דו"ח ה-CIA: "יורש העצר רצה אישית לסגור חשבון עם חשוקג'י"
במקביל לפסגת ה-G-20 שבה משתתף בן סלמאן, פורסמו חלקים מהדו"ח המסווג של ה-CIA ובו ההערכה כי הוא זה שהורה על חיסול העיתונאי באיסטנבול. סמוך לרצח הוא שלח 11 הודעות ליועצו הבכיר שהודח בעקבות הפרשה, וחודשים קודם לכן אמר: "אולי נציב פיתיון ונסדר משהו". אמש נפגש עם תרזה מיי, שביקשה שימנע מקרים דומים בעתיד
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן שלח לפחות 11 הודעות SMS ליועצו הבכיר, שעל פי החשד במערב פיקח על חיסול העיתונאי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול, בשעות שלפני ואחרי הרצח. כך עולה מחלקים מהדו"ח המסווג של ה-CIA, שהגיעו לידי ה"וול סטריט ג'ורנל". עוד עולה מהדו"ח כי באוגוסט 2017 אמר בן סלמאן ליועצו שאם הם לא יצליחו לשכנע את חשוקג'י לשוב לסעודיה, "אולי נוכל להציב לו פיתיון מחוץ לסעודיה ולסדר משהו". בדו"ח מתייחסים לאמירה הזו כ"אור ירוק" למבצע לחיסול העיתונאי.
ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב הבוקר (שבת) כי בדו"ח של ה-CIA צוין כי סוכנות הביון "בטוחה ברמה בינונית עד גבוהה" כי יורש העצר הסעודי "רצה באופן אישי לסגור חשבון עם חשוקג'י וככל הנראה הורה על חיסולו". עם זאת, הדו"ח מציין גם: "לצורך הבהרה, לא נמצאה אינדיקציה לכך שיורש העצר אכן נתן הנחיה מפורשת לבצע את הרצח".
על פי הדיווח, את הודעות ה-SMS שלח בן סלמאן ליועצו הבכיר סעוד אל-קטאני - אחד מחמשת הבכירים בממשל הסעודי שהודחו בעקבות פרשת חיסולו של חשוקג'י. בדו"ח, עם זאת, מצוין כי לא ניתן היה לאחזר את תוכן ההודעות.
לא במקרה, הדיווח מתפרסם במקביל לפסגת ה-G-20 בארגנטינה,
שם נמצא גם בן סלמאן, יחד עם מנהיגי עולם אחרים. אמש הוא נפגש עם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי - פגישה שלא היה ברור מראש אם תתקיים או לא, בעקבות פרשת רצח חשוקג'י. נמסר כי מיי אמרה ליורש העצר הסעודי כי עליו לנקוט פעולות כדי למנוע בעתיד מקרים דומים. מיי ציינה כי היא הדגישה בפניו שהאחראים לרצח צריכים לשאת באחריות.
לפני כן, בכינוס הפתיחה של הפסגה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין היה היחיד מבין כל המנהיגים שהחליף עם יורש העצר ברכות חמות, ותועד כשהוא מקבל את פניו בלחיצת יד לבבית. הגעתו של בן סלמאן לוועידה עוררה את זעמם של ארגוני זכויות האדם שדרשו מארגנטינה לחקור אותו בעקבות רצח חשוקג'י. ביום שני, לפני שובו של בן סלמאן לסעודיה, הוא יבקר גם בירדן.
במקביל לפסגה, אלפי מפגינים גדשו את רחובות בואנוס איירס. המחאה ברחוב נעה סביב נושאים שונים, אך חציה מופנים בין היתר להגעתו של בן סלמאן וכן נגד הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ומדיניותו נגד מהגרים.
בעניינו של בן סלמאן, ארגנטינה אף בוחנת את האפשרות לפתוח בחקירה נגדו בגין רצח חשוקג'י ובחשד לפשעי מלחמה שסעודיה מבצעת בלחימה בתימן. ביום שני ביקש ארגון Human Rights Watch מארגנטינה לפתוח בחקירה. בארגון אמרו כי החקירה חשובה כדי להראות ש"אפילו גורמים בעלי עוצמה כמו יורש העצר אינם מעל החוק".
בין המפגינים נשמעה ביקורת גם על חוסר נגישותם של באי הפסגה לציבור, ללא אפשרות להשמיע את הדברים באוזניהם. "אין שום הזדמנות לשוחח עימם ולשתף אותם בסוגיות שבגללן אנו כאן", אמר פבלו מיכלי, מזכיר איגוד העובדים הארגנטינאי, והוסיף: "דיאלוג בין המנהיגים לבין ארגוני המחאה יכול רק לחזק את הדמוקרטיה".
"אנחנו נגד המדיניות שמסמלת הוועידה הזו, מדיניות דורסנית וקפיטליסטית, שקורעת את העולם. בארגנטינה ובמדינות אחרות קיים מחסור במקומות עבודה וישנם פערים משמעותיים בחינוך", הוסיפה פטרישיה סילבינו, עובדת מפעל מקומי שהשתתפה בהפגנה. מוחים נוספים ציינו את חשיבותם של העובדים עצמם לכלכלת המדינות המשתתפות בפסגה, בהיותם "הכוח המניע" מאחורי המעצמות.
גם טראמפ צפוי להיפגש בהמשך הפסגה באופן אישי עם בן סלמאן. לאחר הפרסום בחודש שעבר ב"וושינגטון פוסט", ולפיו ב-CIA סבורים כי יורש העצר הסעודי הזמין את רצח חשוקג'י, אמר טראמפ כי ארה"ב מתכוונת לשמור על יחסים יציבים עם בעלת הברית סעודיה, למרות הרצח. בהודעת הבית הלבן אמר טראמפ ששמירה על הברית עם סעודיה תשמור על האינטרסים של ארה"ב, ישראל ובעלות הברית הנוספות באזור. הוא הוסיף שסעודיה היא "בעלת ברית נהדרת במאבק החשוב מאוד שלנו נגד איראן".
שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו, תקף בחריפות את טראמפ על הצהרותיו המפויסות. "התנהגותו של הנשיא משדרת שלא משנה מה יקרה - הוא יעלים עין", אמר בריאיון לרשת CNN בשפה הטורקית. "הגישה שלו שגויה. כסף זה לא הכל, ואסור לנו להתעלם מערכים אנושיים בסיסיים". הוא הוסיף כי "תגובתו של טראמפ לחקירת ה-CIA על אודות הרצח, שבה אמר 'אולי הוא כן עשה את זה, ואולי לא' היא מעניינת. אין לנו מושג על מה הוא מתבסס".
העיתון הטורקי "הורייט" דיווח לפני כשבוע וחצי כי בידי ה-CIA יש גם הקלטה של שיחת טלפון שבה נשמע בן סלמאן מורה לכפופים לו "להשתיק את ג'מאל חשוקג'י בהקדם האפשרי". לפי הדיווח, ראש ה-CIA ג'ינה הספל סיפרה על קיום ההקלטה במהלך ביקורה בטורקיה באוקטובר.
הרצח עורר זעם עולמי על סעודיה, גם בקרב בעלות בריתה במערב, והוליד קריאות לסנקציות על ריאד. גם הפסגה הכלכלית היוקרתית בריאד נפגעה קשות - גופי התקשורת הגדולים פרשו משיתוף הפעולה עם הוועידה, וההרצאות נותרו חצי ריקות. הטלטלה שאליה נגררה סעודיה בעקבות הרצח החלישה את מעמדו של בן סלמאן בבית המלוכה ויש נסיכים שמנסים לקדם מהלך להחלפתו, כך שלא ימונה למלך בעתיד.