שתף קטע נבחר

 

"התרעתי על מנהרות חיזבאללה, בצבא הטילו עליי חרם ונידו אותי"

הגיאולוג יוסי לנגוצקי, שהיה יועץ הרמטכ"ל לנושא המנהרות, סיפר כי האיום בצפון עלול להיות מסוכן הרבה יותר מאשר בעזה: "המודל של חיזבאללה הוא צפון קוריאה - מנהרות שמאות לוחמים יכולים לעבור בהן בזמן קצר". דובר צה"ל: "כל תלונה נבדקה בשטח, באמצעות חפירות וקידוחים הנדסיים וגם ברמה המודיעינית - ונשללה"

 

 

יוסי לנגגוצקי על מבצע "מגן צפוני"    (צילום: אלי סגל)

יוסי לנגגוצקי על מבצע "מגן צפוני"    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הגיאולוג יוסי לנגוצקי, מי שהיה יועץ הרמטכ"ל לנושא איום המנהרות, לא הופתע ממבצע "מגן צפוני" שאליו יצא הבוקר (ג') צה"ל, במטרה לחשוף ולנטרל מנהרות התקפיות שחיזבאללה בנה לאורך הגבול עם ישראל. "לא היו לי אינדיקציות, זאת הייתה השערה", הוא סיפר היום לאולפן ynet. "ב-2004 נהרגו 14 חיילים לאורך ציר פילדלפי, והתנדבתי לסייע לצה"ל בנושא המלחמה באיום המנהרות. אמרתי להם: 'חברים, מה עם הזירה הצפונית? אנשים לא כל כך נהנו לשמוע אותי אבל אני הלכתי בדרכי" .

פעילות צה
דחפורי צה"ל חופרים במסגרת מאמצי איתור המנהרות(צילום: רויטרס)
 

פעילות הדחפורים כפי שצולמה בצד הלבנוני ()
פעילות דחפורי צה"ל כפי שצולמה מהצד הלבנוני

פעילות הדחפורים כפי שצולמה בצד הלבנוני ()

פעילות הדחפורים כפי שצולמה בצד הלבנוני ()

"ב-2005 נפגשתי עם בני גנץ, שהיה אז אלוף פיקוד צפון, שלזכותו ייאמר שהוא אחד המעטים שהקשיב לי ברצינות. כתבתי לו שמבחינה הנדסית ניתן לכרות מנהרות לשטחנו לאורך קטעים לא קצרים לאורך הגבול עם לבנון, כולל במסלע הקשה של הגירים. שימוש במכשור כרייה מתאים עלול לאפשר לחיזבאללה לכרות מנהרות לאורך מאות מטרים וכמעט ללא רעשים".

 

 

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לדברי לנגוצקי, שזכה בעיטור המופת ובפרסי ביטחון ישראל, המנהרות של חיזבאללה עלולות להיות מסוכנות יותר מהמנהרות של חמאס. הרבה יותר. "הזהרתי שכרייה בקצב של לא יותר ממטר ליום אמורה לאפשר לחיזבאללה לכרות מנהרות באורך אלפי קילומטרים בזמן שחלף מאז היציאה מלבנון. הקהל וגם הפרשנים, לצערי הגדול, לא יורדים לשורש הבעיה. פה לא מדובר במנהרות חטיפה כמו בעזה, ברוחב של בן אדם. פה מדובר על המודל הקוריאני. צפון קוריאה חצבה לתוך דרום קוריאה כמה מנהרות, והפרטים עליהן מצויים באינטרנט. מה שמאפיין אותן זה שהן לא מנהרות חטיפה אלא מנהרות תקיפה. מטרתן היא להעביר תוך פרק זמן מוגבל מאות לוחמים לצד השני, על ציודם. אני לא יודע את זה כמובן בוודאות, אבל זו השערה מלומדת".

 

 

צילום: אביהו שפירא

צילום: אביהו שפירא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

מבקר המדינה, יוסף שפירא, התייחס לאיום המנהרות בצפון בדו"ח שפרסם בעקבות מבצע "צוק איתן". בדו"ח כתב המבקר כי "נוכח היערכות המודיעין והתפוצה הנרחבת של מנהרות בלבנון, ראוי שצה"ל ומשרד הביטחון יקדמו משמעותית את הפתרונות להתמודדות עם האיום בגזרת פיקוד הצפון, לרבות הפתרונות הטכנולוגיים. כמו כן, ועל אף החשיבות שבהתמודדות עם האיום בפיקוד הדרום, ראוי לטפל באיום בראייה כוללת בכל הגזרות, תוך ניצול הידע שנלמד מהתמודדות בגזרת רצועת עזה, כדי לקדם כבר עתה את הפתרונות להתמודדות עם האיום בגזרת פיקוד הצפון".

 

המבקר הוסיף כי "על צה"ל לגבש בהקדם תפיסה כוללת ותוכנית ללמידה משותפת וקבועה של נושא ההתמודדות עם איום המנהרות בשתי הגזרות; ולהחיש את בחינת הטכנולוגיות בפיקוד הצפון, שהיא מרכיב משמעותי ביותר בקידום המחקר והפיתוח הטכנולוגי להתמודדות עם האיום בגזרה זאת. דברים אלה מדגישים אף הם את הצורך בגורם מטכ"לי על-זרועי שירכז ויוביל את ההתמודדות עם האיום בכלל הגזרות".

 

לנגוצקי טוען שיש להתייחס אחרת לאיום המנהרות, בכל הגזרות: "טענתי ועודני טוען שנושא המנהרות הוא נישה מאוד ייחודית, שצריך בו עקומת לימוד מתמשכת לאורך עשרות שנים, ולא יכול להיות שמפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), שם אנשים מתחלפים כל שנתיים-שלוש, יטפל בעניין. צריך להקים רשות רב-תחומית שתלמד את הנושא, ואז נהיה במצב אחר לגמרי. במשך כמה שנים טובות בכלל צלבו אותי ואמרו שאני סתם עושה פאניקה, בהמשך נתנו הוראות בצה"ל לא לדבר איתי, כאילו אני אויב העם".

 

לדעתך צה"ל התעלם מכל ההשערות הדי מבוססות האלה שלך?

"אני במקצועי גיאולוג ולא פסיכולוג, אבל אגיד בתור חובבן שאנשים, עד שדם לא פורץ להם מאבי העורקים, לעיתים לא מבינים שבאמת ישנה בעיה. ניסו להכשיל אותי ואפילו לשחד אותי. אני אומר זאת בריש גלי. וכשהעברתי את זה לידיעת הממונים, אמרו לי: 'לא, אתה מגזים'. התוצאה היתה שהטילו עליי חרם. אני טענתי, בתור גיאולוג, שרוב הפתרונות הם בתחום של גיאופיזיקה, וכל מחסום שאתם עושים ייפרץ בסופו של דבר. אז היום עושים בעזה מחסום שעולה 4-3 מיליארד שקל. אני אשתמש בביטוי קיצוני ואני יודע שיתנפלו עליי, אבל כמו קו מז'ינו, גם אותו יעברו.

 

"בוזבזו הרבה מאוד שנים. המזל שלנו שהמודיעין הוא כל כך טוב. זה סיפור קשה מאוד, תאמינו לי, זה עלה לי בבריאות. 14 שנה בכל מיני פורומים, כתבתי עשרות מכתבים לשרי ביטחון, לרמטכ"לים, לאחר צוק איתן, כשהוקמו ועדות, לא הזמינו אותי לאף ועדה, נטרלו אותי מכיוון שחששו שאני אעלה מלמטה דברים. זה איום ונורא. אני מודאג מאוד, נדמה לי שנושא ההתמודדות הלא מוצלחת עם נושא המנהרות הוא אינדיקציה גם לטיפול בנושאים נוספים".

 

צה"ל: כל תלונה נבדקה

דובר צה"ל תת-אלוף רונן מנליס אמר היום בתגובה לטענות דומות כי "חיזבאללה כבר חפר מנהרות לחימה בעשור הקודם והשתמש בהן נגד כוחות צה"ל, בתוך הכפרים הלבנוניים, במלחמת לבנון השנייה ב-2006. אלה היו מנהרות לחימה הגנתיות פנימיות. ב-2012 וב-2013 החלו תושבים בגבול הצפון להביע חשש ממנהרות שחדרו ליישובים שלהם. כל תלונה כזו נבדקה בשטח, באמצעות חפירות וקידוחים הנדסיים, וגם ברמה המודיעינית - ונשללה".

 

עוד אמר כי "המנהרות החדשות שחודרות לישראל נחפרו בארבע-חמש השנים האחרונות בעקבות אימוץ דפוס המנהרות החודרות שבוצע על ידי חמאס. זו שליד מטולה נחפרה בשנתיים האחרונות. המנהרות חצו לשטח הישראלי בעת האחרונה, ולכן הוחלט לפעול נגדן כעת - כשהן כמה עשרות מטרים בשטחנו ביחס לגבול אך נמצאות מאות מטרים מגדר היישובים, לא בתוך היישובים ולא מסכנות את התושבים. המנהרות שחצו אינן בשלות להפעלה מבצעית, וטרם הסתיימה בנייתן על ידי חיזבאללה".

 

דובר צה"ל ציין כי לפני ארבע שנים הוקם צוות משותף לאמ"ן ולפיקוד הצפון שמטרתו טיפול במנהרות האלו. "גודל היחידה נגד מנהרות חודרות בפיקוד הצפון גדול אף פי כמה מהיחידה המקבילה נגד מנהרות שפועלת באוגדת עזה".

 

בהכנת הכתבה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דחפורי צה"ל ב"מגן צפוני"
צילום: רויטרס
מומלצים