מכה למיי: שרים התפטרו לקראת הדיון בפרלמנט
יום אחרי שר"מ בריטניה השיגה ניצחון ראשון בדרך לפרישה מהאיחוד האירופי, התפטרו שרים בממשלתה במחאה על ההסכם המתגבש. "המצפון לא מאפשר לי לתמוך", אמר שר הברקזיט. האם תשיג רוב בפרלמנט?
השר בממשלת בריטניה שאחראי על הברקזיט, חבר הקבינט דומיניק ראב, התפטר הבוקר (יום ה') מהממשלה של תרזה מיי. גם חברת קבינט נוספת הודיעה על פרישה. מדובר במכה קשה למיי, שרק אתמול הסירה מכשול ראשון וקיבלה את אישור הקבינט על טיוטת הסכם הברקזיט עם האיחוד האירופי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מיי הגיעה היום לדיון סוער בפרלמנט. היא אמרה לחברים שהם יצטרכו לבחור בין תמיכה בהסכם הברקזיט שלה, פרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם או הישארות באיחוד. היא אמרה שלטובת האינטרס הלאומי חשוב לשמור על יחסי סחר טובים עם האיחוד האירופי.
מיי עוד צריכה לקבל את אישור הפרלמנט הבריטי בדרך לאישור הסופי של הסכם הפרישה מהאיחוד. לא ברור אם תצליח להשיג רוב בהצבעה בפרלמנט. תאריך ההצבעה טרם נקבע. התפטרות השרים מראה כמה חצויה בריטניה, ובפרט הממשלה, בנוגע לטיוטת ההסכם - שהושגה בתום מו"מ מפרך.
ראב אמר ש"מצפונו לא מאפשר לו" לתמוך בהסכם המתגבש בין בריטניה לאיחוד האירופי. "אני מצטער לומר שבעקבות פגישת הקבינט אתמול על הסכם הברקזיט אני חייב להתפטר", מסר. ראב אמר שההסכם שמגבשת מיי עם האיחוד האירופי מאיים על אחדותה של בריטניה.
שעה קלה אחרי התפטרותו של ראב הודיעה חברה נוספת בקבינט של מיי, שרת העבודה והפנסיה אסתר מקוויי, על התפטרותה. היא אמרה שההסכם "לא מכבד את תוצאות משאל העם". בנוסף התפטרו שני שרים זוטרים. סואלה ברוורמן ממשרד הברקזיט ושיילש וארה, שר זוטר לענייני צפון אירלנד. וארה אמר שההסכם "כובל" את בריטניה לאיחוד האירופי.
"אני לא יכול ליישב את התנאים של ההסכם שהוצג עם ההבטחות שעשינו למדינה במצע הבחירות האחרונות", אמר השר המתפטר והוסיף שבסופו של דבר מדובר ב"עניין של אמון ציבורי". במכתב ההתפטרות שלו כתב ראב שאף אומה דמוקרטית מעולם לא התחייבה להיות קשורה למשטר חיצוני רחב כל כך, שמשאיר אותה ללא שליטה דמוקרטית על החוקים שמיושמים או על היכולת להחליט לצאת מהסכם.
ראב בן ה-44 מונה לתפקיד שר הברקזיט ביולי, אחרי התפטרותו של דיוויד דיוויס. גם דיוויס פרש מהממשלה במחאה על האסטרטגיה של מיי, יחד עם שרים נוספים – בראשם שר החוץ בוריס ג'ונסון.
הקבינט של מיי אישר אתמול את ההסכם המתגבש עם בריסל בתום דיון סוער שנמשך חמש שעות. כלי התקשורת הבריטיים דיווחו על חילוקי דעות קשים בממשלה בנוגע להסכם. תאריך היעד לפרישה הוא 29 במרץ 2019. בריטניה והאיחוד יצטרכו לקבל גם את אישור הפרלמנט האירופי ושאר המדינות באיחוד.
חברים תומכי ברקזיט במפלגתה השמרנית של מיי, בהם כמה חברי קבינט כמו ראב המתפטר, אומרים שההסכם שגובש בין לונדון לבריסל ישאיר את בריטניה "קשורה ברצועה" לאיחוד האירופי גם אחרי שתפרוש ממנו, ולא יאפשר לה לגבש מדיניות סחר עצמאית. תומכי מיי טוענים כי ההסכם שהושג הוא ההצעה הטובה ביותר העומדת על הפרק, וכי החלופה היחידה היא עזיבה של בריטניה את האיחוד ללא הסכם - מהלך שעלול לגרום לכאוס תחבורתי וכלכלי.