שתף קטע נבחר

 

רגע האמת של תרזה מיי: הדרמה סביב הברקזיט

ראש ממשלת בריטניה הגיעה לטיוטת הסכם עם בריסל על תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי, אבל נתקלת בהתנגדות חריפה אפילו בתוך מפלגתה. אחרי שיחות שכנוע אחד-על-אחד עם שרים כדי למנוע התפטרויות היא מכנסת ישיבת ממשלה דרמטית. האם תאבד את כיסאה?

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי ניצבת היום (ד') בפני אחד הימים הדרמטיים ביותר בקריירה הפוליטית שלה: היא תנסה לשכנע את השרים בקבינט המפולג שלה להצביע בעד הסכם הברקזיט שגיבשה ממשלתה עם האיחוד האירופי. הברירה הניצבת בפניהם, לדבריה: לתמוך בטיוטת ההסכם או לשלוח את בריטניה לתקופה של טלטלה פוליטית ושל חוסר יציבות כלכלית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

תרזה מיי (צילום: AFP)
רה"מ מיי. "צעד אחד קרוב יותר לפרישה"(צילום: AFP)

מיי זימנה ישיבת קבינט מיוחדת להיום ב-16:00 שעון ישראל אחרי שהנציגים למשא ומתן מבריטניה ומהאיחוד האירופי פרצו אתמול את המבוי הסתום שנמשך חודשים, והגיעו להסכם על תנאי העזיבה של בריטניה של האיחוד. בריטניה, נזכיר, החליטה לפרוש מהאיחוד אחרי שבמשאל עם ביוני 2016 הצביעו רוב הבריטים בעד פרישה, בתום קמפיין ארוך שבו הצליחו פוליטיקאים מתנגדי האיחוד האירופי לשכנע אותם שייטב לבריטניה אם תצא לדרך עצמאית לגמרי.

 

הבוקר נקבעו למיי פגישות אחד-על-אחד עם שרים בקבינט שלה, בניסיון לשכנע אותם לתמוך בהסכם לקראת ישיבת הממשלה, ולהסיר את סכנת ההתפטרות של כמה מהם. חברים תומכי ברקזיט במפלגתה השמרנית של מיי, בהם כמה חברי קבינט, אומרים שההסכם שגובש בין לונדון לבריסל ישאיר את בריטניה קשורה ברצועה לאיחוד האירופי גם אחרי שתפרוש ממנו, ולא יאפשר לה לגבש מדיניות סחר עצמאית.

בריטניה לונדון הפגנת ענק נגד ה ברקזיט פרישה מ האיחוד האירופי (צילום: AFP)
מפגינים נגד הברקזיט בלונדון בקיץ(צילום: AFP)
בריטניה לונדון הפגנת ענק נגד ה ברקזיט פרישה מ האיחוד האירופי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בריטניה לונדון הפגנת ענק נגד ה ברקזיט פרישה מ האיחוד האירופי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תומכי מיי טוענים כי ההסכם שהושג הוא ההצעה הטובה ביותר העומדת על הפרק, וכי החלופות היחידות הן עזיבה של בריטניה את האיחוד ללא הסכם, מהלך שעלול לגרום לכאוס תחבורתי וכלכלי; או הליכה לבחירות, שבהן עלולה מפלגת הלייבור המתחזקת מהמרכז-שמאל לנצח את המפלגה השמרנית, ששלטה בבריטניה בשמונה השנים האחרונות. שר החוץ הבריטי לשעבר וויליאם הייג הזהיר את אלה שתומכים בברקזיט "קשה" יותר, ומתנגדים להסכם שהשיגה מיי, כי הדבר עלול להוביל להפלת הממשלה ולמשאל עם חדש על הברקזיט – שאחריו ייתכן שהפרישה מהאיחוד האירופי לא תתרחש כלל.

 

אם תרזה מיי לא תצליח להשיג את תמיכת הקבינט שלה בהסכם הברקזיט שהושג, יכולתה להמשיך להנהיג את בריטניה תוטל בספק ותהליך הברקזיט כולו ייקלע שוב לטלטלה, בזמן שמועד הפרישה המתוכנן הוא בעוד קצת יותר מארבעה חודשים – 29 במרץ. אם הקבינט הבריטי יתמוך בהסכם, יצטרך ההסכם לקבל גם את אישור האיחוד האירופי בוועידת הפסגה שלו בעוד כמה שבועות. אחר כך תצטרך מיי להשיג אישור להסכם גם בפרלמנט – משימה לא קלה בפני עצמה, בהתחשב בכך שהן חברי פרלמנט התומכים בברקזיט והן חברי פרלמנט התומכים בהישארות באיחוד האירופי מאיימים להצביע נגד ההסכם.

האיחוד האירופי ()

המכשול העיקרי בדרך לגיבוש ההסכם היה במשך תקופה ארוכה השאלה כיצד לוודא שלא יוצבו עמדות מכס ועמדות בידוק אחרות בגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין מדינת אירלנד העצמאית (הרפובליקה של אירלנד), שהיא חברה באיחוד האירופי. בריטניה והאיחוד האירופי מסכימים שאסור להציב שם מחסומים, שישבשו את חיי העסקים ויפגעו ביחסים בין התושבים משני הצדדים. מחסומים כאלה עלולים גם לפגוע ביציבות השלום שהושג בצפון אירלנד בקושי רב, אחרי עשרות שנים של סכסוך דמים.

 

הפתרון המוצע בהסכם שהושג כולל הסדר מכסים משותפים לבריטניה ולאיחוד האירופי, כך שלא יהיה צורך בבדיקות בגבול, וכן סעיפים הנוגעים באופן ספציפי לצפון אירלנד. הפתרון הזה אמור להיות זמני, אבל פוליטיקאים תומכי הברקזיט ה"קשה" בבריטניה חוששים שהוא יהפוך לפתרון קבע, ובכך יפגע ביכולתה של בריטניה לחתום על הסכמי סחר חדשים עם מדינות ברחבי העולם.

 

השר שפרש, נצר לפקיסטנים: מי יכול להחליף את מיי?

 

שר החוץ לשעבר של בריטניה בוריס ג'ונסון, איש המפלגה השמרנית של תרזה מיי שהוא תומך ברקזיט, אמר כי ההסכם שגובש יהפוך את האופציה המועדפת עליו – הסכם סחר רפה עם האיחוד האירופי – לבלתי אפשרית. "הקבינט חייב למלא את האחריות שלו ולעצור את ההסכם הזה", אמר. המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית של צפון אירלנד, מפלגת מיעוט בממשלה של תרזה מיי, הודיעה כי תתנגד לכל הסכם שבמסגרתו תהיה צפון אירלנד נתונה לתקנות שונות משאר בריטניה אחרי הברקזיט.

 

היום בצהריים אמרה מיי כי טיוטת ההסכם עם האיחוד האירופי מקרבת את בריטניה באופן משמעותי להגשמת הרצון שהביע העם הבריטי במשאל העם על הברקזיט לפני שנתיים. מיי אמרה לחברי הפרלמנט הבריטי כי פירוש ההסכם הוא שבריטניה "תשיב לעצמה את השליטה בחוקיה ובגבולותיה, תוך שמירה על המשרות, הביטחון והשלמות של הממלכה המאוחדת שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רה"מ מיי. "נשיב את השליטה"
צילום: EPA
מומלצים