תסבוכת מינוי אדרי: האחים שהגיעו בדרך דומה לכיסא המפכ"ל
עם אישור הממשלה, מפקד מחוז הדרום מוטי כהן יתמנה לתפקיד ל-45 ימים. דרכו למפכ"לות (הזמנית) דומה לשל אחיו, המפכ"ל לשעבר דודי כהן, שמונה לתפקיד לאחר שניצב יעקב גנות הסיר את מועמדותו עקב ביקורת ציבורית
מפקד מחוז הדרום במשטרה, ניצב מוטי כהן, צפוי להתמנות היום (א') לממלא מקום המפכ"ל,
לאחר שהממשלה תאשר את מינויו לתפקיד. כהן ימונה לממלא מקום למשך 45 ימים מכיוון שהוועדה למינוי בכירים
בראשותו של השופט בדימוס אליעזר גולדברג פסלה
את מינוי המועמד למפכ"לות, ניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי.
כהן, בן 56, נשוי ואב לשלושה, משרת במשטרה משנת 1987 ומפקד על מחוז דרום מאז תחילת השנה. אחיו של כהן הוא מפכ"ל המשטרה ה-16, רב-ניצב דודי כהן. לניצב כהן תואר ראשון בקרימינולוגיה ותואר שני בחינוך.
הוא התגייס לצה"ל בפברואר 1981, שירת ביחידת ההנדסה של גולני, יצא לקורס קצינים ובהמשך לקורס מ"פ. במהלך שירותו הצבאי לחם במלחמת לבנון הראשונה ובתפקידו האחרון בשירות הצבאי שימש כמפקד פלוגה בגבעתי. כהן השתחרר מהצבא בדצמבר 1986, ושנה לאחר מכן התגייס למשטרה.
בתפקידיו האחרונים בארגון שימש כמפקד מחוז מרכז, כסגן מפקד מחוז תל אביב, סגן מפקד מחוז מרכז, מפקד מרחב ירקון ומפקד מרחב יפתח. בין השנים 2018-2014 שימש כמפקד מחוז מרכז לאחר שהועלה לדרגת ניצב.
בשנת 2010 מתח דו"ח מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ביקורת על דרך קידומו של תנ"צ מוטי כהן, אז סגן מפקד מחוז מרכז במשטרה, כשאחיו דודי היה המפכ"ל. לאחר בדיקה שארכה כשנתיים, קבע המבקר כי קצינים בכירים במשטרה מונו "בחריגה מסדרי מינהל תקין", כשהוא מתייחס למינוי קרובי משפחה תוך ניגוד עניינים. המשטרה אמרה אז כי ההתערבות של האח (והמפכ"ל) דודי הייתה עניינית.
הדרך למפכ"לות, הזמנית מבחינת מוטי כהן, זהה אצל שני האחים. כשדודי כהן נכנס לתפקיד לאחר שבשנת 2007 הסיר המועמד ניצב (בדימוס) יעקב גנות את מועמדותו לתפקיד, לאחר ביקורת ציבורית סביב חשדות לקבלת שוחד. הוא זוכה לבסוף מחמת הספק. ניצב כהן צפוי להתמנות מחר בעקבות פסילת מועמדותו של מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, ניצב (בדימוס) אדרי, על ידי ועדת גולדברג.
הפסילה שהובילה למינוי ממלא המקום
הוועדה למינוי בכירים מסרה כי הסיבה לפסילת מועמדותו של ניצב בדימוס אדרי היא פגישתו של אדרי עם עורך דין שמייצג מתלונן נגדו, שלושה ימים לפני הופעתו הראשונה בוועדה. אדרי, שהן הוא והן עורך הדין ציינו כי לא שוחחו על התלונה עצמה, מוכן להיבדק בפוליגרף בנוגע לנאמר באותה פגישה.
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הודיע כי אינו מקבל את עמדת הוועדה, שבה הכריע קולו הכפול של יו"ר הוועדה, השופט בדימוס גולדברג, לאור שיוויון קולות בין חבריה (2:2). ארדן ציין כי אין בנימוקי הוועדה כדי לבסס "דופי ערכי נורמטיבי" או ליקוי בטוהר המידות בהתנהגותו של אדרי ואין בנימוקים להבנתו כדי למנוע את מינויו למפכ"ל.
ארדן, שבטקס הפרידה מהמפכ"ל היוצא רנ"צ רוני אלשיך אמר כי מתנהל "מסע הכפשות" נגד אדרי - החליט להילחם בהחלטה ואמר כי יבקש להופיע בפני הוועדה ולהציג את טיעוניו. בטקס אמר כי "אדרי הוא האדם הראוי להוביל בשנים הבאות את המשטרה. צר לי שקצין מצטיין, ששנים רבות נלחם בטרור ובפשע, צריך לעבור מסע הכפשות ושקרים. כנראה שאת התרבות הרעה הזאת עדיין לא עקרו מהמשטרה". למרות שדחה את מסקנות הוועדה, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן לא מתכוון כרגע להעלות את שמו של אדרי לאישור הממשלה.
שלשום אמר אדרי למקורביו כי הוא מוכן לעבור בדיקת פוליגרף נוספת שתעסוק בפגישה השנויה במחלוקת בינו לבין עורך הדין פיני פישלר. אדרי אמר כי הוא מאמין בצדקת דרכו והוסיף: "האמת הפנימית שלי תנצח, לא עשיתי שום דבר שאמור לפגוע בטוהר המידות".
מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים שדרכו לצמרת המשטרה הייתה נראית סלולה אמר למקורביו כי הוא נדהם מהסיבה שפסלה את מועמדותו: "הוועדה בחרה ללכת על הצד השלילי ולא החיובי. הם חיפשו את הקשר הקטנוני והשליכו אותו על כל מה שעשיתי בשירותי במשטרה". עוד אמר כי "לא יכול להיות שעל שיקול דעת נקודתי, שגם עליו קיימת מלחמת גרסאות, יטילו בי דופי". מאז קבלת ההודעה הוקף אדרי במקורביו וזכה למאות גילויי תמיכה מצד שוטרים וקצינים בעבר ובהווה.