המדינה שמפחדת להיעלם רוצה לתבוע את העולם
ונואטו היא אחת ממדינות האיים שחוששות לטבוע בגלל ההתחממות הגלובלית. היא מאיימת לתבוע את הממשלות והחברות שאחראיות לסכנה
ונואטו השטוחה שוקלת לתבוע את חברות הדלק ואת המדינות המתועשות שמשתמשות בדלקים מאובנים, על חלקן בהתחממות הגלובלית. כך הודיע אתמול (ה') שר החוץ של מדינת האיים באוקיינוס השקט.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
כמעט 80 איים נמצאים בשטחה של ונואטו, ו-280 אלף איש חיים בה. היא ומדינות נוספות באוקיינוס השקט, שנמצאות בגובה מטרים ספורים מעל פני הים, חוות את ההתחממות הגלובלית על בשרן. השינויים האקלימיים מובילים לעלייה בגובה פני הים, ומדענים מזהירים שחלק מהמדינות לא ישרדו במהלך מאה השנים הבאות.
שר החוץ של ונואטו, ראלף רגנבאנו, חושב שהגיע הזמן שמיליארדי הדולרים שמרוויחות חברות הדלק מדי שנה יועברו לתיקון הנזק שנגרם למדינות כמו ונואטו – "הנואשת". השר אמר שארצו שוקלת צעדים משפטיים, "גם בכפוף לחוק הבינלאומי", כדי שמי שיישא בהוצאות ההגנה משינויי האקלים יהיו "חברות הדלק המאובן, המוסדות הכלכליים והממשלות שבאופן פעיל, וביודעין, יצרו את האיום הקיומי הזה על המדינה שלי".
עלייה בגובה פני הים, וגם בכמות הסערות שפוקדות את מדינות האיים, עלולות לגרום לנזק כבד לכלכלה. שר החוץ של ונואטו אמר היום שכ-64% מהתמ"ג של ונואטו נמחק בסופת ציקלון ב-2015. הנזק הכלכלי לדבריו היה 449.4 מיליון דולר.
בשם 18 החברות בפורום הפאסיפי קראה בשבת סמואה למנהיגי מדינות אסיה והאוקיינוס השקט (APEC) לעקוב אחר השינויים האקלימיים. שר החוץ של ונואטו אמר שארצו רוצה לאחד כוחות עם מדינות אחרות שנמצאות בסכנה כדי לתבוע את האשמים. "אנחנו מחפשים מדינות שנפגעות מהאקלים ומוכנות להיות מעורבות בתיק הזה", אמר לרויטרס. השר הוסיף שוונואטו תדון עם מדינות אחרות בנושא בחודש הבא בוועידת האקלים של האו"ם.
ג'ניפר מורגן, מנכ"לית גרינפיס, בירכה על רצונה של ונואטו לפתוח בהליך משפטי. "ההודעה האמיצה של ונואטו היא חלק מגל עולמי של צעדים משפטיים נגד חברות הגז, הנפט והפחם והממשלות העצלניות", אמרה. לאחרונה חלה עלייה בתביעות נגד תאגידים וממשלות בנושא האקלים. העיר בולטימור בארה"ב הגישה ביוני תביעות נגד 26 חברות ואישים בתחום הנפט והגז. בולטימור טענה שהן תרמו ביודעין ל"השלכות הקטסטרופליות" של ההתחממות הגלובלית.