צפון קוריאה: ערכנו ניסוי מוצלח בנשק אסטרטגי חדש
השליט קים ג'ונג און, שפיקח בעצמו על הניסוי, הגדיר אותו כ"תצוגה נוספת של יכולות ההגנה שלנו, שצומחות במהירות". כל ניסוי בנשק חדש עלול להעלות מחדש את סף המתיחות עם וושינגטון
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
קים הגדיר את הניסוי כ"תצוגה נוספת של יכולות ההגנה שלנו, שצומחות במהירות, ופריצת דרך בחיזוק יכולות הלחימה של הצבא". הרודן הוסיף כי אביו, קים ג'ונג איל, הוא זה שהוביל בעצמו את פיתוח מערכת הנשק.
ביקורו של קים באתר הניסויים הוא הראשון מאז מפגש הפסגה ההיסטורי עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בסינגפור בחודש יוני האחרון. במפגש סיכמו שני המנהיגים לפעול לקידום השלום בחצי האי הקוריאני, כולל פירוקו מנשק גרעיני, ולכונן יחסים חדשים בין צפון קוריאה לארה"ב.
אלא שמאז אותה פסגה, לא נרשמה התקדמות משמעותית במשא ומתן בין הצדדים. כל ניסוי בנשק חדש עלול להעלות מחדש את סף המתיחות עם וושינגטון. ארה"ב הצהירה לא פעם שלא תהיה הקלה בסנקציות הבינלאומיות עד שצפון קוריאה תנקוט צעדים מעשיים יותר שיוכיחו כי בכוונתה לנטוש את תוכניות הנשק הגרעיני והטילים ארוכי הטווח שלה.
בעקבות ההודעה על הניסוי מסרה מחלקת המדינה האמריקנית כי ארה"ב בטוחה שצפון קוריאה תמלא את התחייבויותיה, כפי שסוכם בפסגה. בהצהרה נמסר כי "אנחנו משוכנעים שההבטחות שניתנו על ידי הנשיא טראמפ והמנהיג קים יתממשו".
ביום שני דיווח מכון מחקר אמריקני שצפון קוריאה ממשיכה לתחזק לפחות 13 בסיסי טילים לא מוכרזים, מתוך כ-20 בסך הכול. בדיווח של המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים נמסר כי בחלק מהאתרים נרשם שיפור קל בתשתיות ובתחזוקה, למרות המו"מ המתמשך עם ארה"ב. בסיסי הטילים נמצאים באזור הררי ומרוחק בצפון קוריאה, וייתכן שיש שם טילים בליסטיים לשלל טווחים – בהם גם טילים שלכאורה יכולים לפגוע בכל נקודה בארה"ב.
טראמפ מתח ביקורת על הדיווח וטען כי הוא "אינו מדויק". הוא הוסיף כי "אם המצב ייעשה רע - אני אהיה הראשון שיודיע על כך".
צפון קוריאה הכריזה השנה שהפסיקה לפתח את הארסנל הגרעיני שלה, ועצרה את ניסויי הטילים. עם זאת המתווכים האמריקנים והדרום קוריאנים במו"מ עדיין לא קיבלו מפיונגיאנג הצהרה שמפרטת על היקף הארסנל שלה, או הבטחה למסור את הנשק הקיים.
צפון קוריאה הודיעה גם שהיא סגרה את אתר הניסויים הגרעיניים פונגי רי, וגם את מתקן הניסויים בטילים. היא גם העלתה אפשרות שתסגור אתרים נוספים, ושתאפשר לפקחים בינלאומיים לבקר במתקנים שלה – אם וושינגטון תנקוט צעדים דומים.
בשבוע שעבר ביטלה צפון קוריאה פגישה בניו יורק עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. התקשורת הממלכתית דיווחה שהמשך של חלק מהתרגילים הצבאיים של ארה"ב ודרום קוריאה הם הפרה של ההסכם בין הצדדים להורדת המתיחות בחצי האי קוריאני.
סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, אמר אתמול כי טראמפ מתכוון להיפגש שוב עם קים במהלך 2019. פנס הוסיף כי הנשיא ידרוש תוכנית קונקרטית שתציג את המהלכים שפיונגיאנג מתכננת לסיום תוכניות הנשק שלה.