אינדונזיה: החיסון לחצבת הוכרז כ"חראם" - וההורים לא מחסנים
פסק הלכה במדינה המוסלמית קבע כי החיסון מפני חצבת ואדמת הינו "חראם" - אסור לפי השריעה - כיוון שיש בו רכיבים שמקורם בחזיר. "רבים יחלו וחלקם ימות מוות שאפשר היה למנוע", מזהירים מומחים
לא רק בישראל מתמודדים עם קשיים בחיסונים מפני מחלת החצבת : שיעורי החיסון מפני המחלה המידבקת צנחו לאחרונה באינדונזיה, לאחר שאנשי הדת במדינה קבעו כי החיסון, שמכיל רכיבים שמקורם בחזירים, אסור על פי השריעה, ההלכה האיסלאמית.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אינדונזיה, שלפי ארגון הבריאות העולמי סבלה עד לאחרונה משיעורי חצבת גבוהים ביותר, השתמשה במשך שנים רבות בחיסון משלה למחלה - אך חלוקתו לקתה בקשיים רבים. לפי הדיווח באתר החדשות של מגזין סיינס, בשנה שעברה החלה המדינה להשתמש בחיסון משולב לחצבת ולאדמת (MR), כחלק מקמפיין של ארגון הבריאות העולמי לחיסול המחלות ברחבי העולם עד שנת 2020.
משרד הבריאות במדינה הכריז על תוכנית שאפתנית לחיסון 67 מיליון ילדים בני 9 עד 15 - והשלב הראשון שלה עבר בהצלחה רבה: באי ג'אווה זינקו שיעורי החיסון ב-2017 ל-95%, בעוד מקרי ההידבקות בחצבת או באדמת צנחו ב-90%.
עם זאת, יישומו של השלב השני - שבמסגרתו אמורים היו להגיע החיסונים לשאר חלקי המדינה בחודשים אוגוסט וספטמבר - התעכב לאחר שמועצת העולמא (אנשי דת איסלאמים) המקומית של איי רייאו העלתה חשש מפני מתן החיסון, כיוון שלא הוכרז כ"חלאל" - "כשר" לפי השריעה - על ידי מועצת העולמא המרכזית של אינדונזיה בג'קרטה.
כדי לשכנע את ההורים לחסן את ילדיהם, פנה משרד הבריאות במדינה למועצת העולמא המרכזית כדי שזו תכריז על החיסון כחלאל. במקום זאת, המועצה רק החריפה את המשבר ופסקה כי החיסון הוא "חראם" - אסור לפי השריעה.
זאת, מפני שהחיסון מכיל שני רכיבים שמקורם בחזירים: ג'לטין שמופק מעור חזיר ומשמש כמייצב ששומר על החיסון במהלך העברתו, ואנזים בשם טריפסין, שמונע מנגיפי החיסון להידבק למיכל הזכוכית שלו במהלך הייצור.
המועצה הדגישה כי הורים שמעוניינים לחסן את ילדיהם יכולים עדיין לעשות זאת, כדי לשמור על בריאות הציבור. "מומחים אמינים פירטו את הסכנות שבלא להיות מחוסנים", מסרו אנשי הדת בהודעה משותפת עם שרת הבריאות נילה מואלואק בספטמבר האחרון.
אולם הפאתווה עשתה את שלה - והיקף החיסון באזורים שמחוץ לג'אווה הגיע רק ל-68% עד עתה. לפי נתוני משרד הבריאות במדינה, באזורים מסוימים היקף החיסון נמוך אף הרבה יותר - במחוז אצ'ה, שבו נאכפת השריעה, שיעור החיסונים הגיע רק ל-8%.
שיעור החיסון המומלץ לחצבת הינו 95% - דרגת כיסוי כזו באוכלוסייה מאפשרת להגן גם על המיעוט הקטן שאינו מחוסן. השיעור המומלץ לאדמת הינו 80%. "אנחנו לא יכולים לשחק עם זה", אמרה אליזבת ג'יין סופארדי, מנהלת פיקוח ובידוד מחלות לשעבר במשרד הבריאות האינדונזי. לדבריה, שיעורי חיסון נמוכים "עלולים לחזור אלינו כמו בומרנג".
במדינות איסלאמיות אחרות החיסון דווקא קיבל את ברכתם של אנשי הדת, שפסקו כי הוא "חלאל" מכיוון שהג'לטין שמופק מעור החזיר עובר תהליך טיהור כימי.
לחיסון המשולב מפני חצבת ואדמת אין כיום תחליף שלא עושה שימוש ברכיבים שמקורם בחזיר, אך יש כאלו שבוחנים תחליפים כאלו. נני נורייני, מדענית בכירה בחברת החיסונים הממשלתית של אינדונזיה, ביו פארמה, אמרה כי קיים תחליף לג'לטין שמקורו בחזיר. עם זאת, הניסויים הקליניים בתחליף עשויים להימשך בין 6 ל-10 שנים. "עד אז, רבים יחלו וחלקם ימות מוות שאפשר היה למנוע אותו", הזהיר ארט ריינגולד, אפידמיולוג מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, ארה"ב.