגליזציה של מריחואנה, אבל הניצחון במישיגן מוכיח את גודל התגובה הלאומית למגמה הזאת", אמר מריה מקפרלנד סאנצ'ז מורנו, ראש Drug Policy Alliance, שתוהה כמה זמן עוד ימשיך הממשל האמריקני להתנגד ללגליזציה.
בסך הכול הצביעו האמריקנים ב-37 מדינות על 155 יוזמות. את רובן הגישו חברים בבתי המחוקקים, אבל 64 מהם היו יוזמות של אזרחים שניהלו קמפיינים, כולל הצעות רבות שמשכו תשומת לב. שתי מדינות אישרו העלאה של שכר המינימום. בארקנסו יעלה שכר המינימום מ-8 וחצי דולר לשעה ל-11 דולר עד 2021. גם מיזורי תעלה בהדרגה את שכר המינימום, 7.85 דולר לשעה, ל-12 דולר לשעה.
נושא ביטוח הבריאות עמד במרכז קמפיין הבחירות של הדמוקרטים בבחירות האמצע, והגיע גם למשאלי העם במדינות. רפובליקנים בחלק מבתי המחוקקים סירבו לאשר את הרחבת ביטוח הבריאות, שהוצעה במסגרת חוק הבריאות של הנשיא הקודם ברק אובמה. בנברסקה ובאיידהו אישרו להרחיב את ביטוח הבריאות לרבבות תושבים עם הכנסה נמוכה.
כמה יוזמות עסקו בפלילים. באוהיו הבוחרים דחו ברוב גדול הצעה שאפתנית להפוך אחזקה של סמים לעבירה קלה בלבד, במטרה להפחית את הצפיפות בבתי הסוהר במדינה, ולהשקיע את הכסף שיתפנה בטיפול ובמכוני גמילה. הבוחרים באלבמה ובמערב וירג'יניה, שתי מדינות שמרניות, אישרו הצעות שיטילו הגבלות נוספות על הפלות.
בשעה שקבוצות ליברליות הצליחו להכניס לחוק כמה מההצעות שלהן במדינות רפובליקניות, קבוצות שמרניות כשלו לעשות זאת במדינות דמוקרטיות. באורגון הדמוקרטית כשלו השמרנים להעביר שתי ההצעות. הבוחרים שם אשררו חוק שמאפשר שימוש בכסף מהמדינה כדי לשלם לנשים עם הכנסה נמוכה לעשות הפלה. בנוסף הם אשררו את חוק "מדינת המקלט", שאוסר על רשויות החוק להשתמש במשאבי המדינה או באנשי צוות כדי לעצור אנשים שהעבירה היחידה שנרשמה לרעתם היא שהות בלתי חוקית בארה"ב.
באריזונה הצביעו על ההתחממות הגלובלית. הבוחרים הביעו התנגדות לצעד שידרוש שעד 2030 יופק 50% מהחשמל ממקורות אנרגיה חלופיים. קולורדו דחתה צעד שיפחית משמעותית את קידוח הדלק והנפט, כולל שיטה שמכונה "סדיקה", באמצתעות דרישה שבארות נפט וגז חדשים יהיו רחוקים יותר מאזורי מגורים בהשוואה למצב כיום.