שתף קטע נבחר

 

"טעיתי עם סדאם". בוש האב והמזרח התיכון

הנשיא לשעבר שמת הלילה ביסס את מעמד אמריקה כמעצמה הגדולה בעולם, במיוחד במזרח התיכון. הוא הפך לגיבור כשסילק את עיראק מכווית במלחמת המפרץ, וספג ביקורת קשה כשוויתר על פלישה לבגדד והכרעת סדאם. ארגוני טרור נאבקו בהשפעת שלטונו, ובנו נאלץ להתמודד עם המחיר

ג'ורג' בוש האב היה נשיא ארה"ב במשך ארבע שנים בלבד, אך ההחלטות שקיבל במהלך כהונתו ממשיכות להשפיע על המזרח התיכון גם היום. בוש היה נשיא ארה"ב בתקופה שבה המלחמה הקרה הסתיימה, והשפעת ברית המועצות בעולם התפוגגה. הפעילויות הצבאיות והדיפלומטיות שלו חיזקו את מעמדה של ארה"ב כמעצמה היחידה בעולם. 

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

תחנות בכהונת בוש    (באדיבות רויטרס)

תחנות בכהונת בוש    (באדיבות רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


ג'ורג בוש האב (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
בוש הלך לעולמו הלילה בגיל 94. במרכז כהונתו (1989 עד 1993) נמצא מבצע "סופה במדבר" (מלחמת המפרץ). המערכה שניהלה ארה"ב לסילוק הכובשים העיראקים מכווית העלתה את המוראל בארה"ב, והפכה את הפופולריות שלו לחסרת תקדים. אמריקה הייתה באופוריה. אחרי שסילק את משטר סדאם מכווית היה שיעור התמיכה של בוש בסביבות 90 אחוז.

 

ב-2 באוגוסט 1990 פלשה עיראק לכווית. עיראק, שהייתה בהפסדים כספיים אדירים בגלל המלחמה עם איראן בשנות השמונים, רצתה להשתלט על משאבי הנפט של כווית השכנה. בארה"ב ושאר ארצות המערב חששו מזעזועים באספקת הנפט העולמי. במהרה הקים בוש קואליציה של 32 מדינות נגד עיראק – חלקן בעלות ברית ערביות.

כוחות של צבא כווית מלחמת המפרץ 1991 ארה
כוחות של צבא כווית במלחמת המפרץ(צילום: AP)

מלחמת המפרץ 1991 ארה
בוש בבית הלבן ב-1991(צילום: AP)
 

ארכיון 30.12.2006 הוצאה להורג של סדאם חוסיין עיראק (צילום: gettyimages)
סדאם לפני הוצאתו להורג ב-2006(צילום: gettyimages)

425 אלף חיילים אמריקנים השתתפו במבצע "סופה במדבר" שהחל בינואר 1991 עם הפצצות אוויריות נרחבות בעיראק. ב-24 בפברואר נפתח המבצע הקרקעי של ארה"ב ובעלות בריתה בכווית. המבצע נגמר כעבור כ-100 שעות עם סילוק הכוחות העיראקיים מהמדינה שאליה פלשו.

 

יותר מ-20 אלף חיילים עיראקים נהרגו במהלך מלחמת המפרץ. אמריקה איבדה במערכה 148 לוחמים "בלבד". במהלך המלחמה בוש לחץ על ישראל ושכנע אותה לא להגיב לירי טילי הסקאד של עיראק לשטחה. הוא חשש שתגובה ישראלית תפגע בבעלות הברית הערביות שלו.

ג'ורג' בוש האב בכותל (צילום: רויטרס)
בוש האב בכותל(צילום: רויטרס)
 

ג'ורג בוש האב וג'ורג בוש הבן (צילום: AFP)
אב ובן, שני נשיאים(צילום: AFP)

בראיון בינואר 2011, במלאות 20 שנה למלחמה, אמר בוש שהמלחמה הבהירה "שארה"ב לא רוצה להשתמש בכוח ברחבי העולם, גם בחלק הזה של העולם – שבו המדינות חשבו שלעולם לא נתערב. אני חושב שהיה אירוע היסטורי אופייני, ושהוא תמיד יהיה כזה". בוש, טייס קרב במלחמת העולם השנייה, ראה בסדאם העתק של אדולף היטלר – "מטורף" שעלול לגרר את העולם למלחמה. בכל זאת הוא דחה קריאות לפלוש לעיראק כדי להפיל את סדאם.

 

"כיבוש עיראק יהרוס את הקואליציה שלנו, יפנה את כל העולם הערבי נגדנו, ויהפוך רודן פגום לגיבור ערבי מודרני. זה יגרום לנו לעבור על החוק הבינלאומי וישלח חיילים צעירים למרדף חסר סיכוי". הוא קרא לעיראקים להתקומם נגד סדאם, והעריך שבעקבות המפלה בכווית תהיה הפיכה צבאית שתפיל את משטר הרודן העיראקי. "טעיתי בחישוב שלי" הודה בוש.

כוחות של צבא כווית מלחמת המפרץ 1991 ארה
(צילום: MCT)
  

ההחלטה של בוש שלא לפלוש לעיראק אפשרה לסדאם לצבור מחדש כוח נגד הכוחות שנלחמים בו, וגרמה למשבר פליטים באזור הכורדי בצפון עיראק. מתנגדיו של בוש אומרים שהוא הפקיר את המורדים השיעים והכורדים נגד סדאם והוביל למותם של אלפים. אחרי המלחמה החליט סדאם לרצף את הכניסה למלון אל-ראשיד בבגדד בפסיפס עם דמותו של הנשיא האמריקני. משלחות זרות שהגיעו למלון נאלצו לדרוך על פרצופו של בוש, עם הכיתוב "בוש הוא פושע".

 

בכווית ששוחררה מהכיבוש העיראקי בוש הוא גיבור עד היום. מובראק אל-ווידאן, בדואי שחי בכווית, קרא לבנו בוש כהוקרת תודה לנשיא. "הוא היה גבר אמיתי. אריה", אומר האבא של בוש. "הוא הגן על הזכות שלנו לחופש והשיב לנו את המדינה שלנו". בוש הכוויתי מספר: "הלכתי עם אבא לקליבלנד, ובביקורת הדרכונים שאלו אותי על השם. לא יכולתי לספר לפקיד את הסיפור כי האנגלית שלי רעה. אמרתי לו 'ג'ורג' בוש. מלחמת כווית'. כולם חושבים שזה שם נהדר".

ג'ורג בוש האב (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

למרות הקואליציה הרחבה עם בעלות הברית הערביות, באזור היו שראו את המעורבות האמריקנית במלחמה כהפרה של הריבונות הערבית. המעורבות האמריקנית באזור הובילה להקמתם של בסיסים אמריקניים באזור אחרי המלחמה (כולל בסעודיה שבה האתרים הקדושים ביותר למוסלמים). הבסיסים ממשיכים לפעול גם היום ומסייעים לכוחות באפגניסטן, בעיראק ובסוריה.

 

הקמת הבסיסים אחרי המלחמה הכעיסה את ארגוני הטרור. הארגונים התחילו להיאבק בהשפעה האמריקנית, בראשם אל-קאעידה של אוסמה בן לאדן. עשור אחרי המלחמה ייאלץ לצפות בוש האב צופה בבנו הנשיא מתמודד עם מתקפת הטרור הקשה ביותר בתולדות ארה"ב, שביצע אל-קאעידה. ב-2003, שנתיים אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר, עשה בוש הבן את מה שאביו לא עשה – ופלש לעיראק. אותה פלישה הובילה לבסוף ללכידת סדאם ולהוצאתו להורג. "האיש הזה ניסה פעם להרוג את אבא שלי", אמר בוש הבן על הרודן העיראקי.

ג'ורג' בוש האב עם יצחק שמיר (צילום: דוד רובינגר)
ג'ורג' בוש האב עם יצחק שמיר(צילום: דוד רובינגר)
 

ג'ורג' בוש האב ומנחם בגין (צילום: דוד רובינגר)
ג'ורג' בוש האב ומנחם בגין(צילום: דוד רובינגר)

בוש האב השקיע מאמצים גדולים במדיניות החוץ שלו בארה"ב, ובפרט במזרח התיכון. היוזמה היחידה שלו מאז מלחמת המפרץ הייתה קשורה לעתיד המזרח התיכון. בוש שלח לאזור את מזכיר המדינה שלו, ג'יימס בייקר, כדי לקדם מו"מ. ב-1991 נערכה ועידת מדריד – שהוקדשה לקידום שיחות שלום בין ישראל לפלסטינים. שנתיים לאחר מכן הזמין הנשיא החדש קלינטון את בוש לטקס החתימה על הסכמי אוסלו בבית הלבן.

 

20 חודשים אחרי ההכרעה במלחמת המפרץ בוש הפסיד לביל קלינטון בבחירות לנשיאות - מקרה לא שכיח שבו נשיא אמריקני לא נבחר לכהונה נוספת. במהלך הקמפיין טען היריב הדמוקרטי שבוש עסוק יותר מדי במדיניות חוץ, מזניח את מדיניות הפנים ואדיש למצוקות של האמריקנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רובינגר
בוש ויצחק שמיר בוועידת מדריד
צילום: דוד רובינגר
מומלצים