שתף קטע נבחר

 

ריבלין: "נאו-פשיסטים ומעריצים את ישראל? אתם לא רצויים"

הנשיא התראיין ל-CNN בעקבות סקר האנטישמיות באירופה ואמר: "נאו-פשיזם מנוגד לחלוטין לרוח, לעקרונות ולערכים שמדינת ישראל נוסדה על פיהם". במקביל, נרשמה עלייה חדה במקרי אנטישמיות באוסטרליה

 

 

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין ראיון ל CNN  ()
הנשיא ריבלין בריאיון ל-CNN היום

הנשיא ראובן (רובי) ריבלין התראיין היום (ה') לרשת הטלוויזיה האמריקנית CNN, בעקבות תוצאותיו המדאיגות של הסקר שפורסם השבוע ב"ידיעות אחרונות" על מצב האנטישמיות ברחבי אירופה. "צריכים לבוא ולומר לעולם כולו - האנטישמיות היא רעה חולה לא רק עבורנו היהודים, אלא עבור העולם כולו. אם העולם לא יילחם בה, היא תשחית אותו", אמר ריבלין. במקביל, פורסמו דו"ח על עלייה חדה במקרי האנטישמיות באוסטרליה, וסקר על החשש של יהודים בהולנד להזדהות כיהודים.

 

"אני נפגש עם מנהיגי העולם כולו: ראשי ממשלות, נשיאים, והם מספרים לי לעתים על תנועות להן הם נדרשים לכינונה של קואליציה", אמר ריבלין בריאיון. "הם אומרים לנו: 'אלו תנועות נאו-פשיסטיות אבל הן מעריצות את מדינת ישראל' ואני אומר להם, רבותי, הדבר הוא בלתי אפשרי. אי אפשר לומר 'אנחנו מעריצים את מדינת ישראל ורוצים איתה קשרים, אבל אנחנו נאו-פשיסטים'. נאו-פשיזם מנוגד לחלוטין לרוח, לעקרונות ולערכים שמדינת ישראל נוסדה על פיהם כמדינה שהיא דמוקרטית ויהודית, שהיא בית פתוח לכל יהודי בעולם".

 

"האנטישמיות לא התחילה בהיטלר"

בהתייחסו לשאלההאם מדינת ישראל עושה כיום מספיק כדי לעזור ליהודים בעולם, אמר הנשיא: "העובדה שנשיא המדינה אומר לתנועות נאו-פשיסטיות, 'רבותי, אתם אישיות לא רצויה במדינת ישראל', היא אמירה שנלחמת בצורה המוחשית ביותר באנטישמיות. היא אמירה שמבהירה שהזיכרון הוא דבר חשוב ולא נוותר עליו בעד שום צורך פוליטי של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".

 

"אני חי כאן כבר מספיק זמן כדי לדעת שאנטישמיות לא התחילה בהיטלר ואפילו לא בדרייפוס", אמר הנשיא. "אנטישמיות היא מסע של 2,000 שנים שמקורותיו הם שונים: גזענות, שנאת מיעוטים, וגם נושאים דתיים כאלה ואחרים". בהתייחסו לכלים בהם יש לנקוט על מנת להלחם בתופעה, אמר הנשיא: "באנטישמיות יש להאבק באמצעות חינוך ודרך חיזוק הזיכרון. הזיכרון הוא מרכיב בסיסי - עלינו לדבוק בעובדות ההיסטוריות ולא באלו המושמעות על ידי פוליטיקאים. בידי גופי הזכרון הכלים לחקור את מקורותיה של השואה ואת ריכוזי האנטישמיות שסייעו לנאצים לבצע את זממם הנורא".

 

אנטישמיות ספרד סמלים ניאו נאצים אנטי ישראלים קהילה יהודית ()
גראפיטי אנטישמיים ונגד ישראל בספרד

אנטישמיות ספרד סמלים ניאו נאצים אנטי ישראלים קהילה יהודית ()

הנשיא הדגיש: "מדינת ישראל היא לא פיצוי על השואה, היא מדינת העם היהודי, היא ארץ מולדתו וארץ הולדתו. השואה לא הייתה הסיבה בגללה הקמנו את מדינת ישראל. כיהודי וכנשיא מדינת ישראל אני לא חושב שהאנטישמיות חונה במקומות מסוימים. היא נמצאת בכל מקום".

 

הנשיא ריבלין סיפר על פגישתו עם האפיפיור פרנציסקוס. "הוא ציין בפני שהוא מתייחס לאנטישמיות כרשע ואני מאוד מסכים איתו. היא רשעות והיא יכולה להימצא בכל מקום, בימין ובשמאל, על רקע לאומני ודתי. זו לא רק בעיה שלנו היהודים, היא בעיה בין לאומית של כל הלאומים שבהם היא מתפשטת".

 

הנשיא התייחס להכחשת השואה כהמשך ישיר לאנטישמיות ואמר: "אני חושב שגם הכחשת השואה באה ממניעים אנטישמיים, בנוסף למקורות אנטי ישראלים. הכחשת השואה דורשת את ההתמודדות שלנו לא פחות מאנטישמיות. יש היום תנועות נאו-פשיסטיות שמשפיעות השפעה גדולה ומסוכנת מאוד שאוחזות בעמדות כאלה, למרות אותן תנועות לעיתים מעריכות ומעריצות את מדינת ישראל".

 

עלייה באנטישמיות באוסטרליה, חשש בהולנד

מדו"ח שפרסם הוועד הפועל של יהדות אוסטרליה עולה כי הייתה עלייה חסרת תקדים של 60% בתקריות האנטישמיות באוסטרליה בשנת 2018 בהשוואה לשנת 2017. הדו”ח זיהה גם עלייה בפעילות נאו-נאצית גלויה מצד קבוצות כמו Antipodean Resistance, המתארות את עצמן כ”היטלרים שלהם חיכיתם”.

 

 

פילוח תושבי אירופה לפי מדד השנאה כלפי יהודים  (אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)
הנתונים בסקר של CNN(אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)

פילוח תושבי אירופה לפי מדד השנאה כלפי יהודים  (אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)
(אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)

מתוך 366 תקריות שנרשמו על ידי הסניפים של הוועד הפועל של יהדות אוסטרליה ושל קהילות יהודיות אחרות, 156 מהן (43 אחוז), סווגו כפיגועים, תקיפות, התעללות, ונדליזם וגרפיטי, ו-210 (57 אחוז), כאיומים באמצעות דואר אלקטרוני, מכתבים, שיחות טלפון, או עלונים, פוסטרים ומדבקות. בדרום וויילס דווחו יותר מקרים מאשר בכל מדינה אחרת באוסטרליה, ומספרם עומד על 166.

 

בעוד שמספר ההתקפות גדל באופן שולי בלבד, האיומים גדלו ב-147 אחוז, בעיקר בשל הקמפיינים המתואמים של הדבקת מדבקות וכרזות סביב בתי ספר ובתי כנסת. “הראיות מצביעות בבירור על עלייה חדה במספר האירועים האנטישמיים באוסטרליה”, אמרה ג’ולי נתן, מחברת המחקר מטעם הוועד הפועל של יהדות אוסטרליה. “ממשיכים להשמיע העלבות כלפי היהודים ולהטריד אותם מסביב לבתי הכנסת באופן קבוע, וגם ברחובות בפרברים”.

 

בתוך כך, בסקר שערכה תחנת הטלוויזיה NPO1 בקרב 557 יהודים בהולנד, כמעט מחצית אמרו שהם חוששים להזדהות בפומבי כיהודים. 43 אחוז אמרו שהם נוקטים צעדים אקטיביים להסתיר את זהותם היהודית, כגון לחבוש כובע מעל הכיפה, להסתיר שרשרת מגן דוד או לשנות ביגוד. 48 אחוז אמרו שהם נמנעים מסיטואציות שהם חושדים שיחשפו אותם לתגובות אנטישמיות.

 

82 אחוז אמרו שהם רואים אנטישמיות באינטרנט בהולנד; 59 אחוז בתקשורת ו-52 אחוז ברחוב. יהודים העידו שההערות שהם מקבלים נוגעות בראש ובראשונה לסכסוך בין ישראל והפלסטינים (89 אחוז), אך גם לשואה (51אחוז). כשליש מהנשאלים דיווחו כי כונו במילה "יהודי" כמילת גנאי ו-11 אחוז דיווחו על תקריות אלימות של ממש. כמעט שליש מהנשאלים אמרו ששמעו בדיחות אנטישמיות על יהודים ועל השואה. אחד הנשאלים סיפר שהשכן שלו אמר לו פעם שהסיבה שהוא ושכמותו חיים בהולנד, היא ששכחו להמית אותם בגז.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים