שתף קטע נבחר

 

התרופות המזויפות הורגות את אפריקה

עד 158 אלף איש מתים מדי שנה באפריקה שמדרום לסהרה בגלל צריכת תרופות מזויפות, בין השאר מסין ופקיסטן. וזה לא שיש להם ברירה אחרת

כשמוסטפה דיאנג נתקף כאבי בטן בחודש שעבר הוא עשה את הדבר ההגיוני לעשות והלך לרופא בעיר מגוריו, וואגדוגו, בירתה של בורקינה פאסו. הרופא נתן לו מרשם לתרופה נגד מלריה, אבל היא הייתה יקרה מדי עבור דיאנג, חייט בן 30, ולכן הוא הלך למוכר בלתי מורשה ברחוב וביקש כדורים בזול. כמה ימים עברו ודיאנג אושפז בבית החולים. אותה תרופה שהייתה אמורה לרפא אותו רק עשתה אותו חולה יותר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אפריקה תרופות מזויפות אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
חצי מהזיופים והתרופות שלא עומדות בתקן - באפריקה שמדרום לסהרה(צילום: shutterstock)

לפי דו"ח שחובר במימון האיחוד האירופי ושפורסם בשבוע שעבר, עשרות אלפי תושבים באפריקה מתים מדי שנה בגלל שימוש בתרופות מזויפות. התרופות נרקחות ברובן בסין, אבל חלקן מגיעות מהודו, פרגוואי, פקיסטן ובריטניה. לפי הדו"ח, שזוכה גם לתמיכת האינטרפול, כמעט מחצית מהתרופות המזויפות ומהתרופות באיכות נמוכה שעליהן הגיעו דיווחים לארגון הבריאות העולמי בשנים 2017-2013 נמכרו באפריקה שמדרום לסהרה.

 

"זייפנים מסתערים על מדינות עניות – יותר מאשר על מדינות עשירות, ושיעור החדירה של תרופות מזויפות לרשת אספקת התרופות גבוה בהן בעד פי 30", נקבע בדו"ח. לפי המחקר, תרופות שאינן עומדות בתקני האיכות המצופים מהן או תרופות מזויפות נגד מלריה גורמות למותם של 64,000 עד 158,000 איש מדי שנה באפריקה שמדרום לסהרה.

אפריקה תרופות מזויפות אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
התרופה שלך? כמו נוזל לקירור מנועים. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

לפי ארגון הבריאות העולמי, שוק התרופות המזויפות הבינלאומי מגלגל כ-200 מיליארד דולר מדי שנה, ומבין תחומי הסחר הבלתי-חוקי בסחורות מועתקות הוא המשתלם ביותר כיום. ההשפעה שלו, כמובן, הרסנית. בניגריה למשל מתו יותר מ-80 ילדים בשנת 2009 בגלל צריכת סירופ להצמחת שיניים, שהכיל כימיקל המשמש בדרך כלל בנוזלים לקירור מנועים ושמעריכים כי הוא גורם לכשל בכליות.

 

עבור דיאנג, המחיר עשוי להיות יותר מאשר הסבל הפיזי עצמו. הלילה שבו נאלץ לשהות בבית החולים עלה לו מחיר גבוה מפי שניים מזה שהיה משלם אילו היה קונה את התרופה המקורית, זו שרשם לו הרופא. "אחרי שהוא לקח את התרופה הזו, שאין לנו מושג מאיפה היא הגיעה, הוא חזר עם סימפטומים חדשים", אומרת ג'ולס, אחות שטיפלה בדיאנג כשהגיע למרפאה בחודש שעבר. "כל זה החמיר את מצבו".

אפריקה תרופות מזויפות אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
חוף השנהב תפסה 400 טונות של זיופים(צילום: shutterstock)

תרופות מזויפות מאיימות גם על ענף הרוקחות המשגשג בכמה ממדינות אפריקה. בשנה שעברה פתחה חוף השנהב – שבה תרופות מזויפות נמכרות בגלוי – במבצע נגד הסחר הבלתי חוקי, שמעריכים כי שוויו שם עמד בשנה שעברה על כ-30 מיליארד דולר. הרשויות בחוף השנהב הודיעו בחודש שעבר כי בשנתיים האחרונות הן תפסו כמעט 400 טונות של תרופות מזויפות.

 

סייבר-קולוניאליזם: ההייטק נוהר לאפריקה

 

אבּל אקיסי, פקח במשרד הבריאות של חוף השנהב, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אילו היו התרופות הללו נמכרות לצרכנים – הייתה תעשיית התרופות החוקית מפסידה יותר מ-170 מיליון דולר. "יצא להן שם של תרופות זולות, אבל במקרה הטוב הן לא-יעילות ובמקרה הרע הן רעילות", אמר עבד א-רחמן שקיבי, בכיר בזרוע האפריקנית של חברת התרופות הצרפתית "סנופי".

 

אלא שבחוף השנהב רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות תרופות בבתי מרקחת, שלעתים קרובות מוכרים רק תרופות יקרות המיובאות מצרפת, ולא תרופות גנריות זולות ממקומות כמו הודו. "כשאין לך אמצעים אתה נאלץ לצאת לרחוב", אומרת ברקיסה שריק, רוקחת בבירה אביג'ן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזייפנים מסתערים על מדינות עניות
צילום: shutterstock
מומלצים