באנגלית, ספרדית ואזרית: אתרי הפייק ניוז של האיראנים
גורמים איראניים הפעילו בשנים האחרונות עשרות עמודי אינטרנט שהתחזו לאתרי חדשות - לקידום מעמדה של איראן והכפשת אויביה, בהם ישראל, ארה"ב וסעודיה. על הכוונת: המצרים שתומכים בטראמפ, הסודאנים שהפנו עורף לטהרן ופוליטיקאים ברחבי העולם
אתר החדשות "נילוס נט אונליין" הבטיח לגולשיו "סיקור אמיתי" מפי אנשיו היושבים בלב כיכר תחריר שבבירה קהיר, וחרט על דגלו "להרחיב את חופש הביטוי בעולם הערבי". לעומת אתרים מצריים אחרים, ב"נילוס נט אונליין" תקפו את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ללא הרף. לאחר נאומו התקיף נגד איראן באו"ם, כונה הנשיא "שחקן תיאטרון גרוע שהפך את ארצות הברית לבדיחה".
רק לאחרונה האתר רשם יותר מ-115,000 עוקבים בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. אך בעמוד שהוקדש לטובת יצירת קשר, אחד ממספרי הטלפון היה 0123456789, שבאופן טבעי גם היה מנותק. גם הכתובת שצוינה כמשרדי האתר הובילה לשום מקום. הסיבה לכך: "אתר החדשות" היה למעשה חלק ממבצע איראני רחב היקף להטיית השיח בעולם לטובת הרפובליקה האיסלאמית.
מלבד "נילוס נט אונליין" היו יותר מ-70 אתרי אינטרנט שפעלו ב-15 מדינות שונות שזוהו כאתרי תעמולה איראניים במסגרת בדיקה של סוכנות הידיעות רויטרס שפורסמה היום (שישי). בזמן שבארצות הברית עדיין מנסים לרדת לעומק החקירה בבדיקה עלה כי מדובר באתרי אינטרנט הרושמים יותר מחצי מיליון גולשים מדי חודש - ונחשפים ליותר ממיליון בני אדם ברשתות החברתיות. רק לאחרונה חברת הסייבר הישראלית "קלירסקיי" חשפה כי האתר "תל אביב טיימס" הופעל על-ידי איראנים.
ראש ה-CIA לשעבר, ג'ון ברנן, אמר לרויטרס כי מדובר בשיטה נפוצה בקרב מדינות רבות בעולם במסגרת לוחמה פסיכולוגית, וכינה את האיראנים "שחקנים מתוחכמים בשדה הקרב של הסייבר".
את המחקר עבור סוכנות הידיעות ערכו שתי חברות סייבר, בהן גם "קלירסקיי". לפי הדו"ח שחובר, האתרים המזויפים החלו לפעול כבר ב-2012, ורובם התחזו לכלי תקשורת לגיטימיים בארצות שבהן פעלו. ברויטרס הודגש כי לא היה ניתן להוכיח קשר מובהק לשלטונות באיראן, וכי נציגי הרפובליקה האיסלאמית בלונדון לא הגיבו לשאלות.
עם זאת, כל האתרים מקושרים לאיראן באחת משתי הדרכים הבאות: חלקם שילבו מדיה שהקרדיט עליה שייך לסוכנות בשם "האיחוד הבינלאומי למדיה וירטואלית", שמושבה בטהרן, וחלקם חלקו עמה את פרטי יצירת הקשר – שגם כן מקושרים לבירת איראן. ב-21 אתרים הקשר האיראני הופיע בשתי האפשרויות.
בסוכנות הידיעות ניסו ליצור קשר עם אנשי "האיחוד הבינלאומי למדיה וירטואלית" בעזרת המייל או בטלפון, אך נותרו ללא מענה. באתר הרשמי של הסוכנות נכתב כי היא "נאבקת ביהירות של הממשלות המערביות ובפעולות הציוניות". בבדיקה שנערכה לאתרים המקושרים לסוכנות עלה כי 22 מתוכם חלקו את אותו מספר טלפון לא זמין, ולפחות שבעה חלקו אותה כתובת השייכת לאכסניית נוער בברלין. שני אתרים נוספים פרסמו מודעות דרושים, בהם גם משרה ייעודית לנשים שעיקרה פעילות ברשתות חברתיות.
פייק ניוז ב-16 שפות שונות
כמה מהאתרים נחשפו כחלק מתעמולה איראנית כבר בחודש אוגוסט האחרון. תחילה חשבונותיהם בפייסבוק ובטוויטר נסגרו, ומאות חשבונות שקידמו כתבות מהם הוקפאו. לפי פייסבוק, 82 עמודים, קבוצות וחשבונות הקשורים לקמפיין הוסרו, ולפי הנתונים – יותר ממיליון גולשים נחשפו אליהם בארצות הברית ובבריטניה.
אך האתרים שנחשפו כאתרי תעמולה לא כיוונו רק לדוברי האנגלית. הם נכתבו ב-16 שפות שונות, מאזרית ועד אורדו (ניב המזוהה עם מוסלמים בדרום אסיה), כלומר נועדו גם לגולשים במדינות פחות מפותחות ומתקדמות.
בין האתרים שנחשפו: "שקיעה מערבית", שהצליח להפיל בפח אפילו את שר ההגנה הפקיסטני שאיים בטוויטר כי יש לו את האפשרות לתקוף את ישראל באמצעות נשק גרעיני. אך השר הפקיסטני לא היה היחיד ששיתף כתבות מ"שקיעה מערבית", ומאחר והוא נכתב באנגלית, צרפתית, ספרדית וגרמנית, הוא הצליח להוליך שולל גם פוליטיקאים מבריטניה, ירדן, הודו והולנד, פעילי זכויות אדם, ומוזיקאים מהודו ויפן.
עשרה אתרים נוספים פעלו בתימן, הנמצאת במוקד לחימה בין סעודיה ואיראן, אתר חדשות וקריקטורות בסודאן ואתר בשם "חדשות אמיתיות" שנועד לקוראים בשפה הרוסית שאף פיתח אפליקציה.
לא כל החדשות באתרים האיראניים היו מזויפות. הכתבות האותנטיות פורסמו לצד נאומים של האייתוללה עלי חמינאי. האתרים לא הסתירו את אהדתם למשטר האיראני ושנאתם ליריביו – ישראל, סעודיה וארה"ב. את המאמר ה"מצרי" שכינה את ארה"ב "מקור לבדיחה" והוזכר בראש הכתבה, העתיק האתר המזויף מאתר איראני שפרסם זאת כמה שעות קודם לכן.
חלק מהאתרים הוסוו בצורה קצת יותר רשלנית. הכתובת למשרדי האתר "סוכנות הידיעות של תימן" ששמו נכתב בשגיאות כתיב, הפנתה למלון בבירה צנעא. המיילים שנשלחו לאיש הקשר חזרו עם הודעת שגיאה, ועובדי המלון מעולם לא שמעו את שמו.
הנקמה בסודאנים: כדורגל מאוגנדה, חדשות מתימן
אחד האתרים הפופולריים ביותר שהרשת האיראנית הפעילה, "סודאן היום", זכה לכ-150 אלף כניסות בחודש. 57,000 בני אדם עקבו אחר האתר בפייסבוק, ו-18,000 בטוויטר, בהם גם החשבון של שגרירות איטליה במדינה. בפנייה של רויטרס למלון חמשת הכוכבים "קורינתיה", שלטענת האתר אירח אירוע חגיגי של אנשיו, הכחישו אנשי המלון את הדברים.
כותרות האתר המזויף כללו בעיקר סיפורים מקומיים, בהם ליגת הכדורגל באוגנדה, ובתקופה שבה הממשלה הסודאנית שללה קצבאות - גם על מחירי הלחם. אלנאגי אל-בשארה, מפתח תוכנה בן 28 מחרטום, סיפר לרויטרס כי הוא נהג לקרוא באתר "סודאן היום" מדי ערב בזמן שהרדים את בנו התינוק. "זאת בעיה גדולה, מקריאה באתר לא ניתן להבין שאין לו שום קשר למדינה".
לדברי אוהד זיידנברג, חוקר בכיר בחברת "קלירסקיי", התמהיל הרחב של מושאי הסיקור באתר הצליח להסוות את מטרתו האמיתית. סודאן הייתה בעלת ברית קרובה של איראן בעבר, אך בשנים האחרונות חצתה את הקווים והתייצבה לצד סעודיה.
מאז שהנשיא עומאר אל-באשיר ניתק את יחסיו עם איראן ושלח כוחות שילחמו לצד הסעודים בתימן - האתר החל לפרסם דיווחים שוטפים מפעילות הצבא הסעודי בתימן. באחת הכתבות פורסמה קריקטורה שנגנבה מאתר טורקי ללא רשות, ובה נראה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משליך על תימן שקי כסף ממטוס קרב ש"עוטה" גלביה סעודית.
המאבק במפיצי הפייק ניוז
נכון להיום אין גוף בינלאומי שנאבק באופן רשמי במסעות תעמולה מהסוג האיראני או הרוסי שנצפה בבחירות לנשיאות ארצות הברית. אמנם ברשתות החברתיות
ניתן למחוק חשבונות רבים המקושרים לאותו מפעיל בבת אחת, אך על מנת למחוק חשבון המזוהה עם אתר חדשות - הרשת מחויבת לקבל אישור מרשויות האכיפה ומחברות האינטרנט.
בעקבות הפרסום ברויטרס, טוויטר מחקה את החשבונות של האתר "נילוס נט אונליין" ו"סודאן היום". דוברת בחברה מסרה כי טוויטר תמשיך לעקוב אחר חשבונות חשודים בהטיית השיח המופעלים על-ידי שלטונות כאלה ואחרים. בגוגל מסרו כי אנשי החברה מחקו 99 חשבונות שהיו קשורים לכלי התקשורת הממלכתיים באיראן, ובפייסבוק ציינו כי מאות עמודים נמחקו - אך מהמידע הקיים לא ניתן לקשר את שאר האתרים למשטר האייתוללות.