ב-CIA סבורים: "יורש העצר הסעודי הזמין את רצח העיתונאי"
"וושינגטון פוסט" דיווח כי על פי הערכות סוכנות הביון, מוחמד בן סלמאן עמד מאחורי חיסול ג'מאל חשוקג'י בטורקיה בחודש שעבר. עוד עולה כי שגריר סעודיה בארה"ב, ואחיו של יורש העצר, הפנה את העיתונאי לקונסוליה שבה נרצח, ואף הבטיח כי לא יאונה לו כל רע
בסוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (CIA) סבורים כי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הוא זה שהזמין את חיסולו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול בתחילת החודש שעבר. כך דיווח הלילה (ש') הוושינגטון פוסט מפי גורמים המעורים בנושא. קביעת ה-CIA קוראת תיגר על קביעת הממשלה הסעודית כי בן סלמאן לא היה מעורב בחיסולו של חשוקג'י.
קראו עוד סיפורים מעניינים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הערכת סוכנות הביון האמריקנית בנושא מסבכת את שימור יחסי ארה"ב-סעודיה מאחר והיא מציגה את המסקנות המקיפות ביותר המקשרות את יורש העצר למקרה. בהגיעם למסקנות בנושא, אנשי ה-CIA בחנו כמה מקורות מודיעין, בהם שיחת טלפון בין חשוקג'י לשגריר סעודיה בארה"ב ואחיו של יורש העצר, חאליד בן סלמאן.
מהשיחה עולה כי חאליד אמר לעיתונאי שנרצח כי עליו ללכת לקונסוליה הסעודית כדי לקבל את המסמכים הנדרשים לו לקראת נישואיו לבת זוגו ואף הבטיח לו כי לא יאונה כל רע. לא ברור אם חאליד ידע שחשוקג'י יחוסל בקונסוליה, אבל כן ידוע שהשיחה בוצעה בהוראתו של יורש העצר. כך מסרו גורמים ששמעו את השיחה, שיורטה ע"י גורמי מודיעין בארה"ב.
דוברת מטעם השגרירות הסעודית בבירה וושינגטון אמר כי "חשוקג'י והשגריר מעולם לא שוחחו על דברים הקשורים לטורקיה". היא הוסיפה כי טענות ה-CIA בנושא שקריות. השגריר חאליד בן סלמאן אף פרסם בחשבון הטוויטר שלו את מה שהגדיר "התגובה המלאה" לדיווח ובה נכתב כי "השגריר נפגש עם חשוקג'י פעם אחת בלבד, בספטמבר 2017, ומעולם לא שוחח איתו בטלפון".
Unfortunately the @washingtonpost did not print our full response. This is a serious accusation and should not be left to anonymous sources. Our full response was the following: pic.twitter.com/vo1JcNAswx
— Khalid bin Salman خالد بن سلمان (@kbsalsaud) November 17, 2018
מסקנות סוכנות הביון האמריקנית בנושא מעורבותו של יורש העצר הסעודי מבוססת גם על הראייה של הסוכנות בבן סלמאן בתור המנהיג בפועל של הממלכה, המפקח גם על ענייניה השוליים ביותר של סעודיה. "העמדה המקובלת היא שאין סיכוי שדבר כזה קרה מבלי שהוא ידע על כך או היה מעורב בכך", אמר גורם אמריקני המעורה במסקנות ה-CIA על המקרה. עוד מסר הגורם כי בסוכנות רואים בנסיך אדם יהיר ולא יציב "שיכול לעבור מ-0 ל-100 ולא מצליח להבין שיש דברים שלא עושים".
בני משפחתו וחבריו של חשוקג'י הצטרפו לעשרות אלפים שהגיעו אתמול למסגד אל-חראם במכה ומסגד הנביא במדינה, עיר הולדתו של העיתונאי, ונשאו תפילות השייכות לטקסי אשכבה. בגלל ששאריות גופתו של העיתונאי טרם התגלו, האימאמים במסגדים לא ציינו את שמו במפורש. גם בטורקיה הוקם אוהל ענק מחוץ למסגד פתיח שבאיסטנבול לטובת המוני המספידים שהגיעו בגשם, והאימאם ציטט פסוקים מהקוראן לעילוי נשמתו של חשוקג'י.
במשך שבועות דרשה משפחתו של העיתונאי מהרשויות בטורקיה ובסעודיה למצוא שריד כלשהו מגופתו לטובת הקבורה, אך התובע הכללי בסעודיה אמר כי אין כל מידע על מיקום הגופה. באיסלאם, כמו גם ביהדות, קיימת חשיבות עליונה לטיפול בגופת המת לטובת קבורה צמודה ככל הניתן למועד המוות. הדיווחים על כך שגופתו של חשוקג'י בותרה ומוססה בחומצה דחקו במשפחה לקיים את תפילות האשכבה, ככל הנראה בגלל חוסר התקווה שהגופה אי פעם תימצא.
ארוסתו של חשוקג'י, חדיג'ה ג'נקיז, צייצה אתמול בחשבון הטוויטר שלה תמונה של העיתונאי מחוץ למסגד הנביא במדינה וכתבה: "ג'מאל היקר, נוח על משכבך בשלום. בעזרת האל ניפגש בגן עדן". בשבוע שעבר היא קראה למוסלמים ברחבי העולם לשאת את תפילות האשכבה הנהוגות לזכרו של ג'מאל.
שלשום כינס משרד התובע הכללי של סעודיה מסיבת עיתונאים, ובה עדכן על אודות ממצאי החקירה בפרשת רצח חשוקג'י, ולגבי ההחלטות שהתקבלו בעקבות הממצאים.
במסיבת העיתונאים נטען כי מהחקירה עולה שהמחלוקת, שהובילה בסופו של דבר לרצח, הייתה סביב ניסיון לשכנע את חשוקג'י לשוב אל סעודיה. על פי התובע הכללי הסעודי, מטרת הצוות שנשלח לטורקיה הייתה לנהל משא ומתן ולא לחסל אותו, אך משזה לא צלח התפתחה מחלוקת. מי שנתן את ההוראה להקים את הצוות הוא סגן ראש המודיעין הסעודי לשעבר, והצוות הגיש דיווח מוטעה בכוונה לראש המודיעין - כך על פי ההודעה של התובע הכללי בסעודיה.
סעודיה מסרה כי תעביר את ממצאי החקירה לידי הרשויות בטורקיה, וביקשה מהטורקים להעביר לידי סעודיה ממצאים שיכולים לאשש או להפריך את המסקנות של החקירה הסעודית. בסך הכל נעצרו במסגרת הפרשה 21 אנשים, נגד 11 יוגשו כתבי אישום וכאמור, נגד חמישה מהם הוגשו בקשות לגזר דין מוות.