חרם ההתנחלויות של Airbnb: תביעה ייצוגית בגין "אפליה חמורה"
לאחר החלטת ענקית השכרת הדירות לטווח קצר להחרים את ההתנחלויות, הוגשה תביעה ייצוגית ראשונה נגד החברה. "קיימים בעולם מאות אזורי סכסוך ובכולם Airbnb מציעה דירות - חוץ מבישראל"
שלושה ימים לאחר החלטת חברת השכרת הדירות לטווח קצר Airbnb להסיר 200 מודעות לבתים וחדרים להשכרה שממוקמים בהתנחלויות בגדה המערבית - הוגשה הערב (ה') בקשה לתביעה ייצוגית נגדה.
בבקשה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים, נטען כי הסרת הגישה או הגבלתה רק למודעות של דירות המוצעות להשכרה בהתנחלויות המצויות ביהודה ושומרון, מהווה אפליה חמורה, פוגענית ומקוממת במיוחד, על רקע מקום מגורים ועל רקע ארץ מוצא והשקפה, ולכן על בית המשפט לקבוע כי Airbnb אינה רשאית להסיר או להגביל את הגישה למודעות או דירות הממוקמות בהתנחלויות ישראליות.
המבקשת, מענית רבינוביץ', היא תושבת היישוב קידה שבעמק שילה. לטענתה, עד לאחרונה הוצעו באתר החברה מאות יחידות אירוח ביהודה ושומרון, ובין אלו – גם חדרי האירוח שלה.
בבקשתה, אשר הוגשה באמצעות עו"ד אביאל פלינט, שותף במשרד יוסי לוי ושות', בשיתוף ד"ר חגי ויניצקי, ששימש כחבר חבר ועדת ההסדרה במשרד המשפטים לאזור יהודה ושומרון, ועו"ד אסף שובינסקי, טוענת מענית כי על החלטת Airbnb למדה אך ורק מהכתבות שפורסמו בתקשורת, שכן החברה מעולם לא פנתה אליה ולא התריעה בפניה על כוונתה להגביל באתרה את הגישה לדירות הממוקמות בהתנחלויות.
"מבחינת Airbnb, חשוב היה הרבה יותר 'לרוץ' במהירות לתקשורת ולספר על החלטתה, במקום ליידע קודם כל את האנשים שהיא עומדת לפגוע בהם או אפילו להתריע בפניהם על כוונתה לעשות כן", נכתב בבקשה. ההחלטה התקבלה בעקבות לחצים שהפעילו גופים שונים הקוראים לחרם על ישראל, ובראשם הארגון האזרחי "כרם נבות" (שנתבע גם הוא כצד לבקשה) המהווה חלק בלתי נפרד מתנועת ה – BDS הקוראת למדינות ולעסקים בעולם להחרים את מדינת ישראל, אזרחיה ותוצרתה.
עוד טוענת רבינוביץ', כי "בניגוד לאופן המיתמם בו מנסה Airbnb להציג את הדברים, כאילו מדובר בהחלטה הנוגעת 'לאזורי סכסוך', הנובעת מבדיקה קפדנית ונקודתית של כל מקרה לגופו, בפועל מדובר במדיניות המכוונת אך ורק כנגד מי שמתגורר בהתנחלויות בישראל באזור יהודה ושומרון".
המבקשת מסבירה כי קיימים בעולם עשרות, אם לא מאות, אזורי סכסוך, שהשאלה מי זכאי לשלוט בהם נתונה במחלוקת עצומה, לעיתים כלל עולמית. ואולם בכל אותם אזורים מציעה Airbnb דירות להשכרה, מבלי ליישם את ההגבלות שיושמו כנגד מתנחלים ישראליים.
למשל, מציינת המבקשת את טיבט, ששליטת סין בה זוכה לגינויים עולמים רבים - ולמרות זאת החברה מציעה בה 300 דירות להשכרה; את צפון קפריסין, שהשליטה בה נתונה במחלוקת עמוקה בין יוון לטורקיה ואף הולידה מלחמה בעניין, ולמרות זאת מציעה החברה בה אלפי דירות להשכרה; ואת מחוז אבחזיה בגיאורגיה, שהשליטה בו נתונה במחלוקת בין רוסיה לגיאורגיה ולמרות זאת מציעה בה החברה כ– 300 דירות להשכרה.
"הדבר היחיד שאסור מבחינת Airbnb - להיות מתנחל"
מכאן מסיקה רבינוביץ' כי "ל-Airbnb אין כל מדיניות הנוגעת לאזורי סכסוך בעולם. יש לה מדיניות הנוגעת להתנחלויות במדינת ישראל, וכלפיהן בלבד. מבחינת Airbnb אפשר להשכיר דירות לא לנשים או לבני מיעוטים; אפשר להשכיר דירות בחבלי ארץ המצויים במלחמה או במחלוקת; אפשר להשכיר דירות באזורים שבהם גורשו עשרות אלפי אנשים מבתיהם. הדבר היחידי שאסור הוא להיות מתנחל במדינת ישראל. זהו פשע שאין עליו מחילה מבחינת Airbnb, ומצדיק גירוש מיידי מהאתר".
עוד טוענת המבקשת כי מעבר לתחושת הפגיעה, מתלווה בעניין זה גם חשש כלכלי לפגיעה בעתיד הכלכלי של כל מי שמשכיר יחידות אירוח או דירות הממוקמות ביהודה ושומרון.
רבינוביץ' הוסיפה: "Airbnb הכריזה על עצמה כלפי כל העולם כי היא 'אחת הקהילות הפתוחות, האמינות, המגוונות, והשקופות. אנחנו מגיבים במהירות לכל דאגה שמועלית על ידי אורח או מארח ויש לנו מדיניות של אפס סובלנות כלפי אפליה בפלטפורמה שלנו'".
"אלא שמה ש-Airbnb שכחה לציין הוא שכל האמור נכון, אלא אם אתה מתגורר בהתנחלות בישראל. מתנחלים ישראליים, כך מתברר, לא רשאים להשתייך לאותה קהילה אוטופית ש-Airbnb מנסה ליצור ואינם זכאים לאותו יחס של כבוד, אליו היא מכוונת".
לבסוף טוענת המבקשת כי האופן שבו נעשו הדברים על ידי Airbnb, באופן חד-צדדי, ללא הודעה מוקדמת וללא פנייה פרטנית לחברי הקבוצה, מהווה "חוסר תום לב מובהק ומשווע". לטענתה, ההודעה האמורה פורסמה בעת ובעונה אחת כמעט בכל כלי תקשורת אפשרי, באופן המעלה חשש כבד לכך ש"מדובר בתרגיל יחסי ציבור מתוזמר היטב". "קשה להשתחרר מהרושם ש-Airbnb ניצלה את החלטתה האמורה, לצורך 'סיבוב יחסי ציבור' עולמי על חשבון חברי הקבוצה".