השריונר שהאיץ את בניית המכשול ותמך בהסדרה. סגן הרמטכ"ל הבא - פרופיל
האלוף אייל זמיר צבר ניסיון פיקודי ביהודה ושומרון וגם בצפון, והיה המזכיר הצבאי של ראש הממשלה. בתפקידו האחרון בפיקוד דרום התמקד בבניית המכשול ברצועת עזה והקים את היחידה לאיתור מנהרות. זמיר תמך בהגעה להסדרה מול חמאס, קצרה או ארוכה, כדי להרחיק מלחמה ככל הניתן
עת הזמיר הגיעה: אחרי עשרות שנים בהן תפקיד הרמטכ"ל התחלק בין יוצאי גולני לצנחנים, המינוי של האלוף אייל זמיר לתפקיד סגן הרמטכ"ל, עשוי בעתיד להכניס שיריונר ללשכת הרמטכ"ל בקריה.
ההתמודדות בתוך המערכת הצבאית על תפקיד סגן הרמטכ"ל הייתה לכאורה שקטה ונקייה, אבל העימות המכוער בדרג המדיני הכתים את הישורת האחרונה בתהליך הבחירה ואיים לפגוע בשמם הטוב של המועמדים. המחלוקת בין בנימין נתניהו לאביגדור ליברמן, בטרם התפטר מתפקידו כשר הביטחון, חשפה לכאורה מבוכה כפולה – הרמטכ"ל וסגנו שנבחרו לא היו בעדיפות ראשונה לבחירה.
לטענת מקורבי נתניהו, ליברמן העדיף את האלוף ניצן אלון לרמטכ"לות והבחירה באביב כוכבי הייתה ברירת מחדל. נתניהו עצמו העדיף להקפיץ את אלוף זמיר לכס הרמטכ"ל, כך שאם ליברמן לא היה מתפטר, סביר שסגן הרמטכ"ל הבא היה האלוף אלון, שכן סגן רמטכ"ל, כמקובל, נבחר לאחר התייעצות בין הרמטכ"ל לשר הביטחון. כך או כך, העוול המיותר שנגרם לזמיר נעוץ גם בעובדה שהוא שימש כמזכירו הצבאי של נתניהו בין השנים 2013 ל-2015, כלומר לפי חובבי הקונספירציות, הוכיח נאמנות ללשכה של ראש הממשלה ולכן הוכשרה דרכו לתפקיד החייל מספר אחד.
זמיר אמנם הוא הצעיר שבחבורת המתמודדים לרמטכ"לות (52), אך ההערכה הרבה לה הוא זוכה במטכ"ל, בדרגים שמתחתיו וגם בדרג המדיני, היוו חותמת לקריירה קרבית במסלול טבעי ומסודר - עד לצמרת. הדבר השני שהמרוץ הוכיח הוא שאין שבלונות או רזומה מובנה לתפקיד סגן הרמטכ"ל והרמטכ"ל. כוכבי אמנם עבר בכל התחנות והגזרות האפשריות בדרך לרמטכ"לות ולכן מינויו נתפס כטבעי ביותר, אך שני המועמדים לסגנות, אלון וזמיר, לא בהכרח עשו מסלול דומה, ועדיין נמצאו ראויים וכשירים להיות בעתיד רמטכ"לים.
אלון גדל ביחידות העילית ולא פיקד על חטיבה או אוגדה אורגנית, בעוד שזמיר קפץ לסגנות לאחר תפקיד אחד כאלוף, בפיקוד הדרום, מבלי שעמד בראשות אגף במטה הכללי. לצורך ההשוואה, הרמטכ"ל הנוכחי גדי איזנקוט היה חבר בפורום מטכ"ל עוד מהמאה הקודמת ונשא בדרגת אלוף אף במלחמת לבנון השנייה, במהלכה כיהן ככראש אגף המבצעים.
אם נתניהו ימשיך לשבור את השיאים של עצמו וייבחר שוב לראש הממשלה, במרוץ הבא לרמטכ"לות בעוד שלוש או ארבע שנים יהיה מעניין לראות את ההתמודדות על התפקיד בין האלוף זמיר, לבין מי שזה מכבר סומן כ"כוכב" שיגיע עד הסוף: אלוף פיקוד דרום הנוכחי, הרצי הלוי, שיוכל בקלות להתמנות לסגן הרמטכ"ל הבא בעוד כשנתיים, בהתמודדות מול אלופי מרכז (נדב פדן) וצפון (יואל סטריק).
זמיר כבר עשה היסטוריה קטנה כאשר הפך למתמודד הראשון לרמטכ"לות שנושא על כתפו כומתת שריון, אחרי עשרות שנים בהן תפקיד הרמטכ"ל התחלק בין יוצאי הצנחנים ליוצאי גולני. זמיר פיקד על גדודים וחטיבות שריון, הוביל אוגדות ורשם ניסיון פיקודי ביהודה ושומרון וגם בצפון.
האלוף זמיר קיבל לידיו את פיקוד הדרום בשנה שאחרי צוק איתן ומיקד את כהונתו בשלושה צירים עיקריים. הראשון שבהם הוא הקמה, קידום והאצת פרויקט המכשול נגד מנהרות חודרות של חמאס, בעלות של כארבעה מיליארד שקלים, לאורך 64 הק"מ של גבול הרצועה. עד כה הושלם כשליש מהפרויקט.
בה בעת דחף האלוף להקמת יחידת מומחים קטנה באוגדת עזה שלא תמתין לפריסת ה"גיליוטינה" התת-קרקעית, ותאתר במקביל מנהרות התקפיות לשטח ישראל במטרה להשמידן. יחידה זו כבר נחלה הצלחה, בשילוב חסר תקדים של טכנולוגיות מתקדמות, מודיעין ויכולת מבצעית, והצליחה לאתר יותר מעשר מנהרות של חמאס ושל הג'יהאד האיסלאמי, שחלקן נחפרו לאחר צוק איתן.
הציר הנוסף שבו פעל זמיר כאלוף הפיקוד הוא שימור ההרתעה מול חמאס, שנפגעה אמנם עם תחילת צעידות השיבה בחודש מארס השנה שגררו בחודשים האחרונים ארבעה סבבי הסלמה. לצד זאת זמיר ליווה, חיזק ואישר תוכניות אופרטיביות חדשות ללחימה ברצועת עזה, אם יפרוץ עימות עם חמאס.
אך נראה שמעל הכול, הסיבה שנתניהו בחר בו לתפקיד לא קשורה ישירות לתפקידו כלובש מדים: זמיר היווה את אחד הקולות החזקים והברורים בצבא בעד הסדרה קטנה עם חמאס לשנה, או גדולה לכמה שנים, כדי למנוע מלחמה או להרחיק אותה ככל הניתן - או לפחות עד להשלמת המכשול נגד המנהרות. אגב, המינוי של זמיר וכוכבי לפקד על הצבא יסמן חילופי דורות: לראשונה, שני הקצינים הבכירים בצבא לא לחמו במלחמת לבנון הראשונה. כוכבי התגייס לחטיבת הצנחנים בראשית מבצע שלום הגליל, זמיר כשנתיים מאוחר יותר.