כ-1,500 ירדנים עובדים באילת: "מישהו אחד השתגע"
אילתים רבים הביעו זעם ברשתות החברתיות בעקבות מה שנראה כפיגוע שביצע עובד ירדני בנמל: "ידענו שזה יקרה, אין אמונה בהם". אולם המלונאים, שמעסיקים את רוב הירדנים בעיר, מנסים להרגיע: "כבר 3 שנים אנחנו עם הפרויקט הזה, הניסיון איתם היה מעולה"
הרגשות באילת מעורבים ביום שאחרי התקרית החריגה שנחקרת כפיגוע, אתמול (יום שישי) בנמל. בעוד תושבים כועסים וקוראים להפסיק להעסיק אזרחים ירדנים בעיר, המלונאים שנמנים על מעסיקיהם העיקריים מנסים להרגיע: "מישהו אחד השתגע. בטוחים שיעשו בדק בית כדי להבין מה קרה".
מאז שפועל ירדני תקף אתמול בבוקר בפטיש שני עובדים בנמל אילת ופצע אותם באורח קשה, תושבים רבים הביעו זעם ברשתות החברתיות. "ידענו שזה יקרה. אין אמונה בהם ואסור להעסיק אותם", כתב אחד. על-פי ממצאי החקירה הראשונית, מתחזק החשד שמדובר בפיגוע על רקע לאומני. החשוד נעצר והועבר להמשך חקירת השב"כ, וצו איסור פרסום הוטל על יתר פרטי החקירה.
העובד הירדני הועסק על ידי חברת כוח אדם מאילת ורק אתמול התחיל את עבודתו בישראל, בשיפוץ הרציף. עובדים ירדנים אחרים שנכחו במקום ניסו לעצור אותו והותקפו גם הם. אחד מהם נפצע באורח קל.
כ-1,500 עובדים ירדנים נקלטו בשנתיים האחרונות באילת - רובם בענף המלונאות. זאת בעקבות מתווה שיזם ב-2015 שר הפנים דאז סילבן שלום, ובמסגרתו עובדים ירדנים יחליפו את המסתננים הבלתי חוקיים המועסקים בענף.
"זהו יום חג לשיתוף הפעולה בין ישראל לירדן, יום חג לשני העמים, יום חג לאילת", אמר השר שלום עם הגעת ראשוני העובדים בנובמבר 2015, "מדובר במהלך, אשר יוביל לחיזוק היחסים בין ישראל לירדן, חיזוק ושיפור השירות במלונות באילת ומניעת עבודה ממסתננים לא חוקיים לישראל".
ראש העיר אילת מאיר יצחק הלוי ציין בזמנו את שיתופי הפעולה הפורים בין אילת לעקבה בתחומים רבים כמו איכות סביבה, ביקורים הדדיים וכעת גם בתחום התעסוקה: "ככל שירבו שיתופי הפעולה, כך ישגשג האזור ויפרח וזה יביא טוב לכולנו".
גם היום, למרות מה שנראה כפיגוע, ניכר כי רוב המלונאים באילת עדיין מצדדים בהעסקת העובדים הירדנים. "אני בהחלט מבינה את החששות אבל מדובר באמת בפרויקט מוצלח ויוצא מן הכלל, גם אם בוחנים אותו אחורה", אמרה מלונאית בכירה. "למרות מה שקרה מדובר באנשים טובים ואמינים, אנשים שאוהבים אותנו. אם אנחנו רוצים לעשות שלום - זו הדרך. הם כולם הפכו להיות שגרירים טובים של מדינת ישראל, טוב להם, טוב לנו איתם".
היא הוסיפה: "לצערי הרב, דברים כאלה יכולים לקרות. זה לא מעיד על הכלל וזה לא כישלון של הפרויקט. חייבים לשמור על הפרויקט הזה. לצערי יש קיצונים משני הצדדים. נעשות ביקורות ואכיפה ברמה הכי גבוהה של כל גורמי הביטחון במדינה שלנו וגם של הירדנים. אני בטוחה שעושים בדק בית כדי להבין מה קרה פה שהביא למקרה הזה".
שבתאי שי, מנכ"ל התאחדות המלונות באילת, סבור גם שאסור לבטל את הפרויקט הזה בעקבות הפיגוע. "כבר שלוש שנים שאנחנו עם הפרויקט הזה בבתי המלון והכל בסדר. יש מחסור גדול בפועלים לעבודות ניקיון וחדרנות בכל הארץ, ובגלל המרחק הרב של אילת ממרכז הארץ אין לנו מקור שממנו אפשר לדלות כח אדם. כולם היו מרוצים מהפתרון עם הירדנים".
לדברי שי, "הניסיון של שלוש השנים עם הירדנים היה ניסיון מעולה. מישהו השתגע, זה לא קורה רק אצל הירדנים, זה קורה גם במקומות אחרים בארץ. לא הייתי 'זורק את התינוק עם המים'. התינוק הוא הפרויקט, ואם יש מים מסביב שהם קצת מעופשים, אז נבדוק אותם, או ננסה להימנע מהם. אני לא מבין מה האילתים רוצים, שיבואו לעבוד בעצמם בבתי המלון. אנחנו עורכים שווקי עבודה והם לא מגיעים. האילתים לא מספקים את כוח האדם שאנחנו זקוקים לו. לכן, לעצור פרויקט כזה בגלל מקרה שקרה זו פשוט תהיה טעות פטאלית".
תמיר גרוס, אחד מפצועי התקרית בנמל, שחזר אמש ממיטת בית החולים את הרגעים הדרמטיים שעבר. "במסגרת העבודה היינו צריכים לקדוח חורים, בזמן שעבדתי מעל לפני הים הרגשתי לפתע שלוש מכות פטיש על הראש", אמר גרוס בן ה-24 שמצבו כעת מוגדר בינוני והוא סובל משברים בגולגולת.
"בזמן התקיפה ראיתי שחור, אבל כשנפלתי הבנתי מה קרה. הירדני קפץ אחריי והתחיל לשחות. לא ראיתי שום דבר, רק ניסיתי לברוח החוצה", סיפר גרוס. "תוך כדי ששחיתי הבנתי שאני מדמם, אז עליתי בכוחות עצמי על הסולם ודידיתי על הרציף בנמל. אחד הפועלים הירדנים עזר לי - ומשם פינו אותי ואת החבר שלי למרפאה ורק אז הגיעו כל הכוחות", הוא הוסיף.
מנהל העבודה של גרוס הגיע לבית החולים גם כן ואמר כי הפועל הירדני תקף אותם מאחור. "אנחנו עובדים בפרויקט הזה בערך שנה, ותמיד יש עובדים ירדנים באילת. כל יום הם אומרים לנו בוקר טוב. הפעם הירדנים קפצו על התוקף וניסו להשתלט עליו. לא היה אף אחד אחר באתר, שני ישראלים וכל היתר ירדנים. אחד מהם גם חטף פגיעה מהפטיש".