שתף קטע נבחר

 

ביקור היסטורי: נשיא מדינה עם רוב מוסלמי מגיע לארץ

46 שנה אחרי ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם צ'אד, יגיע היום לארץ אידריס דבי, שמנהיג את המדינה האפריקנית מאז 1990. בשנים האחרונות נוהלו מגעים אינטנסיביים שהובילו לביקור, אך לא צפויה הכרזה על חידוש היחסים. נתניהו: "זו פריצת דרך מדינית נוספת"

 

"הביקור משקף את מעמדה העולה של ישראל". נתניהו בישיבת הממשלה    (צילום: אלכס גמבורג)

"הביקור משקף את מעמדה העולה של ישראל". נתניהו בישיבת הממשלה    (צילום: אלכס גמבורג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עשרות שנים לאחר ניתוק היחסים הדיפלומטיים, נשיא צ'אד מגיע לישראל: נשיא המדינה המרכז אפריקנית, אידריס דבי, יגיע היום (א') לביקור היסטורי בישראל וייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בשנים האחרונות ניהלה ישראל מגעים אינטנסיביים עם צ'אד עד שהושגה פריצת דרך שהובילה לביקור מנהיג המדינה מאז 1990.

נשיא צ'אד אידריס דבי במהלך האירועים לציון 100 שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה בצרפת, ב-10 בנובמבר (צילום: רויטרס)
"ביקור היסטורי". נשיא צ'אד אידריס דבי(צילום: רויטרס)

הנשיא דבי ונתניהו ייוועדו בארבע עיניים לאחר נחיתתו בארץ בלשכתו של ראש הממשלה בירושלים. לאחר מכן, שני המנהיגים ימסרו הצהרה לתקשורת ובערב ייפגשו בשנית לארוחת ערב. דבי ייפגש הערב גם עם הנשיא ראובן ריבלין. בנמל התעופה בן גוריון יקבל את פני הנשיא השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי.

 

נתניהו מסר כי "זוהי פריצת דרך מדינית נוספת. מדובר בביקור היסטורי וחשוב שמגיע על רקע המאמצים שהובלנו. אני מברך את נשיא צ'אד עם הגעתו לישראל". בפתח ישיבת הממשלה השבועית התייחס נתניהו שוב לביקור ואמר כי הוא "משקף את מעמדה העולה של ישראל בין העמים. אנחנו רואים מדי שבוע את התממשות התפיסה שלנו לטיפוח עוצמה דיפלומטית. זה קורם עור וגידים מדי יום. מדובר בשלב חדש ביחסים עם צ'אד ויהיו עוד מדינות בדרך".

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא סודן עומר אל באשיר נשיא צ'אד אידריס דבי (צילום: AFP)
נשיא סודן עומר אל-באשיר (שמאל) עם נשיא צ'אד אידריס דבי(צילום: AFP)
 

גורמים מדיניים אמרו כי לא צפויה במהלך הביקור הודעה על חידוש היחסים בין ישראל לצ'אד. המדינות כוננו יחסים דיפלומטיים במהלך שנות השישים, אבל ב-1972, לפני מלחמת יום הכיפורים, נותקו היחסים. לפני שנתיים ביקר מנכ"ל משרד החוץ דאז, דורי גולד, אצל הנשיא דבי בכפר הולדתו אמג'ארס, בלב מדבר הסהרה, ושם שוחחו השניים על חידוש היחסים בין המדינות.

 

נשיא צ'אד שיבח אז את צה"ל ואף הצהיר שהוא מעוניין להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו. באותה פגישה הושגה פריצת דרך וסוכם על הביקור של הנשיא בארץ. לאחרונה ביקרה בצ'אד גם משלחת מטעם המועצה לביטחון לאומי (מל"ל).

צ'אד תעודת זהות ()

פגישה נשיא צ'אד אידריס  דבי מנכ
הפגישה בשנת 2016 בין נשיא צ'אד אידריס דבי ומנכ"ל משרד החוץ דאז דורי גולד(צילום: משרד החוץ)

ארמון הנשיא אידריס בנג'מנה בירת צ'אד (צילום: משרד החוץ)
ארמון נשיא צ'אד בבירה נג'מנה(צילום: משרד החוץ)
 

גם לאחר ניתוק היחסים ביניהן בתחילת שנות ה-70, שתי המדינות המשיכו לקיים מגעים ולפי דיווחים גם קשרים ביטחוניים. בשנת 1995 נועד שמעון פרס עם שר החוץ של צ'אד. בשנת 2005 פורסם שצ'אד שוקלת לחדש את יחסיה עם ישראל, אך בסופו של דבר היא חזרה בה.

 

צ'אד, שבה חיים כ-15.8 מיליון תושבים, אינה מדינה בעלת רוב מוסלמי מובהק כפי שנהוג לחשוב: 52.1% מהתושבים בה הם מוסלמים ו-44% נוצרים קתולים ופרוטסטנטים. צ'אד חברה בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי. השפות המדוברת בצ'אד הן צרפתית וערבית (השפות הרשמיות), סרה, ויותר מ-120 שפות וניבים שונים.

 

למרות שבתחילת שנת 2003 החלה לייצא נפט, יותר מ-40% מהתושבים בצ'אד עדיין חיים מתחת לקו העוני, ויותר מ-10 מיליון לא מחוברים לחשמל. כ-65% מהתושבים מתחת לגיל 25 - אך שיעורי התמותה בצ'אד עדיין גבוהים. החל מאוקטובר 2017 יותר מ-320 אלף פליטים מסודן ויותר מ-75 אלף מהרפובליקה המרכז אפריקנית נכנסו לצ'אד, דבר אשר יצר מתח רב במדינה לאור המשאבים הדלים שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא צ'אד אידריס דבי
צילום: AFP
מומלצים