פרו-ישראלים או עלי תאנה? המחלוקת סביב ג'ארד קושנר ואיוונקה טראמפ
למרות שבני הזוג דחפו להעברת השגרירות לירושלים ולפרישה מהסכם הגרעין, הישארותם בממשל מעוררת סערה בקהילה היהודית. "יהודים שדואגים לישראל", כינה אותם פובליציסט מניו יורק בכתבה מקיפה על השניים ב"ניו יורק טיימס", בעוד שחברו מהישיבה טען: "הוא שותף לחילול השם"
ברקע הודעת ה-FBI כי 58% מפשעי השנאה ב-2017 כוונו נגד יהודים והטבח בבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג לפני שלושה שבועות, במוקד חילוקי הדעות בקרב יהדות ארה"ב עומד הזוג היהודי המפורסם ביותר במדינה - ג'ארד קושנר ואיוונקה טראמפ.
בכתבה מקיפה שפורסמה הלילה (ראשון) על השניים ב"ניו יורק טיימס", נכתב כי על אף שעמדו מאחורי העברת השגרירות לירושלים, הפרישה מהסכם הגרעין עם איראן וסגירת נציגות אש"ף בוושינגטון, העלייה באנטישמיות מעוררת דיסוננס כבד בקרב הקהילה היהודית, שחלקה רואה בבני הזוג עלי תאנה של הממשל.
לאחר הפיגוע הרצחני בבית הכנסת פורסמו טורי דעה וקריאות רבות מצד רבנים ומובילי דעה יהודים בארצות הברית ובישראל, שהציגו טיעונים שונים לאם הנשיא אכן מעודד, או שמא נלחם באנטישמיות. רק לפני שבועיים מפיק הקולנוע היהודי ג'ייסון בלום עורר סערה בפסטיבל הסרטים הישראלי בלוס אנג'לס לאחר שתקף את התנהלותו של טראמפ בנאומו - וזכה לקריאות בוז מצד הקהל.
"עבור יהודים שמתנגדים לדרכו של טראמפ ומאמינים שהוא אנטישמי, זה בלתי נתפס שבתו התגיירה וחתנו יהודי", אמר לטיימס ד"ר ג'ונתן סרנה, מרצה להיסטוריה של יהדות ארה"ב באוניברסיטת ברנדייס. "עם זאת, קושנר, הקשרים שלו לחב"ד והשקפותיו על ישראל, הפכו לסמל של הפילוג הדתי בקרב היהדות האמריקנית", הוא טוען.
בטיימס הדגישו כי בני הזוג קושנר מנהלים אורח חיים מסורתי לחלוטין. שניהם שומרים שבת ומגיעים מדי שבוע לבית כנסת של חב"ד הסמוך לביתם בוושינגטון, ילדיהם לומדים במסגרות יהודיות, ובכניסה למשרדיהם בבית הלבן תלויות מזוזות. "ג'ארד ואיוונקה הם מסוג היהודים שבאמת אכפת להם מישראל", טען בכתבה רון טורוסיאן, פובליציסט שילדיו לומדים באותו בית ספר דתי שבתם הבכורה ארבלה למדה. "בעיניי הם חלק ממשפחתי המורחבת".
על פי הכתבה, קושנר עמד מאחורי תיאום ההגעה של טראמפ לזירת הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג לפני כשלושה שבועות, והוא היה זה שדאג להזמין למקום גם את שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר.
כזכור, מאות מתושבי המקום הפגינו נגד הגעתו של טראמפ - שדחה את הביקורת וגינה את תופעת האנטישמיות בפומבי. דוברת הבית הלבן, שרה האקבי סנדרס, הדפה גם היא את הביקורת שהופנתה כלפי הנשיא והדגישה במסיבת העיתונאים כי "הנשיא עצמו הוא סבא לנכדים יהודים".
"מעשיו של ג'ארד - חילול השם"
"הישארותו של קושנר בממשל אחרי הפיגוע בפיטסבורג מעוררת בי אי-נוחות", אמרה לאה פיסאר, בת לניצול אושוויץ העומדת בראש ארגון צרפתי שנלחם בהכחשת שואה. היא ציינה כי "תפקידו של קושנר הוא לשמש כעלה התאנה של טראמפ".
עורך הדין אריק ריימר, שלמד לצד קושנר בישיבה התיכונית בניו ג'רזי, אמר בריאיון לכתבה כי הוא נעלב יותר מהתנהגותו של קושנר מאשר זו של טראמפ. "אנחנו נאלצים להתמודד עם העובדה שג'ארד ואשתו הם יהודים, בזמן שהוא שותף למעשים שהם בגדר חילול השם".
ריימר ציין בכתבה ב"ניו יורק טיימס" כי אחד המהלכים של הממשל שעוררו את זעמו היה הצו הנשיאותי שאסר את כניסתם של אזרחי שבע מדינות מוסלמיות לארצות הברית. האיסור הוביל לגיבוש מכתב פתוח לקושנר מצד בוגרי הישיבה שבה למד, שדרשו ממנו להשתמש בגישתו לנשיא ולמנוע מאותם אזרחים "גורל דומה למיליוני אחינו היהודים", לדבריהם.
בטיימס ציטטו גם את פנייתו של רב נוסף שהביע בפני טראמפ את דאגתו בעקבות ההפגנות האלימות בשארלוטסוויל, בהן האשים את שני הצדדים שהתעמתו, למרות שמפגין מהימין הקיצוני דרס למוות מפגינת שמאל.
היהודים הליברלים בניו יורק, לפי הכתבה, טוענים כי השניים לא יתקבלו באהדה גדולה עם סיום כהונתו של טראמפ. אנדי בכמן, מהרבנים הבולטים בקהילה הרפורמית בניו יורק, אמר כי "משמעות הנפנוף בהעברת השגרירות לירושלים בזכות יהדותו של ג'ארד היא התעלמות מהעלייה באנטישמיות ומתן לגיטימציה לימין הקיצוני".
הרב איתן טאקר, נשיא ישיבת הדר בעיר, אמר לעומתו כי בעיניו דווקא הקהילה הדתית תחבק אותם: "אני בטוח שלא יחרימו אותם, אבל סביר להניח שבמרבית בתי הכנסת לא יזמינו את קושנר לעלות לתורה. באופן כללי אני לא חושב שאנשים ירצו לכבד שותפים למדיניות שהם חולקים עליה".