המשבר הבא: נתניהו רוצה לשנות את "חוק גדעון סער", כחלון מתנגד
עימות ראשון בקואליציית ה-61 השברירית: ראש הממשלה מעוניין לקדם את חוק שינוי סמכויות הנשיא כבר בתקופה הקרובה, אך יו"ר כולנו מתנגד. הסיבה: השינויים בנוסח החוק שלא נלקחו בחשבון. אם כחלון לא יתמוך בחוק סער, לנתניהו לא תהיה אפשרות להעבירו
הקואליציה עוד לא התאוששה מהמשבר סביב פרישתו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ומהקרב על תיק הביטחון - והמשבר הבא כבר בפתח: ראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין לקדם את חוק שינוי סמכויות הנשיא שקיבל את השם "חוק גדעון סער" כבר בקרוב, אולם יו"ר כולנו, שר האוצר משה כחלון, מתנגד למהלך.
הסיבה לכך, אומרים בסיעת כולנו, קשורה לשינוי בנוסח החוק שהובא בפניהם לאחרונה, ומכניס אלמנטים נוספים שלא הובאו בחשבון על ידיהם עד כה.
עד כה עסק נוסח החוק שיוזמים בליכוד בשינוי סמכויות הנשיא כך שיוכל להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ראש מפלגה בלבד. זאת במקום הנוסח המופיע כיום ב"חוק יסוד: הממשלה", שלפיו כל חבר כנסת מן המניין יכול לקבל מהנשיא את המנדט להרכיב ממשלה. נתניהו הבהיר כי חשש שהשר לשעבר גדעון סער מתכנן מהלך חתרני ובשל כך הודיע שישנה את החוק. עד כאן הייתה הסכמה של כל סיעות הקואליציה לשינוי, אלא שבדרך התווספו עוד שינויים נוספים.
נתניהו מבקש כי הנשיא יחויב להמליץ על מי שעליו המליצו יתר הסיעות ללא כל שיקול דעת מצידו.
השינוי הזה, הכולל ביטול מוחלט של סמכויות הנשיא והעלמת שיקול דעתו מהחוק לחלוטין, אינו מקובל על כחלון. על פי גורמים בסיעה, הוא טרח גם להבהיר זאת לנתניהו בצורה ברורה בפגישה שהתקיימה בין השניים אתמול. "מדובר במהלך מרחיק לכת של שינוי חוק יסוד ויש לנהוג בזהירות ובאחריות, קל וחומר בנושא רגיש כל כך", אמרו הגורמים בכולנו.
לנוכח היעדר הסכמות בעניין הזה, נדחתה גם העלאת החוק לוועדת שרים לחקיקה, ובשל האירועים הפוליטיים האחרונים ראשי סיעות הקואליציה גם לא הספיקו לקיים דיון רציני בעניינו. המחלוקת בין נתניהו לכחלון שמעכבת את קידום החוק מגיעה כשברקע פועלת הקואליציה ברוב דחוק ובאווירה מתוחה. אמש הפסידה הקואליציה בשתי הצבעות, ואם כחלון לא יתמוך בחוק סער, לנתניהו אין אפשרות להעבירו.
על רקע המשבר שמלווה את המערכת הפוליטית מאז התפטרותו של הביטחון ליברמן, נועדו נתניהו וכחלון בתחילת השבוע בקריה בתל אביב. בתום הפגישה, שנמשכה כ-40 דקות, נמסר מלשכתו של כחלון: "הפגישה הסתיימה ללא תוצאות, השניים קבעו להיפגש בהמשך השבוע".
נתניהו וכחלון דנו במהלך הפגישה באפשרות להמשיך לנהל את הקואליציה ברוב דחוק של 61 חברי כנסת. כחלון הביע חשש שלא ניתן לשרוד במציאות פוליטית כזאת. נתניהו לא הצליח לשכנע אותו שניתן יהיה לשרוד ולגייס רוב בהצבעות חשובות ולשמור על יציבות, אולם למרות זאת הוחלט שהשניים ייפגשו שוב בהקדם.
"שר לשעבר רקח תרגיל חתרני"
סערת "חוק גדעון סער" פרצה בחודש שעבר בעקבות פרסומים שלפיהם ראש הממשלה נתניהו סבור שנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין לא יטיל עליו את הרכבת הממשלה הבאה כחלק מ"סגירת חשבונות אישיים". בבית הנשיא אמרו אז לאחר הפרסומים בנושא כי מדובר ב"פרנויה שאינה נשענת על צעד מוחשי או מחשבה שהתרחשו במציאות".
בבית הנשיא אמרו אז עוד כי "כידוע, את הטיפול בתופעות שכאלה יש להשאיר בידי אנשי מקצוע שאינם דוברים". בעקבות הדברים הודיע אז יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם, כי יגיש הצעת חוק שתשנה את השיטה כיום ותחייב את הנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על המועמד שקיבל את מספר המנדטים הגדול ביותר בבחירות.
במהלך מסיבת יום הולדתו בחודש שעבר, תקף ראש הממשלה נתניהו את השר לשעבר סער מבלי לנקוב בשמו. "זה כמה שבועות שאני יודע ששר לשעבר בליכוד מדבר עם גורמים בקואליציה ורקח איזה תרגיל חתרני, שאני אביא את הליכוד לניצחון סוחף בבחירות ואחר כך ידאגו שאני לא אהיה ראש ממשלה, בניגוד לרצון בוחרי הליכוד, בניגוד לרצון הציבור, בניגוד לדמוקרטיה".
למחרת הגיב סער בחריפות. "זאת חציית קו אדום, קרה פה דבר חמור", אמר אז השר לשעבר. "סייעתי לנתניהו להגיע לשלטון ומעולם לא הייתי מאויביו. לצערי הוא מוקף בחורשי רעות ומזימות. זה לא לטובת הליכוד וזה מזרים רעל לעורקיה. אני קורא לראש הממשלה - תציג ראיות. עליתי לדרגת איום על המשטר. אמרתי לרעייתי - לא מתקרבים לאף קונסוליה".